Ez jogilag megengedett?
A kérdés csak ELMÉLETI!!!
Van egy fiú Varga Péter és a szerelme Tófalvi Melinda. Összeházasodnak. A feleség Varga Melindára változtatja a nevét a férje után, ugye van ilyen. Viszont sajnos az évek múlásával tönkremegy a kapcsolatuk és elválnak. Viszont Melinda nem veszi vissza a lánynevét, marad Varga Melinda. Később találkozik élete nagy szerelmével Puskás Gáborral. Úgy döntenek, hogy összeházasodnak. Melinda azt szeretné, ha ezentúl Puskásné Varga Melindának hívnák.
A kérdés természetesen abszurd, ilyen sztem a világon nincs, de egyébként lehetne??? Hogy egy nő két olyan férfi nevét viselje, akik közül egyik sem az apja?
Jogilag lehet.
De szerintem is gáz ha egy nö nem veszi vissza lánykorinevét a válás után.
èn így vettem fel a férjem nevét mint Varga Melinda.
egy ismerösöm volt akinek a nöje a volt férje nevét használta mint pl Varga Péterné már kb 10 éve elváltak, és az ismerösömmel élt élettársként. mindenki azon gondolkodott, hogy a nö miért is viseli még volt férje nevét, mikor már rég elváltak a gyereke meg már 30 évesek voltak.
Nem tudom lehet e.
De Nagyné - Puskásné Varga Melinda szerencsére már nem :)
Amúgy én elhiszem, hogy van ilyen. Én is így vettem fel a volt férjem nevét, mert szerettem volna megszabadulni az apámétól. Váláskor elgondolkodtam rajta mi legyen. Azt mondta nyugodtan tartsam meg a gyerekek miatt úgy is egy család vagyunk, ki lehet ezt fejezni névileg is. De pont azért, hogy mi lesz ha egyszer még férjhez megyek (bár akkor kb. 2%ot adtam rá, hogy én még életemben leszek ilyen "bolond") akkor mi lesz? úgy hogy visszavettem a nevem. Azóta tényleg férjhez mentem, de nem vettem fel a nevét. Szóval a leánykori nevemen futok.
Ez azért érdekes kérdés mert úgy tudom csak történelmi neveket nem lehet felvenni, arra születni kell.
Furcsának tartanám, ha a példával élve a Puskásné Kovács Melinda lehetne, de Puskásné Varga Melinda nem, mert a volt férje megtiltotta. És ha történetesen később újra elválik, elveszi Kovácsot s utána tőle is elválik s ő is megtiltja akkor már se Varga se Kovács nem lehet de bármi más igen?
4
Milyen rohadt sokba kerül? Azért nem egy vagyon! Én is megcsináltattam. Az sem volt kevesebb, hogy felvegyem a volt férjem nevét. Ha arra tudtam pénzt áldozni mert FONTOS volt, akkor most is, ha nekem ez fontos.
Úgy tudom a belügyminisztérium engedélye kell a névváltoztatáshoz és ez alapján elképzelhetőnek tartom mégis hogy ha van egy ilyen tiltó határozat hogy a férj nem engedi akkor ők se engedik...
Szerintem itt nem az a kérdés hogy olcsó e vagy nem hanem hogy jogilag megengedett e. Szerintem ha a férj nem tiltja akkor megengedett. Azt persze nem tudom tilthatja e de elképzelhetőnek tartom mert visszaélésekre adhat lehetőséget.
Nem lehet, hiszen a nő LEÁNYKORI családnevét kapcsolják össze a férj családi nevével... és az Tófalvi... tehát csak Puskásné Tófalvi Melinda lehet, ebben az esetben.
A volt férj pedig csak indokolt esetben kérheti, hogy vegyék el tőle a Varga nevet, és az, hogy elváltak nem elég indok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!