Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Azt hiszem teljesen ki vagyok...

Azt hiszem teljesen ki vagyok idegileg és félek, hogy összeroppanok, ha nem változtatok. Tudom mit kellene tenni. De hogyan?

Figyelt kérdés

33 éves vagyok. 3 éve mentem férjhez amerikába. A férjem, akit nagyon szeretek, állampolgár és 21 éve él itt. Én nem beszélem a nyelvet nagyon. Otthon vagyok, nem dolgozom. Egyrészt mert nem tudom a nyelvet, másrészt meg eddig nem akartam. Viszont, ha nincs munkém, nem tudom megtanulni a nyelvet. Ha nem beszélem a nyelvet, nem is kapok jó munkát.

Viszont az utóbbi időben úgy érzem, megbolondulok itthon. El szeretnék menni dolgozni, de egyedül nem tudok munkát keresni. Mondtam a férjemnek, h keressen nekem valamit. Az volt a reakció, hogy ő nem állásközvetitő és különben sem értek semmihez. Ami mondjuk nem igaz, mert van egy diplomám és két szakmám is. Igaz, mondjuk irodába, bankba tényleg nem tudnék elmenni, mert nem beszélek olyan jól. De mondjuk takaritani, baby sittelni, idősre vigyázni, stb. tudnék. De erre a férjem azt mondja, hogy takaritsak itthon és ne mászkáljak el.

Mondtam, szeretnél elmenni nyelviskolába. Nem lehet, mert sokba kerül. Akkor szeretnék elmenni ingyenes nyelviskolába. Az meg nem ér semmit.

Akkor szeretnék egy babát. Arra meg nincs pénzünk, mert csak ő dolgozik. Értitek a faramuciságot?

Mindenben kifogást keres. Sajnos barátunk nincs, akitől segitséget kérhetnék. Csak ketten vagyunk és lassan úgy érzem, hogy haszontalan vagyok és csak arra kellek neki, hogy mindig rend legyen a lakásban.

Nem számit, én mit akarok. Ha mondok valamit, ami más, mit amire ő gondol, akkor közli, hogy ő a főnök a házban, mert ő keresi a pénzt. Alárendelt szerepben vagyok és nem érzem igy jól magam. Ha fellázadok, vita lesz belőle. Ha csöndben maradok, nekem nem jó. Miért csak nekem kell kompromisszumot kötni? Ő miért ilyen önző és miért nem látja, hogy nem vagyok igy boldog?

Régen nem volt ilyen. Vagy csak nem vettem észre.

Ugyanakkor nagyon szeretem még most is és Magyarországra sem akarok visszamenni.

Hogyan léphetnék ki ebből az alárendelt szerepből és hogyan legyek vele egyenrangú partner? Hogyan keressek munkát egy olyan nagyvárosban, ahol nem ismerek senkit? Hogyan mondjam el neki, ezt, hogy ne bőgjem el magam közben és ne vegye panaszkodásnak és meg is értse? Sokszor mondja, hogy milyen gyerekesen viselkedek, pedig szerintem ő az, aki gyerekesen viselkedik.

Mellesleg egyedül levizsgáztam angolul autóvezetésből és apró dolgokat is elintézek, amiket kér. Tehát azért valami keveset beszélek angolul.

Nem akarok elválni. Vele akarok maradni és vele akarok boldog lenni, mert szeretem őt. Csak valahogy nem érzem teljesnek az életemet. Máshogy képzeltem a házasságot.

Olyan nagyok az igényeim?

2008. dec. 16. 19:34
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

Szűz jegyben született, nem oroszlán.

Nem anyuka elkényeztetett fiacskája egyébként. 15 éves volt, amikor ide kiszökött, magyarul disszidált Erdélyből. Azóta egyedül él illetve 3 éve velem. Semmit nem beszélt angolul és nagyon nehezen mindenféle szaros munkákat kellett végeznie. Anyukája még kiskorában meghalt, apukája nagyon keményen bánt vele és a bátyjával is.

