Miért várják el sokan a megbocsátást, ha a megbántó nem kért bocsánatot?
Sziasztok!
Nagyanyám egy hete meghalt. 14 éves koromig a szüleimmel vele laktunk, kétgenerációs családi házban. Fele nagyanyámé volt, fele az apámé. Nagyanyám kisgyerekkoromban rengetegszer előhozakodott azzal, hogyha ő nem segít azzal, hogy befogad minket, akkor mehettünk volna a híd alá lakni, meg hogy örüljek hogy egyáltalán kapok enni. Ezek miatt sosem voltunk jóban, max nagyon kissrác koromban, de arra már nem emlékszem.
Két hét múlva lesz a temetése, én meg nem tervezek elmenni, mivel nagyon sokszor megbántott a fenti szavaival. Ha a szüleimnek panaszkodtam rá, ők csak legyintettek. Most azt mondják, hogy bocsásssak meg... Hogyan, ha nem kaptam bocsánatkérést?
Nem kell elmenned, sőt! Meg sem kell hallgatnod azokat, akik szerint te bármivel tartozol felé, mikor érzelmileg manipulált titeket és sorolhatnám.
Én sem mentem el a gyerekkoromtól képben lévő nevelőanyám temetésére. Dehogyis, az, meg, akinek nem tetszett, tehet egy szívességet.
"Tudod a szeretet nem úgy működik, hogy x segít nekem, mellettem all, tehát szeretem."
Igaz. A szeretet úgy működik, hogy szeretlek, ezért segítek neked és melletted állok.
Kérdező, magad miatt kell megbocsátanod. Ez nem azt jelenti, hogy elfelejtesz akármit is, vagy hogy onnantól jópofizol. Egyszerűen annyit jelent, hogy leteszel egy nehéz bőröndöt.
Tőlem sem kért apám bocsánatot soha. Terápiára jártam, és elintéztem magamban. Nem érzek már semmit, ha rágondolok. Sokáig féltem, haragudtam, sírtam, utáltam. Aztán ezt el kellett hagynom, mert csak engem pusztított.
Mikor meghalt 2 éve, nem éreztem semmit. A temetésére sem mentem el.
"Igaz. A szeretet úgy működik, hogy szeretlek, ezért segítek neked és melletted állok."
Valóban. Tehát a kérdező majd az apja mellett áll, ugye? Mert az még mindig tény, hogy attól, hogy az apja nem állt mellette, ő még szeretheti annyira, hogy mellette álljon.
16!
Nem, a szeretet épp egy oylan érzés, ami nem mindig kölcsönös.
18!
Ezt majd az dönti el, aki benne van a kapcsolatban, nem pedig te vagy én.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!