Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit lehet ilyen szituációban...

Mit lehet ilyen szituációban tenni, hogy kedvezően jöjjünk ki?

Figyelt kérdés

Sziasztok, írom mi a szituáció, és nagyon elvagyok keseredve, nem tudom mit tehetnénk.

Szituáció:

Édesapám édesanyámmal 31 éve házasok(most vannak válásban), de a családi házunk édesapám hozománya volt (már a házasság előtt, tehát nem közösen szerzett vagyon), ettől függetlenül édesanyám mindig is jobb kereső volt, rengeteg felújításba és dologba beletett ami a házat illeti. A ház tulajdonosa (apukám) 40%-ot ajándékozott a házból neki, erre vonatkozóan haszonélvezeti joga is van anyukámnak). 1,5 éve kezdődött hogy apukám mondhatni "bekattant", anyukám háta mögött randizott, ismerkedett, bizonyítani tudjuk, hogy félrelépett, és mivel mindezt nem kulturált módon tette hanem édesanyánk teljeskörű megalázásával- emellett agresszív a temperamentuma- mi a testvéremmel nem toleráltuk a viselkedéseit, emiatt megis romlott vele a viszonyunk, emiatt olyannyira bekattant hogy bosszúból minket is megfenyegetett hogy mi nem kapunk semmit az örökségből, a házból. Mivel apukámnak új kapcsolata lett, és most van folyamatban a válás, kivan borulva hogy egy fedéllel kell anyukámmal élnie- de mindkettőjüknek csak ez az egy családi ház van, így apukám elakarja adni. Anyukám nem akarta eladni a házunkat, viszont csak a négy fal között apukám fenyegetőzve viselkedik vele, hogy megkeseríti a maradék életét, és egyéb erőszakos felszólalások, annak érdekében hogy alá legyen írva a ház eladás, mert ő külön akar menni. (anyukám végül aláírta a házeladást, ott tartunk). (Rendőrt az a baj sose tudtunk hívni, mert addigra mindig "lenyugodott" meg más emberek társaságában megtudja emberelni magát, és megjátszani hogy ő tök normális ember, ezt az idegbeteg viselkedést csak velünk csinálja, bár lehet a szomszédok tudnak tanúsítani) Itt az is a probléma, hogy apukámat olyannyira behűlyítette az új barátnője, hogy ő vette rá hogy adja el a házunkat, hogy abból a pénzből ők utazzanak, nyaraljanak (a nő lakásába tudnak menni magyarán nincs szükség új házra).A ház több mint a felét eltapsolják, holott nagyapám építette a házat, és apám sose adta volna el- csak már nem józan az esze. Itt nyíltan a szemünkre történik egy vagyonkiforgatás, de nem tudunk mit tenni, amíg apám a tulaj , ő rendelkezik, de ő se veszi észre, hogy a nő valószínű erre megy. Őszintén az egész szituáció nagyon felháborít minket, mert azt gondoljuk anyukánk nem is önszántából írta alá a házeladást, csak már tart apánktól, és inkább belement. Most már ez veszett ügy, mert eladásra van kínálva a ház, és valóban az lenne a legjobb ha külön élnének, viszont a fentiekre tekintettel valóban jogosan anyukámnak 40% jár, úgy hogy ennyi ideje házasok, és hogy anyagilag is rengeteget belerakott a házba? Na meg ugye fenyegetőzések, erőszakos viselkedések kisírték ezt az időszakot, amit nehezen tudunk persze bizonyítani. Mit tudunk tenni? Nagyon nem igazságos a helyzet, és az is lesokkol minket a testvéremmel, hogy apánk a mi részünket is ugye majd a nőre fogja íratni.

(Mi nem vagyunk tulajdonosok a tesómmal, csak apukánk 60%, anyukám 40%).

27L

2023. febr. 13. 13:21
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/87 anonim ***** válasza:
41%

Tegyünk már azért egy pár dolgot tisztaba:

1. Apuka kimondottan nagyvonalú-vagy idiota- volt, amikor anno anyura iránta a saját, örökölt ingatlanának 40%-át.

2. Házasság alatt vagyonkozosseg van - kivétel ugye az örökség, illetve a házasság előtti vagyon Magyarországon. Tehát ha anyu 10 millát keres havonta, apu meg semmit, akkor a közös bevételük 10 milla, és ebből bizony 5 apué. Ergo nem anyu újította fel a házat, hanem együtt ujitottak fel.

3. Kimondottan előítélet a megcsalast, annál jobban nar csak a más életébe és magán dolgaiba való bele mászkálás tud felbosszantani. Screenshot apu maganbeszelgeteseirol egy harmadik féllel? Hát honnan veszed a bátorságot hozza? Ha az én gyerekem lennél, onnantól nem kellene még az utcán se megismerned és nyugi, a teljes vagyonomat felélném, hogy neked semmi se jusson.