Már 21 éve él itt. Most 36 éves és ebből 18 évet teljesen egyedül élet. Senkihez és semmihez nem alkalmazkodott, mert nem kellett.

Azért nem akarja, hogy elmenjek dolgozni, (mert bár van főiskolai diplomám és mellette egy szoftverüzemeltető és egy programozó szakmám, illetve egy magyar újságnak irok tudósitásokat hetente) mert nem tudok úgy beszélni, hogy egy normális, végzettségemnek megfeleő munkát találjak. Irodában, bankban vagy valami hasonlót. És nem akarja, hogy mint ahogy ő annak idején, én is szar munkákat kapjak. Pedig még valóban, takaritani is elmennék.

Egyébként irta valaki, hogy miért jöttem ki, ha nem beszélem a nyelvet.

Kedves válaszolónak mondom, hogy egy középfokú C tipusú nyelvvizsgával jöttem ki, de sajnos itt kellett rájönnöm arra, hogy a magyar nyelvoktatási rendszer olyan szar, hogy egy otthoni középfokú nyelvvizsgával még a boltban kenyeret sem tudsz kérni.

Olvasni, irni tudok és értem is, csak beszélni nem tudok. És itthon nagyon nehéz gyakorolni egyedül.

Végül is tegnap feladtam egy hirdetést és egyre meg válaszoltam. Talán lesz belőle valami.

A gyereket azért nem akarja, mert akkor nagyobb lakás kellene, több pénz és neki a jelenlegi két munkahely mellett még többet kellene dolgozni. Nem beszélve arról, hogy a gyereket már nem fedezné a biztositásunk és annyira azért nem keres jól, hogy egy terhességet, szülést és utánna mindenféle orvosi számlákat kifizessen. Sajnos itt, ha nincs biztositás, nagyon sokba kerül az orvosi ellátás.

Semmilyen szinten nem akarja, hogy én is beszálljak és közösen vigyük a terheket, költségeket. Szerinte egy férj kötelessége, hogy a feleségét el tudja tartani. Számára megalázó, hogy a feleségnek dolgoznia kelljen, Anyukája sem dolgozott, mert apukája eltartotta. Sógornőm sem dolgozik, otthon van, mert a férjem bátyjának szintén ilyen a felfogása.

Csak ellenben a sógornőmmel, engem nem elégit ki, hogy műkörmöshöz, fodrászhoz járjak és buta liba barátnőkkel kávézzak egész nap a Dunkin Donutsban. Pedig hivtak már magukhoz, de nem éreztem jól magam velük.

Ha el akarok menni, nem ellenkezik. Csakhát nincs kivel elmenni. Beiratkoztam egy könyvtárba és néha odajárok. A kocsit is el szoktam vinni és csak úgy autózok a nagyvilágba. Ezért kaptam tőle egy mobilt is, hogy ha eltévednék, tudjak szólni és értem jöjjön.

Szóval szerintem nem olyan rossz, mint ahogy leirtátok. Szerintem nagyon sokáig élt egyedül és nem tud alkalmazkodni és nem tud kompromisszumpot kötni. Ugy gondolja, egy asszonynak otthon a helye, mert igy nevelték. Amikor mondtam neki, hogy dolgozni akarok menni, akkor egyszerűen nem értette, hogy miért nem jó nekem itthon, mikor más örülnek, ha nem kellene dolgoznia.

De én otthon is dolgoztam, egyedül éltem és eléggé aktiv életem volt. Jó volt eddig, hogy ittohn kipihentem magam, csak ez most már kezd az unalmassá válni. Az meg nem elégit ki, hogy a msn-en és a skypon beszélek a barátnőimmel.

Most aza jó, hogy ennek a magyar újságnak tudok irni és igy valami értelmeset is csinálok.

Ezeknek a fényében, mit tanácsoltok?

