Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Anyám alkoholista lesz, vagy...

Anyám alkoholista lesz, vagy már az is? Mit tegyek? Mit mondjak neki? (bővebben lent)

Figyelt kérdés
Az egész majdnem 1 éve kezdődött amikor anyám huga megbetegedett. Észrevettem, hogy anyukám minden nap iszik. Először csak egy kis bort vagy sört, de a mennyiség egyre inkább fokozódott, ma már a tömény is előkerül. Tudtam hogy azért kezdett el inni mert a huga halálos beteg (azóta már meg is halt), de ez nem kifogás, attol még nem kéne innia. Ugyanis a huga is többek között az alkohol miatt lett beteg. Nem akarom, hogy valami nagy baj történjen! Egyszer már leesett anyukám a lépcsőről és szétrepedt a koponyája, de szerencsére nem lett maradandó baja. De ekkor sem állt le. Most már az a helyzet, hogy néha napközben is leissza magát, elmegy aludni, estefelé felkel és folytatja. Apukám is szerintem észrevette de nem tesz semmit! Úgy érzem itt az ideje, hogy valamit tegyek ellene, mert ez nem mehet így tovább! Segítsetek mit tegyek? Vagy mit mondjak neki? Félek hogy meg se hallgatna, mondván hogy azt csinál amit akar, a gyereke ne parancsolgasson neki. 21/F
2009. szept. 1. 14:12
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Ja amugy családon belüli erőszak abszolút nincs. A szüleim szeretnek és támogatnak mindenben, és én is szeretem őket. A családunk mondhatnám tökéletes, filmbe illő. Csak ez az egyetlen dolog ami "fekete lyuk" a történetben.
2009. szept. 1. 14:16
 2/12 anonim ***** válasza:
21%

Szerintem ez ellen nem tudsz semmit sem tenni..max kiboritani magad,az én anyám gyógyszerfüggő volt..odáig stresszeltem magam hogy agyonrugdostam,meg volt még sok minden..elköltöztünk visszajöttünk..nem gyógyszerezik viszont iszik..leszarom..szerintem törödj bele..igya magát halálra ha neki ez igy jó,ott a férje ő dolga..te meg fiatal vagy ne stresszeld magad éld az életed...és ha szerencséd van észreveszi magát hogy már a saját fiát sem érdekli..ez negativ válasz volt de szerintem itt mást nem fogsz hallani csakhogy .."ülj le vele,beszéld meg,családpszichológus,stb"

sok sikert

2009. szept. 1. 14:21
 3/12 anonim ***** válasza:
39%

Anyukádat nem fogod tudni megváltoztatni. Magadat igen.

Anyukád akkor fog megváltozni, ha már akarja a változást. Ha már akarja, akkor megtalálja majd a módját is.

Addig is ne az ő sorsát éld, hanem a sajátodat. Azt az energiát, amivel meg akarod változtatni, használd a saját dolgaid jobbá tételére.

Te nem tartozol felelősséggel anyukádért. Rossz, hogy így alakult, de nem te tehetsz róla.

Törődj magaddal!

2009. szept. 1. 14:26
 4/12 anonim ***** válasza:
55%
Első, te nagyon gáz vagy. Kérdezőnek: édesapáddal beszélj először, hogy hogyan tudnátok segíteni rajta. Aztán ketten üljetek le édesanyáddal. Az alkoholistáknak nincs betegségtudatuk, ez az első, hogy fel kell nyitni a szemét. Ez már bizony sajnos alkoholizmus. Rá kellene beszélni egy elvonóra. A lényeg, hogy szeretettel tegyétek mindezt.
2009. szept. 1. 14:28
 5/12 anonim ***** válasza:
20%
Attól hogy leszavaztál nekem nem lesz semmi bajom..ez csak azt mutatja hogy nagyon gáz vagy...ez arról szól hogy mások tapasztalatból vagy a nélkül de elmondják a véleményüket tanászukat és ha tudnak segitenek..ha a kérdező akarja megfogadja ha nem nem..errpl ennyit. Üdv az első
2009. szept. 1. 14:32
 6/12 anonim ***** válasza:
52%

Hatalmas teher ez, és nem is neked kell megoldanod! Ez bizony elsősorban anyukád, másodsorban pedig apukád dolga.