4. Ha agresszív, akkor rendőrt hiv az ember és feljelentést tesz. Nyilván mese habbal ez a rész is, ugye.

2023. febr. 14. 06:17
 42/87 anonim ***** válasza:
55%

Mondjuk nekem ne mondd azt sem, hogy anyád nem vette észre, hogy csalják.

Egy francokat nem, vagy balek. És ha tudott róla, akkor asszisztált hozzá. apád részéhez pedig semmi közöd.

Anyukám nem akarta eladni a házunkat - örüljön neki, amiért apád nem kötelezte rá bírósági úton, mert akkor még a perköltséget is anyád nyakába varrják ;)

2023. febr. 14. 09:17
 43/87 A kérdező kommentje:

nem követelőztünk... de azért ne legyen már senki álszent vagy az hazudik magának, hogy igenis ha van szülői ingatlan , akár ha most veszünk fel 1 hitelt, nekünk biztonságot jelentett volna az életben. vagy ha elis bukjuk a hitelt, nem telik saját házra lett volna egy menedék mindkettőnknek. főleg a mai világban. lehet azt mondani ez önzőség, pénzlesés , nem nem az, de az ember mint mi is a saját gyerekeinknek biztos jövőt , otthont szeretnénk, nekünk ez lett volna mindenünk.

lehet álszentkedni, és nem a szüleim vagyonára játszunk, de ez egy biztonság lett volna nekem és a tesómnak is. (Itthon meg nem lehet úgy keresni hogy valaha is legyen pénzünk ingatlanra). de most nem ez is a lényeg. a rendőr mese habbal hát utolsó szégyelld el magad, nem kell elhinned, bár fentebb írtam hogy én párszor akartam hívni de érdekes mód akkor hirtelen lecsillapodott. (mindig ez van , mások előtt megjátssza az úriembert). Előfordult párszor hogy anyukámra kezelt emelt, üvöltözött, ingerült volt nem egyszer - de amíg vér nem folyik mindenki tudja hogy rendőr nem jön ki. Vagy ha kijön max megdorgálja szóban. De amíg sérülések nem láthatók anyámon és egyebek, senki se foglalkozik ezzel.

mert itthon ez nem így megy.

Nem szégyellem magam a screenshotok miatt, tudom hogy nem szép dolog, alap esetben nem tennék ilyet de már akkorra apám annyit hazudozott össze vissza nekem és anyámnak és sunyiskodott, baromul viselkedett hogy nem tudtam mi lehet a háttérbe, és belenéztem.

Ennyi. Nem tudom meddig kellett volna a végletekig tolerálni mindent, mert ezt rendezhette volna diszkréten, agresszív és megalázás mentesen..

2023. febr. 14. 09:54
 44/87 anonim ***** válasza:
65%

Tényleg, milyen vicces, az öregnek joga volt örökölni, a gyereke meg haszonleső, azt meri hinni, hogy legalább az öreg ház megmarad. Ezt a vérapát vajon ki kötelezte a szaporodásra? Ja, gyerekeket csinál, majd valaki megoldja a többit. Őt a család rajongja körbe, addig sem kell házvezetőnőnek fizetni.

Váljon el anyud amíg még van min osztozniuk, elosztani ugyanis csak a meglevő vagyont tudják. Ha meg még apuka nem akar köszönni az utcán, húzzatok egyet a vállatokon. Forog a kerék, akkor legyetek vele ugyanilyenek, mikor nem a vágyai kapnak szárnyat hanem ő maga, amint elfogyott a lóvéja az új nő mellett.

2023. febr. 14. 09:58
 45/87 anonim ***** válasza:
68%
#45, egyetértek. És nem értem, miért avatják szentté a hozzászólók az apát, mert 60 évesen nem bír a farkával. Ja, jogilag rendben van a szitu. És erkölcsileg? Vagy az nem számít? El kellett volna válni, vagyonmegosztani, és aztán kvázni. Nem az asszonyt megalázni, 30 évi házasság után.
2023. febr. 14. 10:07
 46/87 anonim ***** válasza:
63%

45-ös, mondjuk többen leírtuk, hogy oké, érthető, hogy nem tetszik nekik, hogy nem lesz örökségük az apai részről, nem kell tömjénezni apukát, de itt a kérdező totál átesik a ló túloldalára az elvárásokkal.

Hogy az apja ne adja el a házat, hát most mi a tökömet várnak, ha elválik az anyjuktól, hogy hagyja ott neki azt az ingatlant, amihez amúgy a feleségnek csak azért van köze, mert a férj jófej volt? Az apjuk ne merjen elválni, mert akkor nekik nem marad meg a szülői ház? Meg érdemként tudják be, hogy az anyja fizetése is belement a ház újításába, mintha a nő nem ott lakna 30 éve, és nem ez lenne az alap?

