Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Időskorúak járadéka Ki számít...

Időskorúak járadéka Ki számít (jogi értelemben) egyedül- illetve különállónak?

Figyelt kérdés
Kis faluban élünk. Mindenki ismer mindenkit. Külön lakcímre vagyok bejelentve a férjemtől, s megigényeltem az időskorúak járadékát, lévén 63 éves. Voltam olyan szerencsés helyzetben, hogy háztartásbeli voltam, férjem eltartott. Azonban amiatt, hogy nem volt munkahelyem, nem voltam benne az egészségügyi ellátó rendszerben, biztosításom nem volt. Ezért jelentkeztem a munkaügyi központban, mint álláskereső, hogy jövedelem híján legalább biztosításom legyen, mert ebben a korban már bármi történhet velem. Férjem nem hajlandó kifizetni utánam azt a havi 5000 ft körüli összeget, mondván az ő keresetéből anno sokat levontak, és hogy abból lesz majd nekem házastársi nyugdíjam vagy valami. De nem lett. A munkaügyiben mondták, hogy mivel külön lakcímen élünk, így egyedülállónak számítok, és jogosult vagyok időskorúak járadékára. Be is adtam a kérelmemet a helyi önkormányzatnál (megjegyzem még április végén), és azóta a jegyző csak ellenőrizgetni jár ki hozzám, környezettanulmányra, de semmilyen határozatot nem hozott az ügyemben, sőt egyenesen jogi perrel fenyeget!!! Kérdezem én, ha az egykori közös házunkban házrészem van, és a fiam is ott él a menyemmel, akiknek én segítek, akkor miért nem tartózkodhatok én a saját házamban, olykor persze egy időben a férjemmel. Tudtommal külön háztartásban él az, aki külön lakcímre van bejelentve. Kérdezem megint csak, az esetlegesen megkérdezett szomszédok honnan tudnák, hogy én hol alszom, melyik házban, hiszen ezek egymás mellett állnak? Szabályos ez az eljárás? Voltaképp mikor és kinek és milyen feltételekkel jár az időskorúak járadéka? Egy nagy városban a jegyző vajon ugyanilyen üldöző hadjáratot folytat a lakosok után, nem csak az okmányokban (mint hivatalos iratban) foglaltak a döntőek, hiszen a többi csak szóbeszéd? Én már már zaklatva érzem magam, annyit jár a T. jegyző úr utánam és annyit informálódik. Hol van a magánélet nyugalma? Várom válaszukat! Előre is köszönöm.
2009. aug. 11. 11:09
 1/3 anonim ***** válasza:
94%

VAn egy ügyintézési határidő, azt be kell tartaniuk. A kérelem beadásától számított 30 nap. Ez alatt döntésnek kell születnie. Ha neked a döntés nem elfogadható, akkor a döntés kézhezvétele után 15 napig fellebbezhetsz ellene. Ha még ez sem hoz kielégítő döntést, még bírósághoz is fordulhatsz.

Szerintem te egyedülálló vagy, mivel más lakcímen vagy bejelentve mint a férjed,és mondhatod azt is, hogy nem vagytok életközösségben sem, nem tart el, magad vagy a gyerekeid etenek stb....

3 esetben lehet kérned az időskorúak járadéká Másolom:

- a 62. életévét, illetőleg a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, és akinek saját és vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján számított egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át,

- egyedülálló, 62. életévét, illetőleg a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, de 75 évesnél fiatalabb és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 95 %-át,

- egyedülálló, 75. életévét betöltötte és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.

Ha nem érted teljesen, akkor majd írj és elmagyarázom, ha leszek.

2009. aug. 11. 12:15
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a választ!

A gond az, hogy ezidáig semmiféle határozat nem született az ügyemben. Mert ahogy írtad, egy elutasítást meg lehetett volna fellebbezni. De a jegyző úr csak kijár, hogy ő úgy vélelmezi, hogy hiába van külön lakcímünk, közös háztartásban élünk, és ezáltal mi csúnyán félre akarjuk őt és a hivatalt vezetni. Számomra az érthetetlen, ha az okmányaink szerint külön lakcímen lakunk, akkor innentől mi külön háztartásban élőknek számítunk. Ugye??? Mert ő arra hivatkozik, hogy hiába szerepel ez az iratainkban, mert ő vélelmezi, hogy mi együtt élünk, és fel fog jelenteni, hogy én meg akarom őt téveszteni. De kérem szépen, ha a törvény szerint én külön lakcímen lakok, akkor

2009. aug. 13. 13:26
 3/3 A kérdező kommentje:
... akkor külön háztartásban is lakok. Meg tud engem így támadni? Igaza van? Ezért indítottam el a kérdést is. Tehát mi számít: ami az iratokban van, vagy ami a jegyzőúr vélelmeiben? Másrészt hogyan bizonyítható az, hogy a külön lakcím ellenére mi közös háztartásban élünk? Már rettegek attól, hogy ha megállapítja a járandóságot, akkor utána hogyan fogom megvédeni magam.
2009. aug. 13. 13:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!