Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kinél mit jelent az hogy...

Kinél mit jelent az hogy keresztszülő?

Figyelt kérdés
Nem a látogatásra meg az ajándékokra gondolok,hanem maga a keresztszülőségről kinél mit jelent?Ha majd válaszoltok egy páran elmondom én miért kérdezem.
2009. ápr. 7. 13:51
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

A Keresztszülőség annó azt a célt szolgálta, hogy ha veled/tek valami történik, rá bízod a gyermeked felnevelését!

2009. ápr. 7. 14:01
 2/14 anonim ***** válasza:
52%

Nem egésszen,

A keresztszülöség célja, hogy ök is segítsék a gyermek keresztségben való neveltetését. Ès ebböl alakult ki hogy olyan személy legyen aki eltudja tartani a gyermeket vagy is gyámja tud lenni ha valami a szülökkel történik. Ebböl adódik, hogy a keresztszülök drága ajándékot vesznek a keresztgyerknek, mert ezzel is jelzik hogy képesek lennének felnevelni, eltartani.

èn nem vagyok keresztszülö, de csak olyannál vállalnám el, ahol tudom, hogy a szülök is hittanra járatnák a gyereket. Viccböl, meg divatból nem vállalnám el.

2009. ápr. 7. 14:08
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Én keresztanya vagyok,nálam a keresztszülőség azt jelenti,hogy a keresztlányom bármikor fordulhat hozzám ha segítségre van szüksége,meg azt,hogy ha a szülei kettesben akarnak valamit csinálni én ezer örömmel vigyázok a gyerekre,akár több napot is. Szerintem a keresztszülő azt a célt szolgálja,hogy a gyereknek legyen egy felnőtt barátja,ez mellett meg néha mentesítse a szülőket és "elrontsa" a gyereket:) A keresztlányom 4 éves és pici kora óta rengeteg dolgot csinálunk kettesben(strand,csavargás,kirándulás,játszótér,vásárlás,stb...)ugyhogy imádunk együtt lenni:) Az én gyerekemnek is olyan keresztszülője lesz(már régóta tudom,hogy kicsoda) akire tudom,hogy bármikor számíthat.
2009. ápr. 7. 14:11
 4/14 anonim ***** válasza:
63%

Második válaszoló vagyok. Miért lettem lepontozva?

A keresztszülöség nem egyenlö a nagynéniséggel. Lehet az is de nem ugyan az.

nekem pl van egy unokaöcsém, akit viszek mindenfelé, állatkert, majális, 5 éve bárhova. Még külföldre is jön velem, ha lehet. De tesómék nem akartak keresztelést, és ha csak divatbol akarták volna el sem fogadtam volna.

Ahoz, hogy a gyermekhez közel állj nem kell hogy templomba vigyék, oda az vigye aki kereszténységben akarja nevelni a gyereket.

2009. ápr. 7. 14:19
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Nekem két keresztgyermekem van. A templomi keresztelőn valóban a keresztény neveltetésről beszélt a pap és erre is tettem fogadalmat. De régen azért választottak keresztszülőket, hogy szükség esetén tudjon a gyermekük számítani valakire. Az én keresztgyermekeim szülei is ezzel vezették be amikor felkértek. Régen szerepet játszottak az anyagi lehetőségek is, ma már inkább emberi kapcsolatok és a bizalom a fontosak. Persze mivel divat is lett, sokak kérnek fel úgy keresztszülőket és sokan vállalják el úgy, hogy fogalmuk sincs mi a lényege ennek a szerepnek!
2009. ápr. 7. 14:26
 6/14 A kérdező kommentje:
Igen azt én is hallottam hogy ha véletlenül történne velem valami akkor ő neveli fel a gyermekem.De a mai világban szerintem már nem ez miatt választanak keresztszülőt.Vagy rosszul tudom?Mert pl: ha én valakit felkérek olyat akihez tul.képp nem vagyok rokoni kapcsolatban akkor mért ő lenne az aki felnevelné?Azért mert ő a keresztszülő?De hát van a családban olyan aki felnevelné pl:mama
2009. ápr. 7. 14:30
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Én is úgy gondolom, hogy léteznie kell valamiféle keresztszülői kötelezettségnek/felelősségnek, persze erkölcsi alapon. nekem a keresztanyám az édesanyám nővére, a keresztapám meg a szüleim hajdani jóbarátja, de ő nagyon-nagyon régóta a tengerentúlon él, és egyáltalán nem érdeklődik irántam, én meg nem tudom, hogyan találhatnám meg. időnként elszontyolodom emiatt, nem esik jól...
2009. ápr. 7. 14:34
 8/14 A kérdező kommentje:

A vita a családban megy,hogy ki legyen a keresztszülő?

Meg hogy mi a célja,és hogy én nem tartom rá alkalmasnak a párom testvérét.De könyörgöm ha velem /ünk történne valami akkor sem ő nevelné fel,meg ha a tesóm lenne akkor sem.Nem tudom mért kell ezen témázniuk!!!!!

2009. ápr. 7. 14:36
 9/14 anonim ***** válasza:
83%
Szerintem ez egy gesztus. Ezzel jelzed annak, akit felkérsz, hogy közel áll hozzád annyira, bízol benne annyira, szereted annyira, hogy még a gyermeked nevetetéséd is rábíznád, ha a sors úgy kívánja. Nyilván a gyámúgy nem venné ezt figyelembe. :) Kerezstszülő lehet rokon is, barát is. sok családban megvan a hagyomány, hogy kit kell felkérni. Engem a barátnőm kért fel. Részt veszek a gyermek életének fontosabb eseményein, ünnepeken, részese vagyok az életének. Persze sokat játszunk, mókázunk is és az ajándék se szokott elmaradni. Sokszor beszélem meg a szüleivel a lányzó neveltetésével kapcsolatos dolgokat, kikérik a véleményemet, tanácsomat. Én is nagyon kötődök a gyerekhez, sokkal közelebb állunk egymáshoz, minta a másik barátnőim gyermekeivel. Szerintem szép hagyomány!
2009. ápr. 7. 14:38
 10/14 anonim ***** válasza:
91%
Szerintem semmiképpen ne válassz olyat, akit te nem tartasz megfelelőnek! Ez egy fontos dolog az életben!
2009. ápr. 7. 14:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!