Miért vannak vezetéknevek?
Hát ez kb.úgy keletkezett,hogy mondjuk sok Pista volt,és az emberek nem tudták megkülönböztetni őket.És voltak a mesterségek pl.Kováts,Kádár...stb..és azt mondták,hogy tudod a Kováts Pisti..a Kádár Pisti...
És volt olyan is akit ez alapján se lehetett megkülönböztetni,így alakult ki a Nagy-Kis vezetéknév..
A többi vezetéknév meg tájszólások,nemzetiségek stb alapján keletkeztek.Valami ilyesmit tanultam általánosban.
Az előttem szóló jól írja.Pl.volt a faluban 5 Pisti,az egyik kovács volt,a másik molnár,a harmadik meg kádár,és ha beszélgettek,hogy "te,képzeld,tegnap láttam a Pistit...." "melyik Pistit?" "hát a kovács Pistit"....:D és így kialakultak.
A Kis-Nagy-Kövér-Vékony meg külső tulajdonságok alapján.Vagy a Szegény-Gazdag meg vagyon alapján.
De ezek után bele se merek gondolni,hogy pl.a Punczi vezetéknév hogy alakulhatott ki:)))
Jól írják a többiek.
Én is úgy tudom, hogy foglalkozás alapján kezdték el megkülönböztetni a "Pistiket" egymástól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!