Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha nem jó párom lányával a...

Ha nem jó párom lányával a kapcsolatom mit tudok tenni? Már mindent próbáltam, de nem kedvel, lehet így élni hosszabb távon?

Figyelt kérdés

2 éve vagyunk együtt a párommal, 3 hónapja élünk együtt. Van két lánya, egy 13 éves és egy 7. A kicsivel nincs is semmi gond, rögtön elfogadott, ragaszkodik hozzám és szeret is. A naggyal viszont nem tudok mit kezdeni. Állandóan keresztbe tesz, ha kérek tőle valamit az ellenkezőjét csinálja. Pedig nem parancsolgatok neki. Tegnap például olyan alapdolgot kértem tőle, hogy hozza ki a szobájából a poharat és mosogassa el. Ami egy 13 évestől már elvárható. Erre elkezdett hisztizni hogy én ne mondjam meg neki mit csináljon, ne dolgoztassam. Elmagyaráztam neki normálisan hogy én nem nevelni akarom, átvenni az anyja szerepét (meghalt sajnos), csupán együttélésnél vannak dolgok amit megteszünk, láthatja hogy az apja is elmosogat maga után ha csak ő eszik. És tudom hogy ez előttem is így ment. De minden más dologban ezt csinálja, sáros cipő előszoba közepén hagyása, kabát székre hajítása stb. Amit szintén nem produkált előttem. Persze ilyenkor az apja rászól, de ha ő nincs itthon akkor belőlem is előjön a "gonosz mostoha" ha meglátom. Ha nem szólok akkor ott marad. (próbáltam már többször) Nekem is van egy 11 éves fiam, tehát nem új dolog a gyereknevelés. Tőle is elvárom hogy ne cselédnek tekintsen.

Ez a rendetlenség persze csak egy dolog, vagy inkább egy tünet, tudom hogy direkt csinálja. Azt is értem, hogy nem könnyű most neki sem. Viszont nem tudom hosszabb távon akarok e én így élni, vagy akarom e hogy a fiam puskaporos hangulatban legyen.

Tapasztalatokra, véleményekre lennék kíváncsi.

Én csinálok valamit rosszul? Hagyjam rá a dolgokat és várjak, ne törődjek a beszólásaival, viselkedésével, majd elfogad (nem tudom...)? Vagy "vegyem fel vele a kesztyűt"? Vagy esélyem sincs arra, hogy elfogad, inkább "meneküljek"?

2013. ápr. 16. 11:11
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ne add fel, ha szereted a párod. Jó lenne, ha ő is beszélgetne a lányával. Ennyi idő után (3 hónap) ez teljesen "normális", főleg egy 13 éves lánynál (hú, de nehéz kor!). Nyilván nem tette még túl magát az anyja halálán.

Próbálj a témában olvasni, utánaérdeklődni, családterapeutát, segítséget keresni. Valószínűleg a szeretetteljes szigor (vagy fogalmazzunk úgy: határbetar-ta-tás) lesz a megoldás, ill. ha valahogy jól nem veszel tudomást róla, amíg magától nem jön.

Nem könnyű, de egyáltalán nem lehetetlen. Nagyon megértelek és szurkolok.

Van esélyed/esélyetek, ne menekülj.

2013. ápr. 16. 11:39
 2/4 Ágh Ferenc ***** válasza:
Nehéz a helyzet, mert a leányzó most érkezik bele abba a korba, amikor amúgy is kezd kezelhetetlenné válni! Ami a legfontosabb, hogy a pároddal feltétlenül következetesen kell a dolgokba beavatkozni, mert ha most kicsúszik a kezetek közül, akkor ennek messzemenő következményei lehetnek! Most mindent meg fog próbálni, hogy kijátszhasson egymás ellen a pároddal, úgy hogy az ő nevelési szokásainak is lehet, hogy változnia kell! Nem elég, hogy ha éppen ott van, akkor rászól a gyerekre, mert ebből megint az lesz, hogy ellenállásba ütközik a nevelés! Tehát lényeges, hogy ő is leüljön megbeszélni a felvetődő gondokat a saját lányával is! A rend fenntartására pedig lehet megbeszélni egy időbeosztást, amiben felváltva veszitek bele a gyerekeket a háztartási, takarítási dolgokba! Így feltehetőleg nem lesz az, hogy a másik miért nem csinálja! Aztán nem eltúlzott, de valamifajta büntetést is lebegtetni lehet, de ha valaki szorgalmasabb, azt jutalmazni is lehetne apróságokkal! Hát ezeket a lehetőségeitek adják, csak a módszerben tudok ötleteket adni! Jó "munkát", mert most biztos lesz benne részetek!
2013. ápr. 16. 11:50
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Életkori sajátosság! Lázad minden ellen, keresi a határokat...próbáld lazán venni, humorosan...hidd el bele fogtok jönni!
2013. ápr. 16. 12:05
 4/4 anonim ***** válasza:

Mielőtt odaköltöztetek kijöttetek? Hogy viszonyult ő a költözésedhez, ellenezte?

Mert ha nem jöttetek ki előtte sem, és a költözés ellen volt, akkor én a helyedben nem lepődnék meg. Kamasz, és egyébként is, az édesapa új barátnőjét általában elég nehéz szeretni amíg az ember nyakára költözik. Légy vele türelmes, és tényleg ne parancsolgass neki, mert csak mégjobban berág. 13 évesen sok gyerek a saját anyja kérésére sem viszi ki a poharat és mosogatja el, mert úgy érzi, hogy éppen ő a világ teteje. A mostohának még annyira sem fogja.

2013. ápr. 16. 13:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!