Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Volt nejem ismeretlen helyre...

Volt nejem ismeretlen helyre költözött a gyermekünkkel, és nem hajlandó közölni az új címet velem. Hová fordulhatok? Milyen jogaim vannak?

Figyelt kérdés

Kéthetente van elviteles láthatási jogom. Ezt most egy vidéki munka miatt nem tudom igénybe venni már több hónapja. A gyerektartást természetesen fizetem. Közben a volt nejem, városon belül elköltözött a gyerekkel (az ismerősöktől tudtam meg). Ezt velem nem közölte, és email kérésemre sem adja meg az új címüket. Arra hivatkozva, hogy ha úgysem tudok a gyerekért menni, akkor nem is tartozik rám. Hol és milyen jogi lépést tudok ez ellen tenni? Hivatalos úton kell megkérni őt a címközlésre? Azt gondolom, hogy a gyermekem lakcímét kötelezettsége közölnie, akár látogatom őt most, akár nem.

Előre is köszönöm a válaszokat.

2013. jan. 20. 11:34
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Nekem az azért elég meredeken hangzik, hogy az apának nem kell megmondani, hova költözött a gyereke. Én utána járnék a gyámhatóságnál vagy a bíróságon. Nálunk a bírósági végzésben az van, hogy a gyereket a mindenkori lakcímén kell felvenni, és oda is kell visszavinni. Ha az apa ezt nem tudja, akkor mégis hogyan?
2013. jan. 21. 08:57
 12/12 anonim ***** válasza:

Többen írták, hogy nem kell az apa engedélye a költözéshez, viszont én ezt már többször is olvastam, ill. a gyámhatóság is erre hivatkozott, amikor nálunk volt ilyen herce-hurca:

"Döntés a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben:

A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.

A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása."

[link]

2013. jan. 21. 09:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!