Meg ha apuka el mer válni, akkor ők majd emiatt hátat fordítanak nekik, ajtót sem nyitnak rá, fúj a szemét, hogy mer más nővel kezdeni? Nem mondom, hogy rendben van erőszakosan viselkedni, de ha már a megcsalás kiderülésekor elváltak és rendezték volna a vagyonmegosztást, talán erre sem kerül sor, a kérdező leírása alapján az apja ezzel akarta rávenni a feleségét a házeladásra, mert az meg nem akarta eladni, ami tök abszurd egy válásnál. A jelek szerint ő nem akarja a vagyont megosztani, pedig örülhet, hogy a férje még nem tette ki, megtehetné.

Szóval nem, apuka sem szent, de totál nevetséges, hogy itt az egész család, a felesége meg a gyerekei is azt várják, hogy apuka ne akarjon elválni, ne akarja eladni a házat, hanem maradjon azért a nejével élete végéig, mert a gyerekek a komplett házra pályáznak, ugyanis leírásuk szerint nekik az lenne majd egyszer az otthonuk.

Hát bmeg, ne erre várjanak, hanem teremtsenek ők saját otthont a gyerekeiknek, ahogy megteszi sok más pár is, nem kapnak pénzt a szülőktől és nem örökölnek. De ne legyen már ilyen irreális eljárások, hogy az apjuk mondjon le a vagyonmegosztásról váláskor, mert igazából ez az ő bajuk, hogy idalesz a ház, csak próbálják a megcsalás erkölcstelensége mögé rejteni, de ez zavarja őket. Ha apuka úgy csalná az anyjukat nyíltan, hogy nem akarna válni, nem zavarná őket ennyire, csak a ház megmaradjon nekik.

2023. febr. 14. 10:22
 47/87 anonim ***** válasza:
83%
Hiába támadjátok itt az apát/anyát/a kérdezőt, ebből a szituációból csak egyféleképpen lehet kijönni: a szülők elválnak, a házat eladják, a pénzen megosztoznak a tulajdonjog arányában, az apa/anya azt csinál a pénzzel, amit akar. Nincs olyan, hogy kedvezőbben jöttök ki vagy kevésbé kedvezően jöttök ki, mert csak egyféle végkimenetele van a szituációnak.
2023. febr. 14. 10:33
 48/87 A kérdező kommentje:

szerintem meg alapból az is abszurd hogy valaki gyerekeket csinál,majd nem azokat segíti az életben hogy nekünk könnyebb legyen, hanem kibaszik mindenkivel. igen valakinek ennyi sincs, v nem jut, de ha már volt, fáj elvészni látni, vagy azt hogy egy vadidegen 60 feletti krvanyanya kiforgatja és vígan ül majd a pénzen.

persze el kell fogadnunk, nincs mit tenni, de fáj ezt látni akárhogy van.

nagypapám is rengeteget rakott a házba, eszmei értékről is szó van.persze azaz optimális, h külön mennek, nem akarjuk hogy együtt maradjanak el, váljanak el!! d eképzelkétek még apám eleinte nem akart elválni, mert azt mondta anyámnak hogy ne váljanak el, mert ha anyám előbb meghal ő legalább kap özvegyit. na ennyit erről. itt nem mi voltunk undorítóak, hanem ő.

mi még a tesómmal próbáltunk jó kapcsolatot ápolni, karácsonykor ajándékot vittem neki, igyekeztem normális lenni amennyire lehetett, de már annyi sok hülye dolga volt h nekünk el elborult a dolog.

látjuk hogy nem beszámítható, most mégis válni akar, újranősülni, a nőt meg a saját családi házba áthozza tekintet nélkül anyámra.

minket ez már kiborít és tényleg az a legjobb ha külön mennek, de a ház értékéből azt gondoltuk anyánknak több juthatna, de ezek szerint nem.

de megint csak sok komment megmutatta mennyire bunkóak az emberek és rosszindulatúak.

itt arról beszélünk hogy elég nagy összeg felelőtlenül lesz elköltve vagy kizsákmányolva egy vadidegen nő által, holott az a ház a nagyapánké volt, aki azt akarta hogy az unokákra szálljon majd a ház. (végrendelet persze nincs, mert "egyértelmű lett volna")

2023. febr. 14. 11:13
 49/87 A kérdező kommentje:
anyukám amikor rájött a megcsalásokra külön számlára ment, de sokáig közös kasszán voltak. abból költött nem kis összegeket a randipartnerekre anyám háta mögött.
2023. febr. 14. 11:14
 50/87 anonim ***** válasza:
75%

Vedd meg te a házat a férjeddel. Akkor az eszmei érték is megmarad, meg lesz a biztos pont az életedben.

Ez lenne a legjobb megoldás. Anyud is maradhatna.

2023. febr. 14. 11:32
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!