Az nagyon furcsa lenne, ha én lennék anyukám főnöke húszévesen? -bővebben lent
Van egy vállalkozásötletem, még nem nagy, de nagyon gyorsan nő minél hamarabb Kft-ként szeretném bejegyeztetni, hogy minden rendben legyen.
Egy probléma van: nekem az egyetem miatt nem lesz időm az összes adminisztratív dologgal foglalkoznom ezért gondoltam arra, hogy amennyire tudom most felfejlesztem, megpróbálom valamelyest önműködővé tenni, hogy másvalakit állíthassak magam helyett az élére.
Eddig nem mondtam rokonoknak ezt az ötletemet, szóval kevesen tudják. De amikor anyum meglátta benne a működőképességet egyből be akart szállni...50% bevételért cserébe.
Nem akarom megbántani, de amikor kezdtem egyáltalán nem támogatott, még a legkisebb segítségkérésnél is húzta a száját. Persze most hogy látja- még így se nagyon tesz érte- úgy érzem hogy mintha csak a pénz kéne, a munka meg nem. Én sokat güriztem ezért az egészért.
Tegnap beszéltem vele megint, elmagyaráztam neki, hogy nekem csak annyi a baj, hogy nem látom benne a tettrekészséget, 50% meg mégis mire? Én vagyok az ötletgazda, én voltam mellette a kezdésnél, én güriztem vele sokat, és adtam fel más álmomból egy kicsit ideiglenesen. Nem szereti a mostani munkahelyét 200 000 Ft-ot kap, mondtam neki, ha tényleg beindul ez az egész jól megfizetem - akár mehetünk 1 000 000-ig is, a vállalkozástól függ- de nem akarom hogy társtulajdonos legyen.
Hogy miért? Mint fent is elmondtam ezzel én gürcöltem, ő az elején azt mondta rámlegyintve, hogy ezek a dolgok nem így mennek és eddig is minden ötletemre ezt mondta - de majd azokat is megcsinálom szépen sorban...
És még mert pont azért kezdtem hogy függetlenedjek tőle, hogy ne kelljen kuncsorognom a síútra, nyaralásra, külön lakásra stb. pénzt, hanem én teremtsem meg mindezt magamnak.
Ha társtulaj lenne állandóan beleszólna mire költöm a pénzt, már amikor a karib-tengeri hajóutat említettem akkor is egyből hápogott, hogy de a pénzt azt vissza kell fektetni meg mittomén. Igen, NEM most azonnal gondoltam, de azért ezen is látszik hogy mennyire bekorlátozna.
Eredetileg nem is akartam senkinek erről a dologról beszélni, de aztán egy alkalom miatt elkövetett hirtelen költekezésem hatására szemet szúrt neki...
Úgy véltem, hogy egy idegent állítok majd az élre, persze leglényegesebb infókat nem kapja meg, én irányítok, ő végrehajt és nincs probléma azzal hogy rokonok vagyunk.
Viszont most már hogy mondhatnék nemet anyumnak? Meg ha ő lenne a vezérigazgató, akkor neki mondhatnék apró részletekig mindent, tudom hogy nem nyúlja be az ötletemet - az újításokat- és nem csinálja meg magának. És neki régről van tapasztalata vállalkozással kapcsolatban, meg az új munkahelyén való munkájában szerzett tapasztalatok is plusz pontok a szememben.
Viszont ha mégsem alkalmaznám/ nem jutunk dűlőre akkor meg itt van megint a családi konfliktus esélye...
Ti mit csinálnátok a helyemben?
Kész őrület...
Utosónál a pont. Az más kérdés, attól, hogy a gyermeke még nem biztos az önzetlen segítség. Ezt innen nem tudhatjuk legfeljebb feltételezhetjük.
Családtaggal egy vállalatban együtt dolgozni ritkán OK. Alapvetően kerülendő megoldás. Vannak kivételek, de a te helyzeted vacakabb mivel az anyukádról van szó.
Ha fordítva lenne akkor talán. Bár én például szándékosan kerűltem el a szüleim ajánlatait. (Külön álló cégeik vannak.)
Általában összekeverednek a magán és az üzleti/dolgozói viszonyok. Ennek pedig a cég issza meg a levét.
Az írásodból nagyon látszik, hogy még nem értesz a vállalkozáshoz. Szóval próbálj meg minnél többet olvasni. Ha a vállalkozásod jellege megengedi, igyekezz nem minden áron növelni a céget. S forgass minnél több pénz vissza. Értsd, gyakran a jól menő vállalatok tulajdonosai a legszegényebbek a vállalatban. Legalább is az első pár évben. Egy nagy tőkével bíró, stabill, jól bejáratott vállalkozásból sokkal könnyebb növekedni. Addig pedig sokat tanúlhatsz belőle.
(Az ember rendszerint úgy is elbukja az első néhány vállalkozását, de szerintem ebben nincsen semmi rosz.)
Ha még is felvennéd az egyik rokonodat, barátodat akkor se ajánj max. 5%-kal többett annál mint amit korábban kapott. Persze szerződéssel, fix bérrel. Ez nem alku kérdése. Ha nem hajlandó elvállalni, akkor nem dolgozni akar csak a pénz érdekli. Pedig alapvető, hogy olyan dolgozó legyenek az embernek akik nem "gürcölnek" hanem a munkájuk a hivatásuk. Az az fontoss, hogy szeressék amit csinálnak. Nehéz ilyen embereket találni, de lehetséges.
Hidd el jót teszel azzal ha valakit azért nem veszel fel vagy bocsáltasz el mert utálja a munkakört. Utóbbinál ha törekszel úgy elbocsáltani, hogy közben már máshol van állása nagyon hálásak tudnak lenni az emberek.
Neked is jobb érzés amikor nem állandóan savanyú uborkkákat kell bámulnod, miközben a vállalat az életed. A vállalat pedig jobban működik.
Az 5% már csak azért is jó mert a hirtelen jövedelem növekedést kevesen viselik jól. Persze el tudják költeni, általában nem tudják kezelni. Bármennyire is paradox módon hangzik, vannak akiknek egyenesen árt.
Fizesés emelés max évente. Ha teheted figyeleme veszed az inflációt.
Amúgy nem írtad, megkérdezted miért akar anyukád 50%-ot?
Anyukáddal úgy lehet a legegyszerübben kieggyezni, hogy elmondod, szeretnéd ha stabillá válna a vállalat. Tudod, hogy nem szereti a munkáját viszont az egyenlőre egy biztos jövedelem stb. stb. Gondolom érted a lényeget.
Elrontottad amikor példákat hoztál fel az álomjövedelmekről.
Hú, erre a sok hozzászólásra este reagálok részletesen.
Előzőne a végére: nem, nem rontottam el. Sose mondtam neki összeget a fizetésével kapcsolatban. Ha kérdezett is kitértem előle.
A gondolatjellel próbáltam érzékeltetni, hogy ez csak egy gondolat volt, de nem mondtam ki az egymilliót. =)
Na mi a helyzet, kedves kédező?
Igérted válaszolsz. Így tegnap este többször is benéztem. Vártam rád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!