Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Köteles vagyok az anyámat...

Köteles vagyok az anyámat eltemetni, és az adósságait rendezni?

Figyelt kérdés
Amikor 13 éves voltam az anyám lemondott mint gyám az apám javára.Elváltak,és az apám nevelt fel engem,és a testvéreimet.Soha nem támogatta apámat,sőt évekig nem is tudtuk,hogy mi van vele.Azóta eltelt jó pár év,hisz mi gyerekek felnőttünk,családunk lett.Anyám az unokáit sem ismeri,hisz nem tartjuk a kapcsolat semmilyen formában.Ő nem tud rólunk semmit ,és mi sem tudunk róla semmit.Ezek után megkereshetnek,hogy temessük el,és fizessük ki a tartozást?Még egyszer mondom Ő évekkel ezelőtt a bíróságon lemondott rólunk.
2009. márc. 17. 13:52
 1/8 anonim ***** válasza:
83%
Akkor nem kereshetnek meg, mert bizonyíték van arra hogy lemondott rólatok.. Így sem az adósságokat, sem mást nem róhatnak fel rajtatok.
2009. márc. 17. 14:01
 2/8 anonim ***** válasza:
83%
A tartozast nem orokli senki meg, plane ti nem, hogy lemondott rolatok! Es a temetes miatt se aggodjal, majd az allam eltemeti ot, ha mas nem lesz. Rolatok lemondott, ugyhogy ne izgulj!!!
2009. márc. 17. 14:14
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Na ez nem egészen így van.

Attól hogy lemondott a felnevelésről, még törvényes örökös az egyenesági leszármazott, ha mást nem is hagyatékoz, a kötelesrészt mindenképpen örökli, az adósságot is az örökrész erejéig.

De le lehet mondani hivatalosan az örökségről és ezzel a hátrahagyott adósságról is. Ezt a hagyatéki tárgyaláson a közjegyzőnek kell bejelenteni.

2009. márc. 17. 14:46
 4/8 A kérdező kommentje:
Aki 14.46-kor írt :én is így hallottam az adóssággal kapcsolatban.Azért az érdekelne,hogy a hagyatéki eljárásnál ha erre kerülne a sor,mi módon,és jogon kereshetnek meg?
2009. márc. 17. 14:51
 5/8 A kérdező kommentje:
akkor az önkormányzat is megkereshet minket,hogy behajtsa a temetési költséget?
2009. márc. 17. 14:52
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

ha meghal vki, akkor az önkormányzat küldi meg az illető adatait a közjegyzőnek. ha nincs, aki eltemettesse, akkor az önkormányzat (állam) gondoskodik a temetésről (ez ilyenkor minden esetben hamvasztás, ez a legolcsóbb). viszont az önkormányzat továbbítja a közjegyző felé az ő költségeinek megtérítésére való igényt is. tehát ha van miből kifizetni, akkor mindegy, ki az örökös, ki is fizetteti a közjegyző. a beszolgáltatott adatok alapján a közjegyző megkeresi az örökösöket. ez azt jelenti, h ha pl. anyukád jelenlegi párja nem mondja meg, h ti vagytok, a közjegyző soha nem jön rá. ebből persze később lehet probléma, ez egy másik kérdés. :)

csak abban az esetben nem kell az adósságot rendeznetek ilyenkor, ha van érvényes végrendelete anyukádnak, és ti azt nem támadjátok meg.

köteles rész nem kötelező! a köteles rész arra vonatkozik, hogy ha mégis igényt tartanátok az örökségre, akkor ne lehessen benneteket 100%-osan kizárni belőle. ha nem tartotok igényt semmire, jóváhagyhatjátok a végrendeletet (ezt is a közjegyző előtt), és akkor semmi, de semmi kötelezettségetek nincs.

2009. márc. 17. 15:26
 7/8 A kérdező kommentje:
a kérdésem nem az,hogy örökölhetünk,hiszen nincs mit(esetleg adóssága lehet)....pár évvel ezelőtti infó szerint egyedül él,csak az apám segíti anyagilag...Mi nem akarunk tőle semmit,és mivel gyerek korunkban amikor váltak még arra se vette a fáradtságot,hogy elmenjen a bíróságra és "harcoljon értünk"így lemondott a gyámsági jogáról.Ezek után köteles vagyok eltemetni??Úgy is mondhatnám,hogy megszült minket de utána "eldobott"...
2009. márc. 17. 16:49
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Ingyenes: jogiforum.hu

Sok sikert hozza!

2009. márc. 18. 00:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!