Anyukám apukája meghalt, de már anyukám is nyugodjanak békében, papa után igy öröklök a házrészből vagy nem? HA már anya előbb meghalt? És örökösödési adó van még vagy valami amit fizetni kell?
Ha nagyapádnak anyukád volt az egyetlen gyereke, akkor te (illetve ha vannak testvéreid, skkor ök is) örököltök. Ha anyukádnak van(nak)tesvére(i) is, akkor a testvérek közt egyenlö arányban oszlik meg az örökség, és nayukád részét te (meg a testvéreid - ha vannak) öröklik.
Ez alól kivétel, ha nagyapádnak van végrendelete.
Ha jól értem, édesanyád meghalt, msot pedig az anyai nagypapád. Részvétem.
Ha jól értem arra vagy kíváncsi, hogy örököltél-e a halott nagyszülődtől, és ha igen, kell-e örökösödési adót fizetned?
Na szóval. Utolsó vagyok utánnanéztem. Anyukád és a testvére fele-fele örökölték a házat. Mivel édesanyád már nem él, ezért az örökségi része rág és a húgodra száll. Ergo a ház negyed része a tiéd.
Az örökségből származó bevétel adómentes:
Az édesanyád örökrészét (Ha nagyapád másképp nem végrendelkezett) te kapod meg, ha van testvéred akkor megosztva.
Örökösödési adót nem, de szerzési illetéket kell fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!