Időskorúak járadéka Ki számít (jogi értelemben) egyedül- illetve különállónak?
VAn egy ügyintézési határidő, azt be kell tartaniuk. A kérelem beadásától számított 30 nap. Ez alatt döntésnek kell születnie. Ha neked a döntés nem elfogadható, akkor a döntés kézhezvétele után 15 napig fellebbezhetsz ellene. Ha még ez sem hoz kielégítő döntést, még bírósághoz is fordulhatsz.
Szerintem te egyedülálló vagy, mivel más lakcímen vagy bejelentve mint a férjed,és mondhatod azt is, hogy nem vagytok életközösségben sem, nem tart el, magad vagy a gyerekeid etenek stb....
3 esetben lehet kérned az időskorúak járadéká Másolom:
- a 62. életévét, illetőleg a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, és akinek saját és vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján számított egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át,
- egyedülálló, 62. életévét, illetőleg a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, de 75 évesnél fiatalabb és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 95 %-át,
- egyedülálló, 75. életévét betöltötte és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.
Ha nem érted teljesen, akkor majd írj és elmagyarázom, ha leszek.
Köszönöm szépen a választ!
A gond az, hogy ezidáig semmiféle határozat nem született az ügyemben. Mert ahogy írtad, egy elutasítást meg lehetett volna fellebbezni. De a jegyző úr csak kijár, hogy ő úgy vélelmezi, hogy hiába van külön lakcímünk, közös háztartásban élünk, és ezáltal mi csúnyán félre akarjuk őt és a hivatalt vezetni. Számomra az érthetetlen, ha az okmányaink szerint külön lakcímen lakunk, akkor innentől mi külön háztartásban élőknek számítunk. Ugye??? Mert ő arra hivatkozik, hogy hiába szerepel ez az iratainkban, mert ő vélelmezi, hogy mi együtt élünk, és fel fog jelenteni, hogy én meg akarom őt téveszteni. De kérem szépen, ha a törvény szerint én külön lakcímen lakok, akkor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!