Sajnos, amíg nem ismeri fel (és el!) édesanyád, hogy komoly a baj, mert ez már alkoholizmus, addig az első lépést még nem tette meg a gyógyulás felé.

Apukád -esetleg a család- hathatós támogatása nélkül ritkán sikerül! Nekik kell keresni a különféle lehetséges megoldásokat (terápia, elvonókúra, gyógyszer, stb.).

Neked annyi a feladatod, hogy beszélj az érintettekkel, itt az ideje szembenézni a problémával és tisztázni azt. (Biztosan tudja a szűkebb környezet, de úgy látszik, homokba dugják a fejüket.)

2009. szept. 1. 14:33
 7/12 anonim ***** válasza:
7%

Ülj le apukáddal erről beszélgetni.Vele nem biztos,hogy eredményt érnél el,mert sajnos igen,Ő már alkoholista,és aki függő az általában nem ismeri be,hogy segítségre lenne szüksége.Szóval én azért nem azt tanácsolnám,hogy tojd le,hanem azt,hogy beszélj apuddal.Egyezzetek meg abban,hogy valahogy el kell juttatnotok elvonóra.Persze ehhez kell a beleegyezése is,de arról talán apukád,vagy ketten közösen meg tudnátok győzni.Állítsátok kész tények elé.Menjetek be a hozzátok tartozó intézménybe,és kérjetek ott tanácsot,hogy lehetne meggyőzni Őt arról,hogy kezeltesse magát.Persze az Ő elhatározása akarata a legszükségesebb ehhez.De gondolom szeret titeket,értetek talán hajlandó lesz rá.Mondjátok meg neki,hogy amit művel azzal tönkre teszi szétzülleszti a családotokat.Csak nem ezt akarja.Sajnos vannak emberek,akik ha lelki nehézségeik vannak az ivásba menekülnek.Ez nagyban függ anyukád természetétől,hogy lehet-e neki segíteni.Ha szeret benneteket,és tekintettel van rátok akkor biztosan.Ha önző magát sajnálgató típus,akkor nem sok remény van,ez esetben tényleg csak az marad,hogy nem foglalkozni vele,mert magát úgyis tönkre teszi,meg még a családját is ha azok hagyják.Ez a legrosszabb fajta,remélem anyukád nem ilyen.

Sok szerencsét.

2009. szept. 1. 14:40
 8/12 anonim ***** válasza:
41%
Édesanyád már gyenge ahhoz, hogy tudjon változtatni ivási szokásain. Rajtatok a sor édesapáddal addig, amíg nem ismétlődik meg édesanyádnál a huga sorsa. Az ok, amiért elkezdte, csak kifogás. Ha édesapád és te is józan életet éltek, fogjatok össze és édesanyádat segítsétek el egy elvonó kúrára. Ehhez nagy türelem és szeretet kell a részetekről és meg kell értetni vele, hogy jót akartok neki, hiszen az élete a tét, no meg az, hogy ne hulljon szét a család.
2009. szept. 1. 15:25
 9/12 anonim ***** válasza:
szia! ha az én anyukám alkoholista lenne, beszélnék mindenképp az apukámmal, hogy valahogy a kész tények elé állítsuk őt, és megakadályozzuk hogy tönkretegye magát, és arra asorsra jusson mint a húga, ÉS beszélnék anyukámmal is amikor kivételesen józan, ha sose, akkor én akár éjszaka is felkelteném, hogy tiszta fejjel tudjon beszélgetni velem, elmondanám neki, hogy szeretem, és nem akarom elveszíteni, de sajnos ez lesz egy idő után, ha így fogja folytatni.. és az alkoholt meg kidobnám, kutass a házban, és ahol találsz, azt dobd ki, vagy ajándékozd el, nektek úgyse kell, neki megint nem.. és egy idő után majd nem fog tudni mit inni, ja és a parfümöket is dugjátok el, mert az ilyen alkoholisták képesek azt is inni, ha nincs rendes pia... ha nem tetszik amit írtam, nem kell lepontozni, 16 éves fejjel én ezt csinálnám! amúgy sok sikert!! L/16
2009. szept. 1. 15:59
 10/12 anonim ***** válasza:
Ki az a barom, aki lepontozza a normális, családbarát válaszokat?
2009. szept. 1. 16:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!