Válás esetén előbb - utóbb "kiteszik a házból" az egyik felet?
Ismerős kérdezte tőlem.
Mondtam is én nem tudok segíteni.
Mondtam neki, mert van ügyvéd a családban, hogy nagyon szívesen megadom a számát.
Nem, arra nincs pénze.
Mondtam, akkor menjen el egy ingyenes jogi tanácsadásra,azt hiszem hetente egyszer van, minden városban.
De, az nem jó. 😄
Ha a ház közös tulajdon, akkor az alábbi lehetőségek vannak:
1. Megegyeznek a vagyonmegosztásban, ez lehet az, hogy az egyik fél kifizeti a másikat, lehet az, hogy közösen eladják és a pénzt a tulajdon arányában elosztják. Érdemes lepapírozni. De lehet olyan is, hogy mindketten bent maradnak az ingatlanban, még évekig.
2.Nem egyeznek meg, ekkor vagy maradnak mindketten az ingatlanban, vagy a bíróságtól kérik a vagyonmegosztást, ez sok esetben kényszerértékesítéssel jár és sok idő.
Ha a ház az egyik fél tulajdona, akkor a másik fél arra tarthat igényt, hogy az amortizációval csökkentve megkapja azt, amit ő a házba bizonyíthatóan, vagy a másik fél által elismerten belefektetett, ráköltött. Itt most felújításról, korszerűsítésről van szó, értelem szerint nem rezsiről.
Ha a nem tulajdonos fél nem fektetett semmit a házba, akkor alap esetben mennie kell, de bonyolíthatja a képletet, ha van kiskorú gyermek, akit a nem tulajdonos félnél helyez el a bíróság, és bizonyíthatóan erőszakos a tulajdonos fél, ilyen esetben a bíróság a kiskorú érdeke miatt akár a saját tulajdon al használatát is korlátozhatja, azaz szélsőséges esetben egy családbántalmazó apát kitilthatja saját ingatlanából, és a nem tulajdonos anya maradhat bent. Tehát nagyon sok eshetőség van, az ügyvédet nem lehet megúszni, véleményem szerint.
3: De amit te mondasz, az jó?:)
És interneten keresni sem tud?
Hány éves?
Több lehetősége van, ha nem csak egyetlen ingatlan, vagy nagyobb értékű vagyontárgy van a családban.
Mert pl. az egyik fél kifizetheti a másikat máshonnan is, nem csak az adott ingatlan eladásából.
Nem tudod, kié a kérdéses ingatlan? Ki vette, miből, házasság előtt vagy után?
Pedig tudhatná, hogy a jogi tanácsadás valóban ingyenes.. Vagy azt gondolta, hogy majd megkérdezem az egyik ügyvéd csaladtagot, hogy hátha tud segíteni?
Ismeretlenül ő sem tudna.
.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!