Néveltávolítás milyen procedúrával jár, és mik ezen procedúra jellemzői?
Bemész az illetékes anyakönyvi hivatalba,lakóhelyeden.Ott kitöltöd a kérelmet,kifizeted az illetéket,és onnan küldik a Belügyminisztériumba,hogy engedélyezzék.Belügyminisztérium már a lakcímedre küldi az okiratot,melyen az "új" neved szerepel már,hogy miről-mire változtattad.Ezzel az okirattal ismmét mész az anyakönyvihivatalba,ahol kiállítják az új szül.anyakönyvi kivonatodat,kezedbe adják,és ezzel mész új szem.igazolványt csináltatni.Új szem.igazolvánnyal pedig intézed a többi igazolványodat.(tb kártya,adókártya,lakcímkártya,stb..)Ha nem ott születtél,ahol most laksz,akkor a születési helyeden illetékes anyakönyvi hivatalba is el kell juttatni az okirat másolatát,mert ott adják ki az új szül.amyakönyvi kivonatot.Az nem számít hogy hogy csak a második keresztnevedet akarod elhagyni,akkor is ezt azt utat kell végig járnod,mert bármit változtatsz a neveden,névváltoztatásnak számít akkor is,ha csak elhagyni akarod.
Én kétszer változtattam nevet,az elsőnél Én is a második keresztnevemet hagytam el,akkor több mint fél évet vártam az engedélyre.Ez 1990-ben volt.Másodszorra 2007-ben történt,3 hetet vártam csak rá,viszont 20 ezer kemény forintomba került.Azért jól gondold át mégegyszer!
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Több év, rengeteg utánnajárás, ha van kocsid, a forgalmi átírása, esetleg útlevél, ha van stb.
Szinte minden hivatalban kell intézkedni, ahol be van jegyezve a neved.
Tehát összefoglalva azt mondhatjuk, bármennyit is változtat az ember a nevén (akár hacsak 1 betűt is) ugyanannyi utána járás és illeték mintha a családnevét is teljesen átváltoztatná mássá? Hmm... ha ez így van akkor most vérszemet kaptam.
Igazából a személyimem/lakcímkártyám és útlevelemen kívül nincs más ahol ezt az "elírást" korrigálni kellene.
Nincs TAJ kártyád? Adószámod? Bankszámlád? Iskolád/munkahelyed?
Csak mert irod, hogy 3 papiron kell csak megváltoztatni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!