Hogyan zajlik egy (római katolikus) temetés?
Ne nevessetek ki, de utoljára gyerekkoromban voltam, nem emlékszem már, hogy mi volt a menete.
Minden apró részletet írjatok, nem szeretném, ha valamelyik résznél tanácstalanul állnék. (Eleve református vagyok, katolikus misén is csak párszor voltam)
tényleg ilyen is van? hogy külön kérik, hogy ne nyilvánítsanak részvétet? de miért?
ebben pont az a szép és az az elmélete, hogy ha osztozom, vagyis "részt veszek" a fájdalmukból, akkor nekik könnyebb.
elég sokat énekelnek, a Bibliából is szokott idézi a pap. amikor már a sírnál állnak, akkor a hozzátartozók felsorakoznak az egyik oldalon és miközben beszél a pap, már leengedik, meg betemetik a halottat.
én nem vagyok vallásos, nem akarok senkit megbántani, de van egy olyan rész, ami mellett nem tudok elmenni, az, amikor azt mondják, imádkozzunk azért, aki köztünk a legközelebb eltávozik (vagy valami hasonlót, de ez az értelme)... szokás kérdése, nekem is ez egy picit morbid... voltam olyan temetésen, ahol, ennek hallatán valakiből kitört a nevetés. szóval ez egy furcsa pont.
A temetés napján a római katolikus templomban gyászmise. Ha a család ezt kéri. A mise kb. 40-45 perces. Adott időpontban pedig a temetés. A közeli hozzátartozók a ravatalozóban vannak, a többiek előtte. A pap mond imát, a kántor énekel, a gyászolókat is imára szolítja fel. Ennek végeztével jön a halottas kocsi, beteszik a koporsót, vagy a hamvakat. Felteszik a kocsira a koszorúkat, csokrokat és elindulnak a sírhely irányába. Először a ravatalozóból jönnek ki a családtagok, utána a többiek. A sírhelynél megállnak, a pap mond még pár szót, majd lehelyezik a koporsót/ urnát és elföldelik. Réteszik a koszorúkat. A részvétnyilvánítás családtól függő. Megjelenés fekete ruhában, ez gondolom reformátusoknál is így van. A temetés kb. 30-40 perc.
Gondolom okkal kérdezted, őszinte részvétem!
biztos nem nevetnék, de tényleg durva.
nekem annyi rémlik nagymamám temetéséről, hogy várjuk a feltámadást, vagy valami ilyesmi. gondolhatjátok, gyerekfejjel sokáig azt vártam, hogy egyszer feltámad a nagymamám :(
Előtte lesz lehetőség beszélni a közvetlen családtagokkal? Ez hogy szokott lenni?
Gondolom ha a temetés után lesz még egy külön megemlékezés/beszélgetés, arról majd ott tájékoztatnak? Vagy már a gyászjelentésben tájékoztattak volna?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!