A másik szülő felügyeleti jogának szünetelése alatt intézhetek útlevelet kiskorú gyermekemnek?
Exférjem szülői felügyeleti jogát szüneteltették
Életemben nem hallottam ilyet, de még a Jogi fórumon sem olvastam ilyet. Mesélnél róla kicsit?
Mindenképpen bemutatom a határozatot, csak nem tudtam, hogy elég a szüneteltetés az útlevélkérelemhez vagy kizárólag a szülői jog megszűnése esetén megoldható... Köszönöm a választ!
Igen, persze. Csak beollózom, nem akarok csapongani...Remélem, segíthettem.
2013. évi V. törvény
XIX. Fejezet
A szülői felügyeleti jog szünetelése és megszűnése
1. A szülői felügyeleti jog szünetelése
4:186. § [A szülői felügyeleti jog szünetelése]
(1) Szünetel a szülői felügyeleti jog, ha
a) a szülő cselekvőképtelen;
b) a kiskorú szülő korlátozottan cselekvőképes, kivéve a tizenhatodik életévét betöltött kiskorú szülő gondozási, nevelési jogát és kötelezettségét;
c) a szülő cselekvőképességében a szülői felügyeleti jogok gyakorlása tekintetében részlegesen korlátozott;
d) a szülő ismeretlen helyen távol van, vagy ténylegesen akadályozva van a szülői felügyelet ellátásában;
e) a gyámhatóság a gyermek családba fogadásához hozzájárult;
f) a szülő hathetes életkoránál fiatalabb gyermeke örökbefogadásához járult hozzá;
g) a gyermeket a gyámhatóság átmeneti nevelésbe vette;
h) a bíróság a gyermeket harmadik személynél helyezte el; vagy
i) a szülő a gyermek vagy a gyermekkel közös háztartásban élő hozzátartozója sérelmére elkövetett cselekmény miatt elrendelt távoltartó határozat hatálya alatt áll.
(2) Az életközösség fennállása alatt szünetel a szülői felügyeleti joga annak a szülőnek, aki együtt él a szülői felügyelettől megfosztott másik szülővel.
(3) A szülői felügyelet megszüntetése vagy a szülői felügyelet rendezése iránti per jogerős befejezéséig szünetel a szülői felügyeleti joga annak a szülőnek, akinek a gyermekét a gyámhatóság ideiglenes hatállyal a különélő másik szülőnél, más személynél vagy intézményben helyezte el.
"Exférjem szülői felügyeleti jogát szüneteltették
Életemben nem hallottam ilyet, de még a Jogi fórumon sem olvastam ilyet. Mesélnél róla kicsit?"
Nalunk pl azert szuntettek meg, mert apuka magasrol tett a gyerekere, olyannyira, hogy az akkor 6 eves gyereket eleteben egyszer latta,a mikor szuletett, utana lelepett es semmilyen modon nem tartott kapcsolatot se a gyerekkel, se velem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!