Volt nejem ismeretlen helyre költözött a gyermekünkkel, és nem hajlandó közölni az új címet velem. Hová fordulhatok? Milyen jogaim vannak?
Kéthetente van elviteles láthatási jogom. Ezt most egy vidéki munka miatt nem tudom igénybe venni már több hónapja. A gyerektartást természetesen fizetem. Közben a volt nejem, városon belül elköltözött a gyerekkel (az ismerősöktől tudtam meg). Ezt velem nem közölte, és email kérésemre sem adja meg az új címüket. Arra hivatkozva, hogy ha úgysem tudok a gyerekért menni, akkor nem is tartozik rám. Hol és milyen jogi lépést tudok ez ellen tenni? Hivatalos úton kell megkérni őt a címközlésre? Azt gondolom, hogy a gyermekem lakcímét kötelezettsége közölnie, akár látogatom őt most, akár nem.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Többen írták, hogy nem kell az apa engedélye a költözéshez, viszont én ezt már többször is olvastam, ill. a gyámhatóság is erre hivatkozott, amikor nálunk volt ilyen herce-hurca:
"Döntés a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben:
A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!