Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni ebben a...

Mit lehet tenni ebben a helyzetben? Hagyjak mindent így, vagy mit csináljak? Követelhetem a testvéreimtől hogy adjuk el a házat, vagy fizessék ki a részem?

Figyelt kérdés
Két testvérem van,mind a kettő jócskán nagykorú. Hárman örököltük meg apukánk után a házunkat,anyu haszonélvező. Én már régen elköltöztem otthonról,a két tesóm még otthon lakik. A problémám az hogy teljesen kihasználják anyánkat,ő tartja őket minimálbérből. Pénzt nem adnak kaját nem vesznek,rezsibe is csak akkor adnak ha anyu balhézik. Nem foglalkoznak semmivel,mindent anyu intéz. A kisebb még csak csak segít valamit,de a nagyobb annyira önző és lusta. Mai napig olyan természetesnek veszi hogy eltartják,mint egy gyereket. Nagyon haragszom rájuk,és mikor anyámat megkérdem miért hagyja annyit mond nem tud mit tenni. Engem meg halálra idegesít hogy lelakják a házat,és anyukám már teljesen ki van idegileg. Már nagyon sokszor mondtam hogy el kell adni mert nem tudják/juk/ fenntartani. Akkor anyu hozzánk költözhetne,azok meg végre megtudnák mi az saját lábon állni. Nekem is van családom,kislányom és hitelt fizetek a párommal. És még ha akarnék sem tudnék segíteni.
2009. okt. 12. 16:44
 1/8 anonim ***** válasza:
Kérhetnéd a testvéreidet, hogy adjátok el a házat és fizesenek ki téged. Ebben a lehetetlen helyzetben ez lenne a legcélszerűbb, mert így csak tönkre megy édesanyád. De kényszeríteni nem lehet őket. Egyedül édesanyád tagadhatna meg mindent, amit a két testvéred ingyen elvár és meg is kap. Akár mennyire szomorú is a helyzet, mivel ő a haszonélvező, addig el ne hagyja a házat, amig el nem adjátok. Próbáljatok egyezkedni, esetleg ügyvédtől segítséget kérni. Hátha ő tud valami kényszeritő megoldást.
2009. okt. 12. 16:53
 2/8 A kérdező kommentje:
Ügyvéden már én is gondolkodtam. Nem tudom mit érnék el vele,hogy egyáltalán miből fizetnének ki a testvéreim. Azt sem hiszem hogy a nagyobb belemenne az eladásba,mert akkor ugye nem volna hol laknia,és megszűnne a gondtalan élete.
2009. okt. 12. 17:13
 3/8 anonim ***** válasza:

Eszembe jutott egy másik megoldás. Édesanyádnak van önálló jövedelme. Mi lenne ha egyszerűen elhagyná a házat /fájó, ha ezt kellene tennie, de ezt is inkább kérdezze meg egy - akár ingyenes - jogi tanácsadáson/ és hozzátok költözne? A két fiú pedig magára maradna és acsarkodhatnának egymás között. A ház állagának megóvása /javítások/ pedig a három örökös feladata, köztük a testvéreidé is. Ha pedig bizonyitottan nekik róható fel a ház állagának csökkenése /ezt a jelen állapotot tükröző fényképfelvételekkel lehet rögzíteni/, eladás esetén ők a felróhatság mértékével kevesebbet kapnak az elosztáskor. Találsz a neten ingyenes jogi tanácsadókat is. Tedd fel bátran ezt a csöppet sem egyszerű kérdést ott is!

/első válaszoló voltam ismét/

2009. okt. 12. 17:24
 4/8 anonim ***** válasza:

Először is anyukád tud mit tenni. Ő a ház haszonélvezője. Tehát csak az lakhat a házban akinek ő ezt megengedi. Kitilthatja még a tulajdonost is.

Illetve a tulajdonostól bérleti díjat kérhet.

Tehát anyukád tehet valamit, ha akar.

Vagy adjátok el. Ha ketten a háromból beleegyeztek és édesanyád is beleegyezik (a haszonélvező beleegyezése nélkül nem adhatjátok el) akkor eladjátok a házat, Kifizetitek édesanyád haszonélvezeti jogát (ami attól függ, hogy ő mennyi idős, akár az ingatlan értékének 25%-a is lehet) a maradékot 3 felé osztjátok és mindenki mehet a dolgára.

2009. okt. 12. 17:35
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaidat. Az a gond hogy most nem tudna hozzánk költözni anyu,mert pici a lakás. De ha megkapnám a részem akkor tudnánk venni egy nagyobbat,és akkor igen. Meg az holt biztos hogyha anyu elköltözne,előbb utóbb elárvereznék a házat mert még a rezsi sem lenne fizetve. Ha már régóta nem lakom otthon,engem kötelezhetnek valamire? Pl:lakás fenntartás,vagy bármi? Egyébként egy kicsit anyura is haragszom,mert nem kellett volna így hagynia hogy rákapjanak az elejétől fogva. Apu már lassan 6éve halott,és anno azért is költöztem el mert már untam hogy csak én és anyám fizettünk mindent és semmi pénzem nem maradt másra.
2009. okt. 12. 17:45
 6/8 A kérdező kommentje:
17:35-ös,köszönöm neked is. Ezekről még nem is halottam,tehát ha anya és az egyik öcsém belemegy el lehet adni?
2009. okt. 12. 17:49
 7/8 anonim válasza:

Szia!

Probalj meg ezen az oldalon is segitseget kerni, hatha gyorsabban erkezik szakertotol valasz:

[link]

jogi kerdesek ingatlan ugyben.

Sok sikert!

2009. okt. 12. 17:59
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek!
2009. okt. 12. 18:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!