2008. dec. 17. 14:43
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Hol laksz? Talán tudok segíteni
2008. dec. 17. 17:35
 13/20 anonim ***** válasza:
68%

Ezek fényében se tilthatná meg neked, ha tevékenyebb életet akarsz élni. Őt így nevelték, csak elfelejti, hogy hogyan bánt velük egy olyan apa, aki így nevelte őket... akitől megszökött... Nem tanult a múltból és hozta a rossz mintát, ugyanazt, csinálja, mint az apja, csak tehetősebb körülmények között, szembesíthetnéd ezzel.

Horoszkópból hülyeség kiindulni, aki ezt felvetette, az butaságot írt. Én minden jegyből ismerek bunkó parasztot és jófej embert is.

Mindenképp keress valamilyen munkát, ha téged nem elégít ki az ücsörgés (hosszú távon én is beleunnék). Ráadásul nő vagy, esetleg babát is szeretnél, ha egyedül viszi az anyagiakat, és így nem futná babára, talán jobban futná, ha ketten vinnétek, ezt se látja. Nem mondtad még neki?

Mit számít, ha mindent elér és dolgozik nyakra-főre, te meg otthon ülsz és nem csinál semmit, ahogy őt nevelték, ha mindezt nem tudjátok kiélvezni, nem tudjátok továbbadni egy közös gyermeknek? Akkor semmit se ér, ha nincs kiért tenni mindezt.

2008. dec. 17. 18:53
 14/20 A kérdező kommentje:

Hát ez az! Ugyanez az én véleményem is. Miért ilyen nehéz megérteni, hogy nem vagyok a sógornőm, akinek elég ha vásárolni megy naphosszat, nekem meg nem elég?

Minek vegyem a flancosabbnál flancosabb ruhákat, ha úgyis csak szabadidő ruhában ülök otthon és játszom a házitündért.

Na most telt be a pohár nálam. Nem szép, h pont karácsony előtt, de ez van.

Köszönöm mindenkinek a tanácsot!

2008. dec. 17. 19:42
 15/20 anonim ***** válasza:
68%

Teljesen mast irtal tegnap, es teljesen mast irsz ma.

Tegnap sajnaltalak, ma mar kevesbe.

Nezd, gondolkozz azon, hogy jo e ez az elet neked. Ha igen, akkor csinald. Ha nem, akkor pedig valtoztass.

Most ugy gondolom, hogy nem akarsz pl. gyerekekre vigyazni, mert tegedet az nem elegit ki, irodaban szeretnel elhelyezkeni. De hidd el, hogy ha pl. gyerekekre vigyazol, az egy jo ugrodeszka egy idegen orszagban keves nyelvtudassal. Lesz penzed, amibol betudsz iratkozni nyelviskolaba, utana pedig tanulsz meg valamit es eltudsz helyezkedni irodaban.

Felesleges mindent a ferjedre kenni, hiszen ugy erzem te sajat magad sem szeretnel elmenni dolgozni, mert neked ezek a munkak amit a nyelvtudasoddal eltudsz vegezni, szar munkak. Ezt te irtad. Igy.

Tegnap azt irtad, hogy nem beszelsz angolul, most pedig azt irod, hogy kozepfokuval mentel ki.

Jobb lett volna tegnap mar tisztan irnod, nem kodositeni!

2008. dec. 17. 19:42
 16/20 anonim ***** válasza:
70%

A középfokú nyelvvizsga itt Magyarországon, ha valaki kimegy külföldre, csak akkor használható, ha az illető vagy gyerekkorától tanulja a nyelvet, vagy folyamatosan szinten tartja pl. angol nyelvű tévécsatornák nézésével, angol nyelvű weboldal böngészésével, NAPONTA! Szóval sajnos tényleg ez a helyzet, hogy a magyarországi angol nyelvvizsga ezek nélkül, hiába van meg a papír, kint HASZNÁLHATATLAN! Vagyis olyan, mint ha nem is lenne.

