Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha halála előtt kitagadott...

Ha halála előtt kitagadott minket az apukám, és végrendeletet írt akkor is kell menni hagyatéki tárgyalásra?

Figyelt kérdés
2011. jan. 6. 19:01
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
Kitagadni csak komoly indokkal lehet, pl. ha börtönviselt vagy vagy ilyesmi, ezek az indokok törvényben fel vannak sorolva, nem hasraütésre mennek. Ha meg végrendeletet írt, akkor van köteles rész, mégpedig a teljes örökségnek a fele jár a gyerekeinek, függetlenül attól, hogy a végrendeletben mit kire hagyott. Csak az örökség másik felét osztják el a megjelölt örökösök között az apukád által megadott arányban. Szóval menj el nyugodtan a hagyatéki tárgyalásra, és vigyorogj te rájuk gúnyosan, mert nem tudnak kitúrni a jogos örökségedből.
2011. jan. 6. 19:32
 12/21 A kérdező kommentje:
Köszi, rendes vagy.
2011. jan. 6. 19:38
 13/21 anonim ***** válasza:
Jár egy kevéske nem a fele, jól is nézne ki a törvény! Csak az örökség 1/6-a jár! De az minden kitagadott utódnak / fiának, lányának, nem unokáknak!/
2011. jan. 6. 19:39
 14/21 anonim ***** válasza:

A kitagadásnak hivatalos útja van. Ha hivatalosan nem tagadott ki, akkor csak kizárt az örökségből, ami viszont jár neked.

Ptk.663. §

(1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

a) az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;

b) az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;

c) az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére

tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;

d) az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási

kötelezettségét súlyosan megsértette;

e) erkölcstelen életmódot folytat;

f) jogerősen ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

2011. jan. 6. 19:40
 15/21 anonim ***** válasza:
Nos. Anyukáddal egy néven volt a lakás? mert akkor anyukád halálakor az ő házrésze a gyerekeié lettek, így van házrészetek. Amúgy kaptatok értesítést a tárgyalásról? mert úgy tudom, csak akkor kaptok, ha örököltök, de ne kövezzetek meg, ha nem így van. Nem tudom ügyvédet megengedhettek-e magatoknak, de lehet h elég, ha az ügyvédeteket odakülditek, ha nem akartok a potenciális örökössel találkozni feleslegesen. Tudtommal ilyen esetben elég könnyen támadható a végrendelet, nem hiszem, h évekig tartana, bár nem szoktam bíróságra járni, az is igaz.
2011. jan. 6. 19:46
 16/21 A kérdező kommentje:
Tavaly elvált anyukámtól, elhagyott minket. Vett anyukám egy lakást, és vett apukám egy lakást. Megengedhetjük az ügyvédet, és akkor nekem nem is kell elmennem? Tudom mindenki azt gondolja, hogy csak a pénz a fontos, de tényleg nem , hanem, hogy ne az kapjon mindent aki.
2011. jan. 6. 20:03
 17/21 anonim ***** válasza:

Mindenképp menj el mert bárki örököl az utodoknak köteles részt kell fizetni az örökségből.

Nálunk a családba 3 millió járt fejenként a tesójával más kérdés hogy ez töredéke az örökségnek amit drága nagypapa másra hagyot de nem mindegy hogy megkapod e.

2011. jan. 6. 20:05
 18/21 A kérdező kommentje:
De ha elmegyek, honnan tudjam mikor jár a köteles rész? A közjegyző gondolom nem mondja. Azt se tudom mit kell mondani. És ha mégse jár akkor még jobban kiröhög az, aki örököl. Úgy tűnik muszáj lesz tényleg az ügyvéd.
2011. jan. 6. 20:12
 19/21 anonim ***** válasza:
Szerintem ha nem megterhelő anyagilag, konzultálj egy ügyvéddel. SZtem megoldhatónak kell lennie, hogy a Ti érdekképviseletetekben menjen el, mondjuk felhatalmazással, mármint kell arra is megoldásnak lenni, hogy ha valaki nem tud elmenni, így Nektek is.
2011. jan. 6. 20:14
 20/21 A kérdező kommentje:
És akkor mi van ha hitel is van a lakáson, és mondjuk az a kezes akire ráhagyta a lakást? Ezt sem tudom, hogy így van-e, csak szerintem nem tudta megvenni a lakást, hitelt pedig Ő nem kaphatott, mert már nyugdíjas volt.
2011. jan. 6. 20:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!