Mit tehetnénk, hogy kiskorú gyermekeim ne örökölhessék az apjuk adósságait?
Figyelt kérdés
2011. dec. 15. 15:38
1/9 anonim válasza:
Ha az adósságok nagyobbak, mint az örökség, akkor a gyámhivatal nem fogja ellenezni, hogy lemondjatok az örökségről.
2/9 anonim válasza:
18 éves koráig úgysem kapja "kézhez" az örökséget. Utána pedig lemond róla.
3/9 A kérdező kommentje:
Ja,azt elfelejtettem írni,hogy örökség az nincs,mert semmije nincs a volt férjemnek.Az élettársa szüleinél lakik és a gyerektartást sem ő fizeti,hanem az állam.
2011. dec. 15. 15:44
4/9 LadyLee válasza:
Na, azért óvatosan ezzel a "majd akkor lemond", stb. kérdésről.
A magyar jog nem ismeri a nyugvó hagyatékot - nem lehet elodázni a kérdést addig, amíg majd a gyerek nagykorú lesz. Vagy köttök apikával még életőben egy szerződést, melyben lemondtok az öröklésről, vagy az örökség megnyílta (halál) vissza kell utasítani az örökséget. Viszont, aki az öröklés megnyílta után a visszautasítás jogáról kifejezetten vagy akár hallgatólag lemondott, az örökséget többé nem utasíthatja vissza.
Szóval ha ez egy kardinális kérdés, szerintem irány egy öröklési joggal foglalkozó ügyvéd.
5/9 LadyLee válasza:
Bár még annyi, hogy az örökös elsősorban a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek, másodsorban (ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai már nincsenek meg), akkor az örökös felel ugyan az egyéb vagyontárgyaival, de csak az öröksége erejéig. Ergo, ha semmije nincs, akkor a "semmi" erejéig. De jó lenne azért, ha beszélnétek egy öröklési ügyekben jártas ügyvéddel, mert én jogász vagyok, de nem nagyon foglalkoztam sosem mélyebben öröklési joggal.
6/9 A kérdező kommentje:
Köszi szépen a válaszokat!
2011. dec. 15. 15:57
7/9 anonim válasza:
Csak az örökölt vagyon mértékéig örökli az adósságot, tehát ha nincs vagyon, akkor nem örököl semmit.
8/9 anonim válasza:
Nagyon egyszerű: örökséget NEM kell elfogadni, csak lehet. Függetlenül attól, hogy pluszos vagy minuszos. Tehát halál esetén a hagyatéki tárgyaláson nyilatkozni kell, hogy nem tart igényt semmire az örökös. Akkor se adósságot, se mást nem kap, mennek tovább az öröklési soron, amíg valaki el nem fogadja. Ha senki, akkor az államra száll.
9/9 anonim válasza:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!