Eltérő nyelvjárások vannak, a skót nyelvjárást nem biztos, hogy megérti egy londoni, az ausztrál megint más, tele van a nyelv szleng kifejezésekkel, az amerikai meg... ahány állam, annyi féle... stb. Nyelvvizsga önmagában tényleg kevés. Én voltam 2-szer külföldön, igaz, nem angol nyelvterületen (Olaszországba egyedül mentem 1 napra, olaszul csak köszönni tudok, Ausztriában 5 napot voltam zenei versenyen, németül nem tudok), angolul beszéltem, megértettük egymást, de én óvodás korom óta tanultam az angolt, kb. 20 éve benne vagyok ebben a nyelvben, és rendszeresen olvasom az angol weboldalakat.

Úgyhogy ha valaki ezért bántja a kérdezőt, hogy nyelvvizsgával mégis hogy nem tudja megértetni magát, hát, kérem szépen, így...

Kérdező, figyelj, mindegy, mit vállalsz el most, valamit próbálj. A férjed vagy megszokja és belátja, hogy ez a 21. század, vagy bebizonyítja a viselkedésével, hogy nem méltó társad, és akkor jobb, ha most tudod meg, mint évekkel később.

Én szurkolok neked, én is egy tevékeny nő vagyok, bár csak 24 éves, de nem bírnék hosszú távon a fenekemen ülni semmittevésben (a hobbim is mozgalmas, zenélés), és én se vagyok műkörmöshöz járó plázacica, szóval sejtem, mit érezhetsz most.

2008. dec. 17. 19:59
 17/20 A kérdező kommentje:

Nem-nem-nem. Félre értesz. Én bármilyen munkát elvállalnék. Legyen az baby sittelés vagy takaritás.

A férjem az, aki szerint ezek szar melók, mert annak idején ő ilyeneket csinált. És szerinte ne alacsonyodjak le a diplomámmal ilyen munkára.

De igazából én tojok a diplomámra, mert nem ér semmit. Közgazdász és közgazdászból tengert lehetne rekeszteni. Inkább lettem volna fodrász vagy pedikűrös. Késő bánat.

De azt is irtam, hogy tegnap már adtam fel hirdetést és egyre meg válaszoltam is.

Én akarok változtani, mert érzem, nem jó irányba megy az életem.

Eddig is éreztem, de anyám és a többi nőnemű a családban, mind mondta, h milyen jó nekem, hogy eltart a férjem.

Persze, jó. Csak épp nem elégit ki. Régen mászkálós, barátnőzős, kirándulós csaj voltam és lett belőlem egy unalmas háziasszony.

De fiatalnak érzem ehhez a szerephez magamat és váloztatni fogok.

Igazából a véleményetek érdekelt, hogy szerintetek is milyen jó nekem vagy mégsem.

Mégis igaz a mondás, hogy a pénz nem boldogit!

