Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Azt hallottam, hogy 15 évesen...

Azt hallottam, hogy 15 évesen már gyámhatóság engedélyével lehet házasodni és így felnőttkorúnak lenni. Ez tényleg igaz? Ki tud erről és mit? Érdekelne a dolog mert kicsit furcsállom.

Figyelt kérdés
2008. dec. 9. 16:18
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
16 az a 15. Akkor téged nagykorúsít a bíróság. Ha még a 18. életév betöltése előtt elválsz, a nagykorúság ténye megmarad. Tehát nem minősít vissza fiatalkorúvá.
2008. dec. 9. 16:23
 2/8 A kérdező kommentje:
És, hogy zajlik egy ilyen? Először szülővel kell bezsélni vagy, hogy?
2008. dec. 9. 16:31
 3/8 anonim ***** válasza:
92%

Szia!

Én 2 hónappal a 18. szülinapom előtt mentem férjhez és elég macerás volt megszerezni az engedélyt. Nekünk azért volt fontos, mert már majdnem szültem :-)

Először is kellett mindkét szülő beleegyezése, majd a gyámügyön ki kell tölteni egy kérvényt. Ebben meg kell indokolni, hogy miért akartok összeházasodni. Kicsit vicces volt, hiszen azt nem fogadták el indoknak, hogy szeretjük egymást :-))) Csatolni kell a férj-jelölt jövedelemigazolását, hiszen bizonyítanotok kell, hogy meg tudtok majd élni. Valamint a lakhelyetekre is kimennek környezettanulmányt készíteni. Ha mindezek megvannak, akkor még ülnek pár hétig a papírokon, de ha mindent rendben találnak, akkor többnyire megadják az engedélyt.

Remélem tudtam segíteni, nálunk így ment a dolog 5 éve.

2008. dec. 9. 17:00
 4/8 A kérdező kommentje:
Szia! Köszönöm csak érdekelt a dolog mert eddig ilyet még nem is hallotam:O Fura volt hallani, hogy ilyen is van.
2008. dec. 9. 17:11
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

szia én is 17 (és fél:-) ) éves voltam, de nálunk nem kellett se keresetigazolás, se a papírokra nem ültek rá hetekre, nem tudom nálatok miért így volt.

Nem olyan bonyolult azt elintézni, és ha jól emlékszem, ha elvált szülőkről van szó, akkor csak annak kell a beleegyezése, aki a gondviselő.

De ezt már pontosan nem tudom, nekünk 4 éve volt :)

2008. dec. 9. 23:27
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Erről már én is hallottam, sőt ismerek olyat, akitől jog vizsgán kérdezték ,h mikor lesz nagykorú ( és ezzel ugye cselekvőképes és beszámítható), és azt tudta, h 18 éves kora után, de ezt nem és próbálták rávezetni. Megkérdezte a tanár, h mi van ha vki 16 éves korában megnősül? Reflexből rávágta, h az hülye, és mivel hülye nem cselekvőképes. :)))) A tanár jót röhögött, de végül átment.
2008. dec. 10. 08:50
 7/8 anonim válasza:
100%
szia!én 16 éves vagyok és jövöre megyek férjhez!!a második válaszolonak teljesen igaza van mindent leírt ami kell ehez az egész ügyhöz!!egyépként nekünk 1 hónapott kellett várni az engedélyezésre!!de általában engedélyezik nem sok elutasító válasz van!!
2008. dec. 10. 10:55
 8/8 anonim ***** válasza:
77%

Szia! Én szeptemberben mentem férjhez. Még március végén adtuk be a papírokat (16.szülinapom után pár nappal).

Kérték a jövedelemigazolást, anyukámnak (egyedül nevelt) kellett aláírni és indokolni, hogy miért tartja fontosnak, a mi összes papírunk kellett hozzá. Kértek továbbá egy egészségügyi igazolást (valami tanácsadóhoz kellett menni, ahol az abortuszt is meg kell indokolni).

Aztán 2 hónapot ültek a papírokon, majd van 30 nap várakozási idő. Ha vége a türelmi időnek, a jogerős engedéllyel lehet időpontot kérni az anyakönyvi hivatalban.

A házassággal nagykorúsítanak, minden úgy vonatkozik rád, mintha elmúltál volna 18. Vehetsz alkoholt, cigit, bűntethető vagy, és a tankötelezettség is megszűnik.

2008. dec. 10. 20:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!