Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kaphatja a halott testvérének...

Kaphatja a halott testvérének a nevét valaki?

Figyelt kérdés
Szerintem elég beteg, csak eszembe jutott, hogy mi van akkor, ha egy házaspár elveszíti a gyerekét, aztán megint gyereket vállalnak és szeretnék újra azt a nevet adni amit az előző gyereküknek. Lehetséges ez?
2011. aug. 14. 13:46
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
84%

A gyerek keresztnevére nézve ilyen kikötés nincs,ha anyakönyvezhetö a név, akkor lehet adni. AKár meghalt gyerek nevét, söt akár az ÉLÖ gyerekét is. Azonos szülöpárnak akár 5 gyerekét is hivhatják (jogilag) ugyanúgy.

AZ más kérdés, hogy elég hülye ötlet.

2011. aug. 14. 13:57
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Lehetséges.

Apámék 4-en voltak testvérek. Az egyik még baba korában meghalt., akkor apám még meg sem született.

Majd mikor megszületett, ugyanazt a nevet kapta.

2011. aug. 14. 14:03
 13/19 anonim ***** válasza:
67%
És ha valaki az elhunyt apja után adja, igazán nagy különbség nincs.
2011. aug. 14. 14:07
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Azért az elhunyt apa esete más. Ott valószínű akkor is az lett volna a keresztnév, ha az apa él; vagy nem az lett volna, de a halottak iránti tiszteletből fakad. A csecsemőhalandóság fakadóan én sem adnám, minden gyermek más, önálló ember, akármilyen pici is volt, külön meg kell gyászolni szegényt, el kell engedni. Ugyanakkor a szülőket is 100 %-ig meg lehet érteni.
2011. aug. 14. 15:20
 15/19 anonim ***** válasza:
84%
Úgy tudom, hogy ez régen bevett szokás volt. Ha volt egy családban egy beteg gyerek, vagy akire azt mondták, hogy meg fog halni, a kisebb testvére megkapta a nevét, hogy tovább éljen az a név. Aztán esetleg, ha felgyógyult az idősebb gyerek, akkor mindkettőnek ugyanaz volt a neve.
2011. aug. 14. 16:38
 16/19 anonim ***** válasza:
75%
Lehet de lelkileg nagyon rossz dolog és az orvosok ilyenkor figyelmeztetik is a szülöket hogy keresenek másik nevet.
2011. aug. 14. 20:52
 17/19 anonim ***** válasza:
80%

Én nem értem, ez mennyiben más, mint más meghalt rokonról elnevezni. Pláne ha pici korban halt meg az első, akkor úgy érezném, ő jött vissza hozzám (és akár lehet is; hiszek a reinkarnációban.)

Hallottam ennél furábbat is, pl. Blikkben volt egyszer egy család, sok gyerekük volt és két fiút hívtak Lacinak. 2 külön házasságából születtek az anyának, és a 2. férjét Lacinak hívták, biztos ő akarta, hogy a nevét kapja a fia, de akkor is fura :) mert hát lehet, hogy a vezetéknevük más, de az anyja a keresztnevén hívja... Én utálnám, ha valaki "elvenné" a nevem...

Meg hallottam olyat is, hogy ikerpár ugyanazt a nevet kapta megfordítva, tehát pl. Anna Eszter és Eszter Anna. Nem emlékszem a konkrét nevekre, de ráadásul ugyanazon a napon volt a névnapjuk.

2011. aug. 14. 22:20
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
nekem volt egy nővérem, aki egy napot élt. az ő nevét kaptam. meg is lepődtem mikor megláttam a kiskönyvét...
2011. aug. 15. 01:57
 19/19 anonim ***** válasza:
81%

Tényleg lehetséges.

Régen, mikor még egy családban sok gyerek volt, és nem volt ritka, hogy 1-2 gyerek idejekorán elhalálozott, akkor ez volt a szokás.

De én ezt nem tenném soha.

2011. aug. 15. 14:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!