Röviden: 9 éves koromban meghalt apám, örököltem a házat, amivel anyuval laktunk. Most elköltöztem onnan, 200 km-re nem tudom fizetni innen a rezsit, ő a haszonélvező, de vonják a nyugdíja 80%át, adósságai miatt a rezsibe nem száll be. El akarom adni a házat, de nem támogatja, mert szeret ott élni, már megszokta, nekem viszont égetően kell a pénz, jelzem az ő problémája is megoldódna. Hogy vegyem rá az eladásra? Ki vagyok szolgáltatva, mert nem intézkedik semmit, pedig ráérne!
2012. jún. 29. 10:42
1/10 A kérdező kommentje:
Ja a házat a magáénak érzi, azt mondta ő többet tett érte, mint én. Esze ágában nincs elköltözni, pedig tudja hogy nagyon fontos lenne eladni!
2012. jún. 29. 10:44
2/10 anonim válasza:
Mivel neki haszonélvezete van, ezért nem tudod kirakni. Eladni elvileg lehet lakottan is, de úgy jóval kevesebbet kapsz érte, es elötte (átiratás) ki kell a hátralékokat fizetned.
A haszonélvezetnek éppen AZ a lényege, hogy ne lehetessen eladni a feje felöl a házat, illetve ne lehessen kirakni.
Gondolom anyukád azért elég sokat költött a házra, igy neki jogos az igénye arra, hogy ott lakhasson, mégha neked pénzre lenne is szükséged. Arról nem irsz, hogy mi lenne vele, ha belemenne az eladásba, mehetne alérletbe vagy az utcára?
2012. jún. 29. 11:02
3/10 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy jogos az igénye! De ő azt mondja, hogy semmi jogom a házhoz! Maximálisan visszaél vele, hogy ő a haszonélvező, pedig tudja hogy nekem is létkérdés az eladás!
Nem menne utcára, mert vennék lakást, amiben továbbra is ő lakna, pedig ahhoz már elvileg semmi köze nem lenne!
2012. jún. 29. 11:04
4/10 A kérdező kommentje:
Egyébként nem költött semmit, nem újítatta fel, néha kifestetett, ennyi. Egyébként meg a haszonélvezőnek kell állnia a rezsit, tehát nemcsak jogai vannak , hanem kötelességei is, amiket maximálisan rámhárít, mondván, hogy én vagyok a tulajdonos. Egy így fair?
2012. jún. 29. 11:06
5/10 anonim válasza:
Elnézést, de ha 9 éves voltál, amikor örökölted, most meg minimum 18, ha elköltöztél, akkor a közbeesö 9 évben azért elég sok költség volt egy házra. Másrészt nem valózsinü, hogy apád a házat egyedül szerezte (ha mégis, akkor az más), tehát azért neki is volt benne része.
Abban nagyin igaza van, hogy egy házbó nem megy egy lakásba, mert az azért igencsak rosszabb életmód lenne.
A haszonélvezet sokkal erösebb jog a tulajdonjognál, ezért nem tudsz semmit tenni és ez igy is van jól.
2012. jún. 29. 11:11
6/10 A kérdező kommentje:
Így van jól? Nekem ez a ház az egyetlen mentsváram, hogy egyenesbe jöjjön az életem! Mi az hogy, nem akar onnan elmenni, mert neki ez kényelmes mi meg dögöljünk meg a családommal? A ház állapota egyre romlik, karbantartani nem tudja, de még fenntartani sem! Én nem tudom a rezsit állni, van saját családom!
2012. jún. 29. 11:15
7/10 A kérdező kommentje:
Neki mint haszonélvező kutya kötelessége lenne a rezsit állni, de nem teszi! Nem értitek? Az az én házam, neki csak az egynegyede jár a ház tulajdoni értékéből, amit kifizetnék neki! Ráadásul apám egyedül építette, már rég kész volt, amikor összeházasodtak!
2012. jún. 29. 11:17
8/10 A kérdező kommentje:
Ráadásul ha nem fizeti a rezsit, akkor a szolgáltatók ráterhelik a házra, aztán már eladni sem lehet! De nem érdekli! A gázt már így is kikapcsolták én meg csak idegeskedem!
2012. jún. 29. 11:17
9/10 anonim válasza:
Ne idegeskedj miatta. Hagyd, hogy éljen meg egymaga, ahogy tud, ne segíts neki a rezsiben sem, meg a többiben sem. Nagyon hamar be fogja látni, hogy nincs más választása, mint hallgatni rád. Igazából ő az, aki ki van szolgáltatva, ezt kell benne tudatosítani - és persze azt, hogy nem kerül az utcára. Lehet, hogy tudat alatt épp ettől fél.
2012. jún. 29. 13:02
10/10 A kérdező kommentje:
Nem, mert vagyok olyan hülye, hogy segítem, kajában és sokszor a rezsiben is, de már nem bírom anyagilag és olyan önző, hogy csak azt nézi ami neki jó!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!