Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Keresztanya kérdést hogyan...

Keresztanya kérdést hogyan lehet orvosolni?

Figyelt kérdés
A barátnőmnek, akivel már több, mint 15 éve vagyunk barátok, december elején született meg a kisfia. Kicsiként megállapodtunk abban, hogy egymás gyerekeinek leszünk a keresztszülei. Azonban úgy néz ki, hogy a júliusi keresztelőn mégis az apa húga fogja keresztvíz alá tartani a kisfiút, pedig nem is szeretik a húgot, és nem is sokat foglalkozik a gyerekkel, legfeljebb néha telefonál pár percre. Nem azért teszem hozzá, de én szinte (!) mindennap látogatok és mindig segítek a kicsi körül. Nem azért, hogy elmondhassam, hogy keresztanya vagyok, hanem mert a barátnőm kisfia és mert szeretem őket illetve mert a barátnőm kéri a segítségemet. De azért kicsit mégis bánt a dolog, hogy nem tarthatom keresztvíz alá a gyerkőcöt. Hogyan lehetne ezt a nehézséget orvosolni?
2009. febr. 9. 13:12
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én is a keresztanyja vagyok egy kislánynak, de rajtam kívül még hatan azok. Az Őrségben ez a szokás. Mikor mi kereszteltünk, egy másik keresztelőn 19 keresztszülő volt.

Szerintem érdeklődjél utána, hogy lehet-e nálatok is ilyet.

2009. febr. 9. 13:27
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Megértelek abszolút, én is pont ezt ajánlottam gimis koromban fel a barátnőmnek de ő már akkor mondta hogy családi nyomásra családból fog választani. De érthető is hiszen az mégis biztosabb pont. Akkor lekonyultam de most hogy van 2 gyerekem értem. Beszéld meg vele, biztos nem azért dönt így mert nem bízik meg benned.
2009. febr. 9. 13:29
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Szintén ebben a helyzetben voltam én is,így megértelek.

Én azt tanácsolom,hogy mindenképpen beszéljétek meg a barátnőddel,finoman kérdezz rá a dolgokra.

Nem hiszem,hogy megsértődik,hiszen jó barátnők vagytok,de szerintem jobb ha tudja,hogy mi bánt téged.

Lehet,hogy az van a háttérben,hogy a családja ezt várja el tőle.

Általában tényleg úgy szokás,hogy a keresztszülőket családon belül választják.

2009. febr. 9. 13:53
 4/10 A kérdező kommentje:
Elviekben rokonok vagyunk (vér szerint nem), ugyanis az ő édesanyja az én keresztanyám.
2009. febr. 9. 13:56
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
én is hasonló problémával küzdöm csak a barátnőd szemszögéből... van egy testi-lelki jó barátnőm, akit a kislányom keresztanyjának szeretnék majd... de nálunk a családban az a szokás, hogy a testvéremnek, vagy a párom testvérének kell a keresztszülőnek lenni...én nem akarom megsérteni a testvéreket sem, de a barátnőm is nagyon fontos és az ígéret, amit tettem neki, és úgy érzem, a barátnőm többet is tenne a pici lányomért, mint az öcsém... szóval nagy dilemmában vagyok... ráadásul a párom legjobb barátjával ugyanígy van... ha kisfiunk lesz, a párom a barátját akarja keresztapának, pedig neki is van egy huga, aki meg fog sértődni ezen(mondjuk én nem bánnám mert egy elég bunkó barátról van szó, aki rossz hatással lesz a gyerekre, de muszály kompromisszumot kötni, ha az én barátnőm keresztanya lehet, akkor az ő barátja is, így igazságos :() de akkor mi legyen a testvérekkel? Vajon úgy lehet csinálni, hogy a keresztanya a barátnőm, a keresztapa pedig az öcsém? vagy muszály egy párnak lenni a keresztszülőknek? ... én is dilemmázok látod :(
2009. febr. 9. 14:05
 6/10 anonim ***** válasza:
51%
biztos nem hiszed, de sok-sok év távlatából fogod látni, hogy a rokoni szálak széttéphetetlenek. A barátnők egy költözéssel, munkahelyváltással hamar eltűnhetnek az ember életéből.
2009. febr. 9. 14:20
 7/10 anonim válasza:
100%
Mindenképpen egy papot kérdezz meg,de én úgy tudom lehet több keresztszülő.Az én kislányomnál is kettő keresztapa van bejegyezve.
2009. febr. 9. 14:26
 8/10 anonim ***** válasza:

Tapasztaltam, hogy a kérdés nem könnyű... többnyire azok sértődnek meg a legjobban, akik a kevésbé alkalmasak a "posztra", így inkább presztízs kérdést csinálnak a dologból. Nálunk abból is sértődés volt, hogy én mindkét családból akartam keresztszülőt a gyerekemnek, így a bátyám felesége vérig sértődött. Mondjuk ez nem nagyon érdekel, mert már túl vagyunk a dolgon és nekem az volt a legfontosabb, hogy a gyerekemnek olyan keresztszülője legyen, aki törődik vele. Az én kereszt szüleim pl. nem ilyenek voltak, épp csak annyira volt kapcsolatunk, mint a többi hasonló közeli rokonnal, ami nem túl sok.

Sajnos azonban azon kívül, hogy megemlíted a barátnődnek, hogy ez téged tényleg nagyon bánt, nem tehetsz semmit, neki kell majd eldöntenie, hogy enged-e a családi nyomásnak. Ettől függetlenül, Te viselkedhetsz úgy, mint egy keresztszülő, végül is, a kicsinek ez a legfontosabb, ők nem a "címzés" szerint válogatnak, ha többet törődsz vele, valószínűleg jobban fog hozzád ragaszkodni. Bármikor könnyebben el fogja fogadni tőled a segítséget, szívesebben játszik majd veled, esetleg neked mondja majd el örömét/bánatát, benned fog bízni. Ha ezt sikerül elérned, sokkal többet nyersz, mint egy ceremóniát!

2009. febr. 9. 15:06
 9/10 A kérdező kommentje:
Persze, én megértem, hogy a családi szálak... de hozzátenném, hogy több, mint 15 éves barátságról van szó és sok mindenen keresztül mentünk. Részemről, természetesen ebből nem harag, mert részemről ez nem lényeg, csak kedves gesztusnak fognám fel. Ettől függetlenül ugyanúgy fogok a picire vigyázni és ugyanúgy szeretni fogom, mintha a testvérem és keresztfiam lenne.
2009. febr. 9. 15:20
 10/10 anonim ***** válasza:

Amikor engem kereszteltek, akkor az volt a divat, hogy rokonokat választanak keresztszülőnek, az én kereszt szüleim így lettek anyukám húga és öccse. Lehet, hogy a párod is olyan körből származik, ahol ez a szokás, és nem akarják a hagyományokat felrúgni a ti gyerekkori megállapodásotok miatt. Hozzáteszem, hogy én keresztanyámban és keresztapámban is csalódtam, és ha lehetne, magam választanék másokat, mert nem hitelesek, csak ezt nem tehetem meg, így csal formálisan tekintem őket kereszt-szüleimnek, de a tartalom hiányzik az egészből, még akkor is, ha nagyon régen talán megvolt, mára már sehol nincs.

Ne izgasd magad ilyenen, később még mindig lehetsz bérmaszülő, azt már a gyerek eldöntheti, és lehet, hogy ha valóban sokat vagy mellettük, akkor pont emiatt téged fog megtisztelni azzal, hogy választ.

2009. febr. 9. 15:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!