2008. dec. 17. 20:15
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Nagyon átérzem a helyzeted, én is hasonlóban voltam. Én elváltam. Az előző férjemmel majdnem 11 évet éltünk együtt. Nagyon uralkodó típus volt én pedig inkább alárendelt, mint Te. Szüleivel éltünk együtt és nagyon rossz természetű anyja volt. Én szerettem volna elköltözni, lett is volna rá számtalan lehetőségünk, de a volt férjem mindig mindenbe belekötött, ami a költözést illette (nem akart Bp-re költözni, csak kertes ház jöhetett szóba, kis telken nem akart építkezni stb.) Én pedig lassan felőrlődtem. A végén már abszolut nem érdekelte én mit érzek, mit gondolok, hogy lennék boldog. Sajnos nagyon sokáig vártam, hátha megváltozik. Számtalanszor próbáltam beszélni vele, de minden beszélgetésnek vitatkozás lett a vége és én éreztem úgy, hogy nincs igazam, neki van igaza. Szóval mindig úgy fordította ki a szavaimat. Egy idő után beláttam, hogy egymagam nem tudom megmenteni a házasságunkat, így feladtam és elköltöztem. Utána elváltunk, de már a válás napján azt mondta, hogy nagyon megbánta, ahogy viselkedett velem és sajnálja, hogy így alakult. Nekem akkor már új párom volt és útban volt a baba és azóta nagyon boldog vagyok az új családommal, a párom figyel rám, mindent megbeszélünk, törődik velem és fontos vagyok neki! Ebből azt akartam kiszűrni, hogy ha valaki nagyon önző, mint a Te párod és ennyire különböző a természetetek (valószínűleg Te is inkább vagy megalkuvó típus), akkor nagyon nehéz ám együtt élni!!!!!! Én javaslom, hogy amennyiben nem tudsz beszélni a férjeddel, ne várj olyan sokat, mint én, hanem költözz el! Ha igazán szeret, akkor meg fogja bánni és vissza fog hívni, mint ahogy az én volt férjem is tette, pedig nála büszkébb emberrel még nemigen találkoztam, de vállalta, hogy kimondja, rosszul csinálta, elszúrta! Szóval próbáljátok meg egy kis ideig külön, ami nem jelenti azt, hogy el fogtok válni, csak észhez kell téríteni!
2008. dec. 18. 09:38
 19/20 Srapnel ***** válasza:
50%
Én vagyok az válaszoló, akire a nyelvvizsgával reagált. A 19:42-esnek igaza van, még ha le is pontoztátok. Azt mondod, hogy nem tudsz semmit, közben meg nyelvvizsgád van, meg mégsem olyan rossz a helyzet. Nem mellesleg akkor is igaz az, hogy te is benne vagy, hogy egy ilyen férfival összejöttél. Ne fogd rá, mert minimum 50% a te felelősséged ebből. Vagy egyből házasodtatok és egy szót nem beszéltetek? Mert az ilyen azért még házasság előtt kiderül, hogy mi a női munkához való hozzáállása. Meg az, hogy disszidált és soha nem élt senkivel. Ha ezt előre tudtad, akkor nem tudom, mire számítottál. Na mindegy, nem ez a lényeg, meg ez nem fog használni. Azt viszont végképp nem értem, hogy a középfok C-vel, PROGRAMOZÓként hogy nem lehet munkát vállalni. A programozás többségéhez elég normálisan írni-olvasni angolul, nem kell sokat beszélni. Az indiai programozók sem tudnak jobban angolul, mégis alkalmazzák őket mindenhol. Szóval rohadtul internacionális és hatalmas nyelvtudást nem igénylő szakmád van, az egyik legkönnyebb elhelyezkedni vele külföldön. Nekem jó pár ismerősöm így csinálta/-ja, programozott, tesztmérnökösködött, stb.; rohadt jól keresett ráadásul.
2008. dec. 18. 11:02
 20/20 anonim ***** válasza:

Nőként sokkal nehezebb elhelyezkedni az informatikában, mint férfiként. Én is informatikát végzek, nőként, volt egy álláskereső weboldal, mint akár a jobline akár a profession akár a többi, bejelöltem, hogy informatikai melókat is keresek, erre küldték szépen a levelet, hogy "sajnos most nincs az Ön számára állásajánlatunk, jelenleg csak informatikai munkáink vannak", de jelentkeztem tényleg informatika alapokkal olyan munkára, amiben power point prezentációkat kellett volna csinálni, visszaírtak, hogy "tanulmányaim nem megfelelőek" (ECDL, amiben benne van a power point is vizsgamodulként + informatika főiskola, de ez nekik nem megfelelő). Hát ennyit arról, hogy egy nő informatikusként mennyire könnyen talál állást.

És a Magyarországon letett angol középfokúval külön rátanulás és folyamatos szintentartás nélkül semmit nem lehet kezdeni külföldön, már más ismerőseim is mondták, akik voltak angol nyelvterületen.

Ez van, le lehet pontozni, de ezek a tények. Nehéz, nem lehetetlen, de nem olyan könnyű, mint ahogy egyesek gondolják. Pontozzatok le, tessék.

2008. dec. 18. 12:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!