Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan tudnám illedelmesen...

Hogyan tudnám illedelmesen megbeszélni édesapámmal, hogy idővel szeretném átvenni a vállakozását?

Figyelt kérdés
Szeretném, ha a cég azután is életben maradna, miután neki már nem lesz kedve foglalkozni vele, nyugdíjba megy.

#cegatvetel
2023. máj. 31. 10:46
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
20%

Ha ez a helyzet, akkor is lehet pedzegetni, hogy a vállalkozáson belül szeretnéd elképzelni a jövődet, és ez motivál arra, hogy azt tanuld, amit tanulsz. Legyél minél többet vele munkában, kérdezz.

Amúgy meg nem mellesleg akármilyen csúnya duma a halál, sok (családi) vállalkozás ment attól tönkre, hogy az, aki a vállán vitte a vállalkozást, semmibe nem avatott be senkit.

2023. máj. 31. 15:36
 22/26 anonim ***** válasza:
85%
Én rákérdeznék, hogy mi a terve a céggel, csak azért, ha eladni tervezi a végén , akkor ne erre építsem az életem. Megkérdezném, hogy dolgozhatok e nála, elmondanám, hogy emiatt ezt és ezt a szakot végezném az egyetemen, aztán csak mond valamit, amiből látható, hogy mit tervez.
2023. máj. 31. 17:08
 23/26 anonim ***** válasza:
66%

Én megkérdezném, mi a terve, mert családban pl az idősödő szülő nem a gyereknek adta át - aki amúgy érdeklődött iránta -, hanem eladta, és a kapott pénzből elment abba az országba utazgatni, ahová addig a munka, időhiány, céges dolgok miatt nem juthatott el.

Szerintem mondjuk tök jól csinálta, és ezerszer jobban járt, mintha valaki tovább vinné a céget.

2023. jún. 1. 07:56
 24/26 anonim ***** válasza:
61%
Komolyan érdekel, hogy aki a 23-t lepontozta, az milyen elgondolás miatt tette? Ne érdeklődjön az apjánál, építse fel az életét a cégre alapozva, amit aztán apuka elad ha nyugdíjba megy és elutazgatja az árát? (amihez minden joga megvan, csak erről tudjon már a fia is) Akkor lesz a fiú kb.50 éves. Kezdheti ujra kitalálni és felépíteni az életét. Ha tudja.
2023. jún. 1. 10:10
 25/26 anonim ***** válasza:
100%

24-es, most kezdi az egyetemet, 5 évig még dolgozni se fog benne. Utána még ezer dolog kiderülhet:

a) Megutálta a szakmát, nem is akar ezen a területen dolgozni.

b) A szakmával nincs baja, elkezd az apjával együtt dolgozni, de kiderül, hogy nem bírnak együtt dolgozni.

c) A gyerek szépen dolgozik a vállalkozásban, de egyszerűen nem neki való a cégvezetés. Egy cégvezetőnek ui. nemcsak a szakmához kell értenie, de pl. tudnia kell megrendeléseket szerezni, képben kell lennie az adózási és munkajogi szabályokkal (még ha könyvelő könyvel nekik, akkor is). Ha alkalmazott is lesz (pl. az apja helyére kell valaki), akkor az emberekkel is kell tudnia bánni. Ha ezekre alkalmatlan, akkor csak csődbe fogja vinni a vállalkozást, hiába jó szakember.

d) Egyéb: pl. multinál akar karriert építeni, mert azt stabilabb egzisztenciának érzi, meg szakmailag jobban ispirálja.

Az apja 55 éves vagyis 10 év múlva mehet nyugdíjba. 10 évig még az apjának a terve is változhat, hogy mit akar.

Egyszerűen nem időszerű ezt most szóba hoznia.

2023. jún. 1. 11:49
 26/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a rengeteg választ. Szerintem egyenlőre nem hozom szóba ezt a témát, mert ahogy a 25-ös is leírta, addig még bármi lehet. Talán majd ha elvégeztem az egyetemet, akkor újra elgondolkozok ezen a kérdésen.
2023. jún. 1. 15:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!