Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ti mit gondoltok a modern...

Ti mit gondoltok a modern családmodellről?

Figyelt kérdés

Az általános családmodell dinamikus változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedek során. Eljutottunk a megszervezett, vagyoni alapon köttetett házasságtól a szerelmi házasságig, a klasszikustól a modern családmodellig.

A klasszikus családmodell az apa családfenntartó szerepén alapul, a férfi a fő kereső a családban, a nő vagy háztartásbeli, vagy keresete csak kiegészítő jellegű. Míg a férfi dolgozik, a nő feladata a háztartás vezetése és a gyerekek gondozása. Ezzel szemben a modern családmodellben mindkét fél dolgozik, vagy előfordul, hogy amennyiben a nő jobban keres, a férfi marad otthon a gyerekekkel, és vezeti a háztartást.

Ti mit gondoltok? Szerintetek van pozitív oldala is a változásnak?

2012. szept. 15. 19:19
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Nincs ezzel semmi gond.

Mi eltunk mindkettoben, de mar evek ota a klasszikusban vagyunk, egyenlore ez jobb nekunk.

Hogy meddig, azt nem tudom, meg nem gondoljuk, hogy par evig valtani kellene.

A ferjem jol keres, a munkaideje valtozekony, van, hogy napi 12 orat dolgozik heteken keresztul, de van, hogy csak delutan dolgozik, vagy epp napkozben jon haza orakra.

Magyarul azzal nem tudunk kalkulalni, hogy pl kozosen visszuk-hozzuk a gyerekeket, felezzuk a hazimunkat, stb.

Ha emellett a munkaja mellett atternenk most a modernre, az azzal jarna, hogy a sajat teljes munkaidos melom mellett minden az en dolgom lenne es vagy tudna o is reszt venni benne, vagy epp nem.

Plusz van meg egy kozos kisvallalkozasunk, ami anyagilag szinten nagy segitseg, de idot kell ra szanni es ezt sem fix idoben. Van, hogy egy heten at minden nap orakat, van, hogy egy het alatt osszesen ket orat.

A munkaja mellett ez neki nem megy, regebben csinalta, de atvettem.

Hetvegen intezi max azt, amit en mar nem tudok, vagy neki konnyebben megy.

Anyagi vita nalunk nincs, nincs olyan, hogy o keresete, vagy en munkam eredmenye. Ami bejon kozos, a teher szinten kozos, ennyi.

Nekem ez jo, haztartasbeli vagyok, de nem kanapeszornyeteg.

Van feladatom a vallalkozassal, azt makulatlanul csinalom, emberek kozott is vagyok, nem porosodtam be. Reggel en is 6-7 korul ebredek, folyamatosan akad tennivalo, ha a ferjem hazajon, akkor minden flottul varja, van idom meghallgatni, neki is engem, szeret hazajonni igy.

Es nem az a tipus, aki hanyagolja a gyermekeit, mert az az en dolgom. Reggel korabban kel, hogy veluk legyen, a hetvegen folyamatosan igyekszik veluk lenni aktivan es amikor szulettek, akkor is mindig intezett maganak 2-3 het szabadsagot, hogy osszeszokjunk.

2012. szept. 15. 21:01
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Hát ezt így önmagában nem lehet így nézni, hogy mi jó meg mi rossz. Régen is dolgoztak a nők, csak máshogy, a földeken ugyanúgy dolgoztak a parasztasszonyok, mint a férfiak, sőt s gyerekek is segítettek koruknak megfelelő munkákban. A nemesi családokban pedig a férfi sokszor utazgatott, a nő feladata volt a háztartás vezetése, ami enm egy kétszobás lakás volt, hanem egy komplett birtok, földekkel, alkalmazottakkal, rendezvényeket szervezett (bálokat, összejöveteleket), ami szintén nem 5 fős házibuli volt, komoly szervezést igényelt. Az egész egy kisebb cég vezetésével ért fel.

Ha azt hozzávesszük, hogy régebben sok gyerekük volt a nőknek, és nem volt közoktatás, így érthető, hogy í nő otthon volt a 8 gyerekkel, nevelte, tanította őket, mert ezek a feladatok mind rá hárultak. Szerintem ennek a mai világban nincs már helye, mivel az élet más területei is megváltoztak. Van közoktatás, mosógép, a gyerekmunkát a törvény tiltja. Amíg az élet úgy kívánja, az anya most is otthon van és a férfi keres, ezért van szülési szabadság, ezért maradnak otthon a gyerekkel az anyák a gyerek 2 éves koráig, jó esetben. Niylván aki teheti, az tovább is.

