Szerintetek melyik vezetéknév illik legjobban a Szvetlána keresztnévhez?
Nevet szeretnék változtatni, mert az enyém túl gyakori és amúgy sem illik rám. Családnevek: Gregori, Zvolenszky, Dimitrievits vagy Dimitrijevics, Uray, Márki.
Előre is köszi a válaszokat. 18/N
Vezetéknevet nem lehet ám "csak úgy" változtatni.
Idézet a magyar kormány honlapjának idevágó szövegéből:
A névváltoztatásról az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter, a közigazgatási és igazságügyi miniszter dönt. A névváltoztatás engedélyezése - a jogszabályban meghatározott feltételek figyelembe vétele mellett - a miniszter mérlegelési jogkörben meghozott döntése.
A magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, történelmi név, régies írásmóddal írott családi név felvételét - különös méltánylást érdemlő körülmények kivételével - nem lehet engedélyezni.
Főleg a második bekezdést ajánlom figyelmedbe. Az általad felsoroltak közül csak a Márki felel meg a követelményeknek.
Persze ha nem hiszed el, akkor 10e Ft-ért az anyakönyvvezető is elmondja neked, ugyanis ennyi a névváltoztatás illetéke:)
Ezekkel az indokokkal én kiröhögnélek, ha döntéshozó helyzetben lennék, de ez én vagyok:)
A modelliparban olyan nevet választasz magadnak, amilyet csak akarsz - úgy értem művésznevet. A szerződéseket nyilván a "becsületes" nevedre fogjátok kötni, de ha Te utána úgy mutatkozol be valahol, vagy azt kéred, hogy Szvetlánának hívjanak, akkor úgy is fognak hívni.
Egyébként meg a név nem tesz semmit, nem attól leszel különleges. Ahogy egyetlen ebben az iparágban elhíresült szereplő sem arról lett híres, hogy milyen ritka neve van.
De itt egy másik példa.
Bizonyára tudod, ki az a Michael Schumacher nevű autóversenyző. Ha felütsz egy német telefonkönyvet, milliószám fogsz ilyen nevű embereket találni, ez ott kb olyan, mint itt a Kovács. Magyarul Schumi neve Cipész Mihály-ként fordítható.
Azt pedig beláthatod, hogy az ügyességével és kitartásával szerezte a hírnevét, nem pedig a ritka nevével:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!