Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan lehetne nyugodtságra...

Hogyan lehetne nyugodtságra "tanítani" a férjemet?

Figyelt kérdés

Elnézést, kicsit kacifántos lett a kérdés.

A helyzet a következő: a férjem közel a negyvenhez két éve jelentkezett egyetemre, mondván úgysem veszik fel (??!!!).

Az első vizsgaidőszaka alatt úgy nézett ki, mint aki a halálsoron vár a végítéletre, de ezt még megértettem, új volt neki, nem tudta mire számítson.

Most már a negyedik vizsgaidőszakát tapossa, eddig minden vizsgája sikerült, egyetlen egyszer tapsolták vissza, de ott inkább a tanár személye volt az ok.

Én nemsokára végzek egy másik intézményben, nekem is volt már mindenféle vizsgám, volt, amelyikből többször kellett próbálkozni, de csak sikerült.

Amit kissé aggódva látok: a férjem túlparázza a vizsgaidőszakot. Nem az a gond, hogy lelkiismeretesen készül, hanem a készülési idő nagy részében saját magát hátráltatja, mert a tényleges tanulás helyett mantrázza, hogy jajj, nem fog sikerülni, biztos nem készültem fel, mi van, ha rossz tételt húzok, jajj...

Így 10 tanulással töltött órából jó, ha 5 telik el tényleges "információrögzítéssel". Persze így jobban elfáradt és kevésbé halad. Valahogy szeretném rávezetni, hogy lazábban álljon hozzá, mert így csak saját magát hátráltatja.

Én is voltam így, de beláttam, hogy nem fog jobban sikerülni az adott vizsga, ha rettegve tanulok. Kicsit "beletojtam", ha nem sikerül, max megyek még egyszer.... Nekem nagyjából ettől a ponttól meredeken megnőtt a sikeres vizsgáim száma.

Hogyan nyugtassam meg?

2011. máj. 26. 09:32
 1/6 anonim ***** válasza:
Tudod ez mi? Mi pszichológiából tanultuk. Ugyan olyan mint mikor tudod, tanulnod kéne, és valahogy mindig akkor pakol, takarít, meg ilyesmit csinál az ember, hogy kitolja a tanulást. Hát ha a a férjed parázós úgysem lehet rajta változtatni nagyon, mert ő stresszként éli meg a helyezetet ami végül is az szokott lenni.
2011. máj. 26. 09:39
 2/6 anonim ***** válasza:

önbizalmát erősíteni

ennek a technikája (amint azt gyerekeknél is alkalmazni kell, dehát egy vizsgázó férj lelkében gyerek):

méltatni ami/ahogy csinál- értékes, FIGYELEMBŐL induló mondatokkal-

(ez de jó/milyen mélyértelmű stb, ami az adott pillanatban adekvát:

de SOHA nem kimondani: ügyes vagy, jó vagy, naugye-ugye meg tudod!!!

ennek az Ő lelkében kell a tárgya vonatkozó értékelés nyomán MEGSZÜLETNIE MEGTEREMTŐDIE

ez erősíti

ha "kívülről" hallja - nem hiszi úgyse,

ennek belülről kell fakadnia!

nem tudom, érthető-e? remélem tudtam segíteni

2011. máj. 26. 09:43
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat, érdekes és elgondolkodtató megközelítés mindkettő!

Az is furcsa, hogy nemrég nézte végig a küzdelmemet egy számomra nehéz tárggyal, amiből háromszor tapsoltak vissza, pedig sokat tanultam rá. Látta, hogy hazajövök, kicsit rossz kedvem van, de azonnal gép elé ültem, feljelentkeztem a következő időpontra, felhívtam a tanáromat, hogy időpontot egyeztessek. Negyedszerre sikerült is és a vizsgák utáni 1-2 órát leszámítva nem nagyon láthatott rajtam csalódottságot vagy görcsölést.

Amúgy nemrég ért haza egy vizsgáról, meglett, de nem a legjobb eredménnyel, most teljesen maga alatt van. Az elmondása alapján a tanár aktuális hangulata is benne lehetett, mert a rossz/jó válaszai alapján tényleg jobb jegyet érdemelt volna.

Viszont előfordul, hogy a tanár aznapi hangulata is beleszól a jegybe, én is jártam már így. Bementem, láttam, hogy feszült a tanár, anyázott is mindenki, mert rosszabb jegyeket kaptunk az érdemeltnél. De sajnos ez benne van a pakliban.

2011. máj. 26. 10:10
 4/6 A kérdező kommentje:

Ja, másik, hogy mindenkinek vannak "készségtárgyai". Nekem a humán- vagy nyelvhez kapcsolódó tárgyak ilyenek, ki tudom dumálni magam kevés készüléssel is, affinitásom is van hozzá. Cserébe a prompt, matek-pénzügy tárgyakkal szenvedek, mert ott nincs "nagyjából jó" válasz, hanem egy helyes megoldás, így ezekkel többet is szenvedtem.

A férjem mégis azt jegyzi meg, amikor a humán tárgyakhoz kötődő vizsgáimra mentem és alig-alig készültem. Azt valahogy elfelejti, hogy a számvitel vagy a calculus vizsgáimra magántanárral is hónapokig készültem.

S jön a "bezzeg neked könnyen megy, te okosabb vagy...". Francokat vagyok okosabb, ugyanúgy van olyan részterület, ami könnyebben megy, mint neki. Szerintem ő számvitelből tudna két nap készüléssel levizsgázni, mert neki meg arra áll rá jobban az agya.

Egyetlen különbség, hogy más-más területen vagyunk "okosabbak".

2011. máj. 26. 10:15
 5/6 anonim ***** válasza:

Kérdező, akkor jól kiegészítitek egymást: )))

de újra (az önbizalom-os voltam) az igazi ön-bizalom nem kívülről, ítéletből, nem hasonlítgatásokból

(ebben jobb annál,stb)lesz

hanem belülről kell fakadnia

akkor ad erőt

(a 'bizalom' és a 'bátorságosság' az ógörögben egy szó:

tanulságos elgondolkozni ezen)

Bízzatok!

2011. máj. 26. 10:52
 6/6 anonim ***** válasza:
Én nem nyugalomnak nevezném ezt, lehet valaki beletörődő is, és úgy megy a vesztőhelyre. Valaki elültette a férjedben, hogy Ő nem lehet sikeres. Erre a szülők a legalkalmasabbak, de lehet ez tanár, óvónéni stb. Az esetek többségében ez mélyen rögzül a korai időszakban. Innen kijönni nem egyszerű, sokszor több éves önismereti munka kell hozzá. Ettől még le lehet vizsgázni, csak sok felesleges fáradtságba kerül, mert ahogy írtad Te is, saját magát akadályozza az illető. Hiába állítod elé példaként az eddigi sikereit, mert olyankor a tudatos szinttel beszélsz, ellenben a gát a tudatalatti szinten van. Sok munkával fel kell onnan hozni, feloldani, közelíteni a tudatos szintet a tudatalattihoz. Minél mélyebbre vannak elsüllyesztve ilyen aknák, megoldatlan problémák, annál nehezebb az utánajárás. Nem lehetetlen. Mennyire éri meg? Ez jó kérdés. Lehet élni megoldatlan problémák tömegével a szőnyegünk alatt. Könnyebb nélkülük.
2011. máj. 26. 10:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!