De azért az, hogy a gyerek egész nap óvodában, iskolában van lehetővé teszi azt, hogy a nő dolgozzon, sőt, mivel már így alakult ki a rendszer, ezért szükséges, anyagilag is, hiszen a férfi sok esetben nem keres annyit, hogy az egész családot kényelmesen el tudja tartani. Szóval ezeket a dolgokat nem lehet szélsőségesen, önmagában nézni...

2012. szept. 15. 22:14
 13/23 anonim ***** válasza:
22:14 a nemeseknek valószínűleg volt pár tucat szolgájuk, szobalányuk, komornyikuk, a magántanárokról, nevelőkről, dadusokról, bentlakásos iskolákról nem is beszélve. Szerintem ha a szülést át lehetett volna venni a nőtől még azt sem csinálta volna maga. De szerintem nemesnek sem volt jobb lenni régen. Én örülök, hogy most élhetek.
2012. szept. 15. 22:34
 14/23 anonim ***** válasza:
0%
Ha a kutya eltudja végezni a főzést,mosást,takarítást és a gyerekekre is jut ideje akkor támogatom ezt a családmodellt :D De ha mindkét fél dolgozik akkor ki végezné el ezeket a feladatokat?Sokan kidőlnek munka után
2012. szept. 15. 22:43
 15/23 anonim ***** válasza:
Utolsó: pont erről beszéltem, hogy a nemeseknél általában a nő felügyelte az alkalmazottakat, ott az jelentette a háztartás vezetését. kb mint egy cég vezetése ma. Nem szabad lebecsülni, az is munka és nem is kevés.
2012. szept. 15. 22:44
 16/23 anonim ***** válasza:
Tudom,valaki egyszer kiszámolta ha a nők kapnának fizetést a háztartásbeli munkájukért akkor bőven 100.000 FT feletti összeget kapnának havonta és ez nem vicc!
2012. szept. 15. 22:54
 17/23 anonim ***** válasza:
100%
Nekem jobban tetszik a modern család,mint az,ahol a nők gyakorlatilag rabszolgák voltak és minden meg volt szabva nekik.
2012. szept. 15. 23:22
 18/23 anonim ***** válasza:

Két évig nem igazán kaptam munkát, így itthon voltam. A személyiségemnek nem tett jót. Aztán kaptam egy jó munkát, jó környezettel, jó főnökkel, aki teljes mértékben támogatta, hogy karriert építsek. Közben lett egy gyerek.

A férjem egyre jobban utálta a munkahelyét - nekem meg sürgető lett volna visszamenni. Így váltottunk, ő maradt otthon, én mentem dolgozni. Ez tart egy éve és jól működik, szerencsére keresek annyit, hogy vígan elvagyunk belőle mindhárman, a férjemnek is tetszik a mostani felállás.

2012. szept. 16. 07:25
 19/23 anonim ***** válasza:

azért ez nem annyira "modern" gondolj bele, hogy a nők az ipari forradalom óta dolgoznak... kivéve a jómódúbbakat, ahol nem szorultak rá. de igen, több helyen a klasszikus családmodell érvényesült, főleg a századforduló után a hatvanas évek között, de nem mindehol.

sőt, régen is eladták a nőt is cselédnek, nekik sokszor nem lett családjuk, de a női munka az létezett cseléd/ágyas stb formájában mindig is...

a másik az, hogy a régebbi, hagyományos modellnél, ahol mindenkinek megvolt a szerepe, a nőknek lehetőséük és idejük sem lett volna dolgozni, pl 5-6-7 gyerek mellett.. és a gyerekeket viszont rengetegszer kellett dolgozni küldeni, akár bányábam akár a földekre, már óvodás kortól, az volt a természetes, és a gyerekek is segítettek a ház körül, pl állatgondozás, vízhordás stb.

a harmincas-hatvanas évek családmodelljében a nőnek nincs igazán sok dolga,és ez inkább a közép-felsőközép, felsőbb osztályokra jellemző... volt idejük mindenre, az jó, viszont alárendeltek voltak, az a negatívum... emlékeztek, neten is vannak ilyen régi magazinrészletek, hogyan legyél jó hallgatóság a férjed számára, mit tegyél és mit ne stb... jó vicc :D

30N

2012. szept. 16. 10:05
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

A tapasztalataim szerint a mai magyar általános családmodell a következő: anyuka főállásban dolgozik, aztán otthon főz, mos, takarít, pakol, gyereket nevel, hoz-visz oviba/suliba, ügyeket intéz stb. Apuka szintén dolgozik, majd...nem segít szinte semmiben, mert az női munka.

A mai modern férfi összeollózta magának a hagyományos és modern családmodellt úgy, hogy csak neki legyen előnyös.

Tisztelet a kivételnek.

2012. szept. 16. 21:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!