Milyen eredetű a Samu név mint vezeték név?
Nem az volt a kérdés hogy létezik e, hanem hogy milyen eredetű! ^^ (:
Kérdező: Sajnos nem tudom!
férfi keresztnév
Eredete: Sámuel,
Jelentése: rövidüléséből
Névnapok:
február 16
augusztus 20
augusztus 21
október 10
Szia! Az 1. válaszoló vagyok, szóval bocsánat, egy "kicsit" félrenéztem a kérdést. :$
Nem találtam túl sokat, azért talán valamennyire jó. :)
"A családnevek ilyen esetekben mindenképp másodlagosak, tehát utónévi eredetűek (feltehetőleg valamelyik ősöd utóneve, illetve akkor még egyelemű személyneve Sámuel ~ Samu volt, és az ő X. nevű fiát hívták Samu X.-nek, de az ő fia már nem X. Y. lett, mert akkoriban szilárdultak meg a családnevek, hanem Samu Y. – ez a folyamat a társadalom különböző osztályaiban máskor ment végbe). Így az a tény, hogy léteztek nem zsidó Sámuel, illetve Samu utó- vagy egyelemű nevű emberek, elégséges bizonyíték arra, hogy nem következik abból, hogy valakit Samunak hívnak, az, hogy az illető zsidó származású."
/ezt csak bemásoltam/ Ja, meg még annyit, hogy a 18. században már voltak Samu vezetéknevű emberek.
Mégegyszer bocsi, hogy félreolvastam, biztos álmos voltam. :D
Az én vezetéknevem is Samu :-)
A töritanárom, aki szerette a vezetéknevek eredetét vizsgálni, mondta, hogy a Samu név a Sámuel keresztnévből alakult ki.
Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!