Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tudnak csinálni a szüleim,...

Mit tudnak csinálni a szüleim, ha elköltözöm?

Figyelt kérdés
17 éves vagyok, januárban leszek 18, de nem bírom itthon. Van egy barátom, 1 éve vagyunk együtt, de előtte 2 évig legjobb barátok voltunk. Jóban vagyok a szüleivel, felajánlották, hogy odaköltözhetek. Persze akkor dolgoznék is suli mellett, nem akarom, hogy ők tartsanak el, de anya nem enged dolgozni. Az lenne a kérdés lényege, hogy ha én így kiskorúként lelépek, akkor mit tudnak velem kezdeni? Hazavitetnek a rendőrséggel? Mert nem engedik, hogy elmenjek. Próbáltam velük beszélni, hogy mit szólnának hozzá, anya azt mondta, hogy erről tárgyalhatunk, ha leérettségiztem (1 év), de mondtam neki, hogy vagy most tárgyalunk, vagy soha, mert ha elmúltam 18, már nem a véleményét fogom kérni, hanem megyek. Viszont sokkal jobb lenne most. Állandóan stresszes vagyok, fél éve alig tudok aludni...nem jó ez így:(
2009. júl. 11. 21:30
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
78%
Amig kiskorú vagy addig ők felelnek érted és szerintem hazavitethetnek a rendőrséggel.Csak azt tudom javasolni,hogy bírd ki még a 18. szülinapodig akármilyen nehéz.Szerintem a szüleid attól is tartanak,ha elköltözöl és tanulás mellett dolgozni akarsz,akkor nehezebben vagy egyáltalán nem lesz meg az érettségid és akkor egyrészt odaveszik 4 év kemény munkája,másrészt a tovább tanulásnak is löttek.
2009. júl. 11. 21:40
 2/20 A kérdező kommentje:
kémiatanár szeretnék lenni. a kémia emelt szintű érettségim már megvan, a matek közepet már idén, nulla tanulással, csak úgy érdeklődésből megírtam 65%ra...ELTE kémián nevetve bent vagyok:) (216 pont volt tavaly...)
2009. júl. 11. 21:43
 3/20 anonim ***** válasza:
83%
Kiskorúság azt hiszem 14 éves korig van, utána 18 éves korig fiatalkorúnak számítasz, nem kiskorúnak. Bizonyos jogokkal már bírsz, de korlátozottan. Nem tudom, ez a döntés hova tartozik, esetleg családsegítőt keress fel, ők jobban tudnak segíteni, mit tehetsz egy ilyen helyzetben.
2009. júl. 11. 21:46
 4/20 A kérdező kommentje:
és ilyen családsegítőt hol találok?
2009. júl. 11. 21:48
 5/20 anonim ***** válasza:
74%

Abban tökéletesen igaza van anyukádnak,hogy ragaszkodik ahhoz,hogy leérettségizz.Ez ma már alapkövetelmény,Enélkül sehova sem vesznek fel,még bolti eladónak sem.

Ha elköltözöl,akkor hogyan akarsz leérettségizni?Ha dolgozol,nem tudsz tanulni.A kereseted nem lesz elég a tankönyveidre,ruháidra,szépítőszereidre stb.Ha egy idegen család otthonába költözlö,még ha eltartanak is,elvárják,hogy segíts a háztartásban,de legalább a párodat tartsd rendben.Lehet,hogy most nem mondják ezt neked,de jobb ha tisztában vagy vele,hogy lesznek elvárásaik veled szemben.Az is kérdés,ha anyukáddal problémád van,hogyan fogsz kijönni számodra ismeretlen emberekkel?Az,hogy ismered őket, nem biztosíték arra,hogy együtt is tudtok majd lakni viták nélkül.És ha leérettségizel,akkor mit akarsz kezdeni magaddal?Lehet,hogy most nagyon szerelmes vagy,de egyáltalán nem biztos,hogy ez a kapcsolat valóban tartós is lesz.Gondolkozz,mielőtt esetleg tönkreteszed az életed.

2009. júl. 11. 21:51
 6/20 anonim ***** válasza:
87%
16 életévét betöltött a gyámhatóság engedélyével költözhet el (szülők beleegyezése nélkül)! Úgyhogy oda kell fordulni. Csak jó tanács: az hogy nevetve bent vagyok, én a helyedben nem venném ennyire biztosra sok minden történhet, ne komolytalankodd el a tanulást! Nem ismerem a családi körülményeidet de talán az az 1 év még csak-csak kibírható lenne otthon.
2009. júl. 11. 21:53
 7/20 A kérdező kommentje:
oké, mondjuk, hogy nem nevetve...az ország 3. legjobb gimnáziumába járok, 4,3as az átlagom...és tanulok.
2009. júl. 11. 21:55
 8/20 anonim ***** válasza:
58%
4,3 - as átlag még nem biztosíték,hogy fel is vesznek.És miből akarod finanszírozni az egyetemet? Az nem kétfillér,és ha a szüleid magadra haragítod,tőlük nem várhatsz anyagi támogatást.A gyámhatóság is ráfog kérdezni erre,és az otthoni körülményeidre is.
2009. júl. 11. 22:05
 9/20 anonim ***** válasza:
84%

Szia!

Mik azok a családi körülmények, amik miatt nem tudsz otthon maradni? Biztos vagy benne, hogy nem bírod ki az érettségiig? Hidd el, neked is jobb lenne!

Egyébként az, hogy megvan a matek és kémia érettségid semmit nem jelent, hiszen az összes többit is nézik.

2009. júl. 11. 22:05
 10/20 anonim ***** válasza:
72%

Az egyetem ingyen van, a tankönyvekre addig lesz pénze, hisz dolgozni fog valószínű nyáron (is).

Amíg tudod várd ki az 1 évet, de ezt úgyis te fogod eldönteni, remélem jól sikerül, bármi is lesz! :)

2009. júl. 11. 22:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!