Végrendelet örökölhető? Olvass tovább!
Figyelt kérdés
Mi történik az alábbi esetben: egy gyermektelen idős hölgy végrendelkezett az egyik, 53 éves unokahúga javára, mivel a többi oldalági rokonával semminemű kapcsolata évtizedek óta nem volt. Most mindketten halálos autóbalesetet szenvedtek.
Ilyenkor ki örököl? Az unokahúgnak van egy gyereke és egy unokája. Örökölhetnek ők a nagy-nagynéni után?
2012. ápr. 5. 16:38
1/10 anonim válasza:
Nem vagyok ebben jártas,de szerintem azok örökölnek,akik a sorban következő törvényes örökösei.Ebben az esetben csak ti tudhatjátok,hogy ki az.De majd jönnek a nálam okosabbak majd ők megmondják a tutit.
2/10 anonim válasza:
Nem, végrendelet nem örökölhető! Hiszen a végrendeletben elhunyt személy (végrendelet örököse) is a nénivel együtt hunyt el (örökhagyó). Nagyon szomorú eset. Ilyenkor a néni leközelebbi rokona örököl, pl. testvér, esetleg szülő, stb. Akárhogy nem tartották a kapcsolatot, a jog az jog. Lehet megér egy ügyvédet megkérdezni ez ügyben, vagy javaslom a jogiforum.hu-t. Azon belüli is az Öröklés forum témát.
3/10 anonim válasza:
Nem csak hogy nem örökölhető, de még akkor is támadható ha az unokahúg életben lenne.
Köteles rész a jogi megnevezés.
4/10 anonim válasza:
Támadni lehet végrendeletet, de ha teljesen megfelel a formai követelméyneknek és a tartalma is OK (nincs pl. megalapozott indok nélküli kitagadás), akkor azért a köteles részen felül nem jár több a jog szerinti örökösnek. Mondjuk a fenti esetben elhunyt a végrendelet szerinti örökös. Mondjuk ha a végrendelet szerinti örökös gyermeke és unokája bizonyíthatóan közeli kapcsolatban voltak az idős nénivel, akkor megér fogadni egy ügyvédet. Ma Magyarországon olyan kiszámíthatatlanul döntenek a bíróságok, hogy erre alapozva még lehet nyernek is, lehet nem az egész örökséget, csak X részét. Ha nagy az örökség, akkor utána kéne menni.
5/10 A kérdező kommentje:
Ha az unokahúg életben lenne, akkor miért lenne támadható?
Kötelesrész nem csak az egyenesági (szülő, gyermek, unoka) esetében létezik?
2012. ápr. 5. 19:51
6/10 anonim válasza:
Szerintem itt páran úgy értjük az irásod - én biztosan - hogy az unokahúgra hagyott mindent a saját gyermekeire, unokákra pedig semmit.
7/10 A kérdező kommentje:
"Gyermektelen" idős hölgy, ezt írtam a felvezetőben.
2012. ápr. 5. 20:02
8/10 A kérdező kommentje:
Unokái sincsenek.
2012. ápr. 5. 20:03
9/10 anonim válasza:
Szerintem az unokahúg leszármazottai örökölnek ebben az esetben.
10/10 anonim válasza:
Akkor első körben a néni testvérei örökölnek. Ha valamelyik meghalt már, akkor annak a gyereke. Ha pl. a néninek van 3 testvére, és egy aki meghalt, de annak van 2 gyereke. Akkor a néni öröksége 4 felé megy, kap a 3 testvér, a negyedik, ami a meghalt testvéré, az meg feleződik a meghalt testvér 2 gyereke között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!