Keresztnév önmagában vagy becézett formában?
Viktóriának hívnak, de mindenki csak Vikinek hív. :) Nincs semmi bajom a nevemmel, mára már megszerettem, jó benne, hogy nemzetközi.
Kiskoromban mindig Vikiként mutatkoztam be, így alapból mindenki úgy hívott. Azóta már elmúltam 18 éves, tehát már normálisan szoktam bemutatkozni (vezetéknév és Viktória) :D
Mivel hozzászoktam a Vikihez, ezért kicsit fura, ha valaki Viktóriát mond, mivel távolságtartónak érzem. Az meg furi, hogy mindig megkérni az embereket, hogy légyszíves így szólíts.:D Ráadásul külföldön ritkább a nevek becézése (úgy vettem észre), így ott a többség Viktóriának hív. Talán mivel ott a becenév is anyakönyveztethető. :)
Elég kacskaringósra sikeredett, remélem kivehető. :D
Köszi!:)
Igazad van.. mondjuk elég ízé, hogy ennyire unatkozok, hogy ilyen kérdést rakok fel este 11-kor..:D
Legegyszerűbb ha a választást mindig az adott személyre bízom. :) Inkább megyek lefekszem..:D
Hm. Engem is Vikinek hívnak, de 1-2 régi tanáromtól eltekintve senki se szólít/ott Viktóriának. :( (Kivéve 1-2 esetet, amikor haveri körökben ránk jött a "nem becézzük egymást" szindróma. :D )
Egyébként én csak akkor mutatkozok be a teljes nevemen, ha munkahelyen vagy valami hivatalos helyen vagyok, de pl. koncerten csak annyit mondok az embereknek, hogy Vikinek hívnak.
Érdekes, mert hivatalos helyen is Vikinek szoktak csak szólítani.
20/l
Hát nem tudom.. érdekes lett volna, ha emelt érettségi szóbelin a tanár 'levikiz' vagy a bankban az alkalmazott. :D
Magázni persze nem szoktak, de nem örülnék, ha hivatalos helyeken Vikinek szólítanának. Én sem tegezem le őket, ők is tiszteljenek meg. :)
Én is meglepődtem múltkor, amikor úgy hívtak be az okmányirodában, hogy "XY Viki" :D
Nem zavar különösebben, csak furcsállom kicsit. :)
A becézgetés a közeli barátok, családtagok megszólítási módja. Tehát az normális, ha a barátok, sulitársak Vikinek hívnak, de ha bemutatkozol egy hivatalos helyen vagy ilyesmi, akkor tőlük ne várd hogy becézgessenek...ha meg pl. párod mutat be a barátainak, vagy ilyemsi, akkor meg úgyis úgy fognak hívni, ahogy a párodtól hallják, hogy szólít. Mármint nem "kicsim" meg ilysmi, hanem a beceneveden. EZ a természetes.
De munkahelyen, irodában nem fog Vikizni a főnök, legalábbis ideális esetben. Mint ahogy egy Noémit sem hívnak hivatalos helyen, vagy a vállaltvezető Noncsikának.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!