Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Lehetséges lenne, hogy valakit...

Lehetséges lenne, hogy valakit emiatt sehova nem vesznek fel dolgozni?

Figyelt kérdés

Feleségemnek a tüdőlebenyén, van egy jóindulatú daganat (ciszta) Az üzemorvosi vizsgálatnál, minden papírt bekérnek és kérnek tüdőszűrőt is. Amin rajta van, hogy bal tüdőlebenynél, jó indulatú daganat található. A munkáltatók, úgy vannak vele, hogy a jó indulatú daganat, egyik pillanatról a másikra fordulhat rossz indulatúvá. Nekik nem kell egy olyan munkaerő, aki rendszeresen táppénzen van emiatt, beteges. Még a közszférában is így gondolkodnak.

A munkaügyi hivatal, hiába közvetíti ki munkára, a munkáltatóknak nem kell ez a dolgozó, mert az üzemorvosi vizsgálaton ez egyből kiderül. Üzemorvosi vizsgálatot állítólag mindenhova kérnek.

Munkanélküli segélyre, pedig emiatt nem jogosult.

Tehát kérdésem: lehetséges hogy valakit emiatt ne vegyenek föl sehova dolgozni? Üzemorvosi vizsgálatot mindenhova kérnek? Mi lenne a megoldás?

2012. júl. 17. 08:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
90%

Általában kérnek,bár akad kivétel.

És nem mindenhol ennyire szigorúak(nekem pl bár kértek tüdőszűrőt,csak az a papir lett leadva hogy voltam,eredmény 2 héten belül.Azóta is pótolom,kutyát se érdekli)

Próbálkozni kell,ismerősöket végigkérdezni,hátha valaki beajánlja valahova

2012. júl. 17. 08:38
 2/11 anonim ***** válasza:
79%
Próbálkozni kell, nem mindenhol kérnek tüdőszűrést. Mást nem tudok mondani.
2012. júl. 17. 08:42
 3/11 anonim ***** válasza:
79%
Nem mindenhova kérnek orvosi vizsgálatot. Sajnos ez szűkíti a lehetőségeket, de akkor olyan helyet kell keresni, amihez nem kell orvosi papír. (Pl. irodai munkák nagy része, stb.)
2012. júl. 17. 08:51
 4/11 anonim ***** válasza:
72%

Nekem nem kértek semmit, viszont évente van céges vizsgálat, ahol vérnyomást mérnek és látást vizsgálnak - számítógépes munka.

Szerintem érdemes lenne egy ügyvédet megkérdezni, mert ez kb. disztkrimináció a semmiért.

2012. júl. 17. 08:58
 5/11 anonim ***** válasza:
72%
ui: a munkáltatónak egyébként semmi köze ahhoz, kinek milyen betegsége van, mindössze annyi a követelmény, hogy az adott munkakör betöltésére alkalmasnak kell lenni. Az alkalmassági papírt 1 évre adják.
2012. júl. 17. 08:59
 6/11 A kérdező kommentje:
irodai munkákat is megpályázott, állítólag oda is kérnek üzemorvosit.
2012. júl. 17. 09:05
 7/11 anonim ***** válasza:
79%
Én közszférába dolgozom, de nem kértek soha tüdőszűrést. Üzemorvoshoz el kellett menni, de az kimerült abban, hogy kikérdezett van-e valami betegségem, allergiám, szedek-e gyógyszert és csinált egy EKG-t. Szerintem nem lehetetlen, de változnak az idők sajnos.
2012. júl. 17. 09:13
 8/11 anonim ***** válasza:

én egy egyéni ügyvédi irodában dolgozom, mint adminisztrátor-titkárnő...egy orvosi papirt nem kértek tőlem...se háziorvosi, se üzemorvosi...se semmit...

23L

2012. júl. 17. 10:43
 9/11 anonim ***** válasza:

Sajnos igen. Én középvezető voltam és a feladatom volt az új munkatársak kiválasztása, felvétele. Egyszer kiválasztottam egy gyógyult rákos asszonyt (fiatal, tehetséges, szimpatikus volt). Sajnos a könyvelésen, amikor a beléptetés zajlott kibukott, hogy korábban sokat volt táppénzen (nem is hallgatta el, én ennek tudatában vettem fel). A könyvelő jelentette a nagyfőnöknek, aki engem utasított, hogy búcsúzzak el azonnal a hölgytől.

Mocskos, aljas, szörnyű világban élünk!

2012. júl. 17. 12:24
 10/11 anonim ***** válasza:

Üzemorvosi vizsgálat törvény szerint mindenhova kellene (előzetes, időszaki és esetlegesen rendkívüli):

[link]

[link]

Más kérdés, hogy nagyon sok munkáltató nem csináltatja meg, mert a legkisebb kategóriájú vizsgálat 5ezer forintnál kezdődik (nagyobb kockázatú munkakörnél jóval több)

Az előzetes vizsgálaton az orvos köteles (lenne) felvenni az anamnézist, aminek során ki kell derülnie a feleséged betegségének. Ezért küldik tüdőszűrőre.

A munkáltató pedig természetes, hogy úgy gondolkodik, hogy nem kell neki beteges munkavállaló: a munkáját nem végzi el amíg táppénzen van, tehát vagy túlóráznak a többiek, vagy felvesz valakit helyettesíteni (ez mind plusz kiadás), ráadásul a betegség első 15 munkanapja betegszabadság, amit teljes egészében a munkáltató fizet, utána pedig a bruttó táppénz egyharmadát be kell fizetnie a NAVnak táppénz hozzájárulás címén.

Ha a feleséged esetleg nem betegeskedik (nem kell táppénzre mennie), azt sem tudja a leendő munkáltató felé bizonyítani, mivel nincs előzetes munkahelye, így az OEP igazolványában sem látni, hogy nem szokott táppénzen lenni.

Azt sem tudja megtenni, hogy elhallgatja a betegségét az előzetes vizsgálaton, mert akkor ha kiderül a betegsége, a munkáltató beperelheti.

2012. júl. 17. 13:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!