Ha 16 éves koromban elakarok költözni itthonròl a rendőrség mit tehet?
Van a családból valaki, aki befogadna? (Nagynéni, nagyszülő)
Bár magadtól csak úgy nem mehetsz el, de a gyámhivatalban jelezheted a problémát, ha családtag befogad és rendezettek a körülmények, akkor szerintem simán engedélyezik.
Ha a gyermeken bántalmazás nyomai láthatóak, és erről orvosi látlelet is készül, nem ül tétlenül a gyámhatóság. Most az, hogy párszor kap egy atyai pofont, aminek nyoma nem marad, hát valljuk be, sok kamasz megérdemli. Szóval az ismerősöd hazudott.
Nem költözhetsz el, a rendőrök hazavisznek. Más tészta, ha az anyád haza sem akar vitetni, így titokban lakhatsz máshol.
Előfordulhat, hogy az ismerősöd esetében tévedett a gyámhatóság, a törvény mindenesetre 2005 jan. 1 óta a testi fenyítés minden formáját, a pofozást is tiltja, Magyarország a a svéd mintát vették át.
A lelki terror is veszélyes lehet persze, ha lelkileg felőröl a félelem.
Vannak olyan megbízható, felelősségteljes felnőttek, akivel tudsz ezekről beszélni? Lehet, hogy az ismerősöd is csak azért bukta el a dolgot, mert semmiféle felnőtt segítséget nem kapott senkitől, egyedül pedig nem tudja jól előadni az ügyét.
Van rokonod, akihez kerülni tudnál? Ez azért lehet fontos, mert amíg van rokonod, addig először megpróbálnak majd oda tenni az állami gondozás helyett.
A Te akaratod egyébként elég nagy súllyal kell hogy számítson, 14 éves kortól mindenképp meg kell hallgatnia Téged is a gyámhatóságnak.
Ha tanártól, ismerőstől, orvostól stb. ilyesféle segítséget nem kapsz, és az iskolában vagy a családsegítőben sincs pszichológus, vagy iskolapszichológus, aki meghallgasson néhányszor Téged, akkor még úgy is elindulhatsz, hogy pl. itt tudsz felnőttekkel beszélni, akár névtelenül is:
Csak kevés gyerek kéri önként a gyámhatóság segítségét, a bántalmazott gyerekek szerintem sajnos túl félénkek és szégyenlősek ehhez, inkább hallgatnak és visszahúzódnak. Szerintem ha valaki következetesen kitart a kérése mellett, és tud is beszélni róla, azt elveszik otthonról. Ha mégsem, akkor ott valami baj van, önkényeskedés, szerintem akkor valahogy felnőtt segítségével tovább kell lépni, a gyámhatóságnak is van felettese.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!