Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Valaki megtudná mondani?

Valaki megtudná mondani?

Figyelt kérdés

19éves lány vagyok, lassan 1éve elköltöztem a barátomhoz, mert nem jöttem ki a családommal.

Az apukám 2éves koromban elhagyott, soha nem fizetett gyerektartást.

A családom miatt nem tudtam elvégezni a középiskolát, de most hogy már új életet kezdtem, szeretném újra elkezdeni esti tagozaton.

Arra lennék kíváncsi, hogy én igényelhetem az eddig nem fizetett gyerektartást az apámtól?

És ha elkezdem a sulit, kapok családipótlékot?

Sajnos nincs munkahelyem, pedig kitartóan keresgélek, nem tudom hogy nekem milyen támogatások járnak:S

Persze a barátomat nem zavarja hogy nem kapok semmi jövedelmet, de engem borzasztóan zavar!

Ha havonta kapnék legalább 5000forintot, akkor már a busz bérletemet megtudnám venni, és így nem érezném magam annyíra rosszul hogy a barátom fizet mindent.

2012. jún. 28. 08:33
 1/6 anonim ***** válasza:
Szerintem a csp-t nem kapnád meg, főleg hogy az 18éves korig járt és anyud kapta meg. Gyerektartásra talán lenne esélyed, de ebbe nem vagyok biztos.
2012. jún. 28. 08:40
 2/6 anonim ***** válasza:
Gyerektartás hivatalosan csak addig jár, ameddig tanul a gyerek. Szerintem keresd meg apukádat, és kérd meg, hogy támogasson. Jobban jársz ezzel, mint ha bíróságra mennél, ahol valószínűleg nem nyernél, és csak magadra haragítanád az apádat is.
2012. jún. 28. 08:46
 3/6 anonim ***** válasza:

Nagykorú vagy, tehát gyerektartás addig jár, amíg nappali tagozaton tanulsz.

Bíróság akkor ítéli csak meg, kérni persze lehet.

Visszamenőleg amúgy tartás csak 6 hónapra kérhető, de mivel már több, mint hat hónapja nagykorú vagy, és ebben az időben nem tanultál nappali tagozaton, ezért nem tudsz visszamenőleg semmit kérni, legfeljebb a jövőre nézve, ha beiratkozol egy iskolába - viszont, mint írtad, nem nappalira akarsz menni...

Ha estire mész, továbbra sem jár tartás.

2012. jún. 28. 09:08
 4/6 anonim ***** válasza:

Alapvetően önmagadra számíts ( és persze a barátodra).

Esetleg - nem tudom, milyen a kapcsolatod vele - keresd meg apádat, és próbálj segítséget kérni.

Kemény világ ez...

2012. jún. 28. 09:11
 5/6 anonim ***** válasza:

Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de jogi szempontból egyiket sem kaphatod, családi pótlék a betöltött 20. évig vehető igénybe, de csak abban az esetben ha nappali tagozaton tanulsz, Okj-s képzésnél estin nem vehető igénybe!

A gyermektartás vagyis 18. évtől már rokon tartásnak nevezik,kizárólag addig jár, míg a gyermek, vagy a te esetedben nagykorú, nappali tagozaton tanul, az első szakma megszerzéséig, de a szülő kérheti megszüntetését abban az esetben ha érdemtelenség áll fen, vagy a gyermek tovább tanulásra alkalmatlan(évismétléssel megbukik), Vagy olyan súlyos magatartást tanúsít, mint a szülője, vagy annak házastársa kárára, ezáltal tartásra nem méltó azaz érdemtelenné válik! A rokontartás járhat, még 25 éves korig is mind addig amíg a gyermek nappalin tanul!

Tehát, nem javasolnám a helyedbe kérvényezni, mert pert vesztenél, azt tudom javasolni, hogy próbálj meg bármilyen munkát mégis találni, hogy egy kis pénzhez juss!

2012. jún. 28. 09:51
 6/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Lehet, hogy már későn válaszolok. Családi 20 éves korig jár, ha tanulsz. Akkor is, ha estin, én is arra járok, és kapom. Vagyis anyukám kapja utánam. A gyerektartást pedig úgy tudom, hogy hat hónapra visszamenőleg adják meg, de lehet, hogy ott nappali tagozatosnak kell lenned, ezt nem tudom pontosan. De ha bemész a helyileg illetékes önkormányzathoz, ott szerintem meg fogják tudni mondani.

2012. júl. 18. 23:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!