Hagyaték:terhel-e engem valaha valami költség, felelek-e saját vagyonommal ha lemondok a jogos ingatlan örökségről, de a költségeim fedezetére a nyugdíjra igényt tartok?
Apukám meghalt, én fizettem és intéztem ezzel kapcsolatosan mindent, ami 330. 000 Ft-omba került. Öcsém szociális ellátásban részesül, és nincs vagyona, ezért szeretnék lemondani a javára apu házának az engem illető feléről. A költségeim felét hogy érvényesíttethetem, a nyugdíját kérhetem-e, ha a házra nem tartok igényt?Jelenleg nem ismert hivatalosan,de ha apunak a későbbiekben banki tartozása merülne fel,az kit terhel,ha lemondok a házról és a nyugdíját viszont szeretném a költségeim miatt?Felelhetek én a saját vagyonommal ilyen esetben?
Vagy nem tartok igényt semmire és benyelem,hogy fizettem,és öcsém viszont csak nyer?
Nem mondhatsz le így, viszont a költségeket is az öröklés arányában kell megosztani. Tehát minden pozitív dolognak és negatívnak is jár a fele.
Amit tehetsz, hogy megegyeztek a testvéreddel, az öröklés után te neki ajándékozod a házat, ő meg odaadja neked a pénzt, ha neki ez megfelel.
A hagyatéki tárgyaláson kiderül, hogy van-e banki tartozása. Ha van, és lemondasz a házról az öcséd javára, a tartozász is ő örökli.
Apukád tárgyhavi nyugdíját csak akkor vehetitek fel, ha a hónap második felében halt meg. Ha 15-e előtt, akkor a Nyugdíjhivatal visszaköveteli a pénzt.
Olyan nincs, hogy erről lemondok, azt igénylem.
Vagy-vagy.
Édesapád halála után a temetési költségeket és egyéb költségeket számlákkal igazolva elküldheted a közjegyzőnek, kérve, hogy csatolja a hagyatéki leltárhoz, mint követelt adósság. Ezt az összeget az örökösök között elosztják majd egyenlő arányban.(Nálunk is így volt. Mi fizettük a temetés teljes költségét, majd számlákat elküldtük a közjegyzőnek aki háromfelé osztotta a hagyatékban maradt összeget ami az apósé volt.) Mivel részt kérsz a hagyatéki összegből (gondolom édesapádnak maradt még nyugdíja amit nem tudott már elkölteni) így nem tudsz lemondani a többi hagyatékról.
Vagy: Lemondasz a testvéred javára, de akkor mindenről lemondasz...
Anyu múlt hónapban halt meg.Én már voltam a nyugdíjbiztosítónál és ott határozottan állította az ügyintéző és a hagyatékin is mondták, hogy az utolsó havi nyugdíjat igényelhetem(mint édes gyermeke, egyetlen utódja).Pedig anyu 5-én halt meg, tehát a hónap első felében, de most már ez nem számít.
Ha bankkártyára járt esetleg a nyugdíja és tudod a pin kódját, akkor jobban teszed, ha mihamarabb leveszed róla a pénzt, különben tartozás esetén a bank kérdezés nélkül lenyúlja!
1. Lemondani nem tudsz, ha már meghalt, csak visszautasítani. A lemondás ugyanis élők között kötött szerződés, a jövőre nézve rendelkezik az örökségről, nem pedig a már megnyílt hagyatékra vonatkozik.
2. A már megnyílt hagyatékot VISSZAUTASÍTANI lehet, de azt csak teljes egészében (kivétel a mezőgazdasági föld és ennek tartozékai, ha az örökös életvitelszerűen nem foglalkozik mezőgazdasággal...) Magyarul: csak az ingatlant nem utasíthatod vissza. Vagy mindent, vagy semmit.
3. Létezik azonban az OSZTÁLYOS EGYEZSÉG intézménye, melynek során az örökösök egymás között osztozkodhatnak a vagyontárgyakon. Ennek során elképzelhető olyan megoldás is, amit te akarsz. Ilyenkor kvázi ajándékozol a testvérednek, ez egy ingyenes jogügylet, neked se előnyöd, se hátrányod nem származik belőle.
4. A saját vagyonoddal hagyatéki teherért amúgy sem felelsz, az örökös mindig csak a hagyaték erejéig felel. (Ami persze nem jelenti azt, hogy feltétlenül a hagyatékBÓL kell kifizetni, de az érték az örökség értékére korlátozódik.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!