Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Mit tudtok a Jóni és a Pongó...

Mit tudtok a Jóni és a Pongó vezetéknevekről? Honnan származnak?

Figyelt kérdés
2019. júl. 2. 20:14
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
81%
Amennyire én tudom, mindkettő cigány vezetéknév. A Pongó viszont az egyik Big Brother játékos beceneve volt. A Pongo pygmaeus a borneói orángután latin neve. Így feltételezem, hogy olaszoknál is előfordul.
2019. júl. 2. 20:26
 2/17 A kérdező kommentje:
Miért lenne cigány?
2019. júl. 2. 20:28
 3/17 anonim ***** válasza:
79%

Hogyhogy miért lenne cigány?

Mert az és kész.

2019. júl. 2. 20:30
 4/17 A kérdező kommentje:

Na azóta találtam egy könyvet, ahol szerepelt mindkét név.

"Pongó

Típusa Apanévi eredetű, magyar családnév..

Eredete Végső forrása a görög [pan] ’egész, teljes, minden’ és a [krateón] ’győző, uralkodó’ jelentésű szónak az összetételéből keletkezett [Pankratiosz] személynév, amelynek jelentése ’mindeneket legyőző’ vagy ’mindeneken uralkodó’. Ez a latinba kerülve Pancratius lett, s eléggé elterjedt keresztnévvé vált az egész keresztény világban. A magyar névkincsbe is bekerült, ahol az -n- és -r- közötti -k- hang -g-vé vált (zöngésült), s a latin -ius végződés elhagyása után Pongrác formában kedvelt név volt mind az Árpádok, mind az Anjouk korában. Egy szótagú rövidülése után több kicsinyítő képző járulhatott hozzá, amelyek egyike volt az -ó, amivel létrejött a Pongó név. Ez gyakori egyéni névvé, ebből pedig apai családnévvé vált ’Pongó (Pongrác) nevű személy fia, leszármazotta’ jelentéssel."

Jó, tehát ez egyáltalán nem cigány.

"Jóni

Típusa Apanévi eredetű, magyar családnév.

Eredete Régi adatai eredhetnek az ősi finnugor ’bensőség, szív, lélek’ jelentésű, már elavult jonh [jon] szóból. A szó végi -kh hang -j-n keresztül magánhangzóvá válásával (vokalizációjával) -i-vé alakult, vagy a név végi -i birtokjel volt. Az így létrejött személynévből pedig apai családnév keletkezhetett ’Jon nevű személy fia, leszármazotta’ jelentéssel.

A későbbi nevek keletkezhettek a bibliai héber eredetű és ’galamb’ jelentésű hnwy [Yoh nah (Jon™h)] névből, mely a görögben vált [Jonász] keresztnévvé. A magyarban megrövidült egy szótagú formája (Jón-) vette föl vagy az -i birtokjelet, vagy a XVIII. században elterjedt -i kicsinyítő képzőt."

És ez sem cigány.

A cigány vezetéknevek: Bangó, Berki, Kaló, Kanalas, Kolompár, Lakatos, Lolé, Móré, Orsós, Pusoma, Rézműves, Rostás, Vajda, Zámbó

2019. júl. 2. 20:37
 5/17 anonim ***** válasza:
92%
Én is csak romáknál hallottam még mind a két vezetéknevet.
2019. júl. 2. 20:41
 6/17 A kérdező kommentje:
Engem az eredete érdekel, nem pedig hogy jelenleg hol elterjedt. Nálunk az összes cigány neve Horváth és Balogh volt, de nem hiszem, hogy ezek cigány eredetű nevek.
2019. júl. 2. 20:43
 7/17 anonim ***** válasza:
A vezetéknév nem egyenlő a keresztnévvel.
2019. júl. 2. 20:44
 8/17 A kérdező kommentje:

"Pongó András 1675. február 23., Bécs I. Lipót nemesség és címer általa: fia István, testvére Mihály, annak felesége Csiszár Anna, gyermekeik János, György, másik testvére György"

Na tehát egy cigány kapott nemesi címet 1675-ben?? Milyen hülyeség ez?

2019. júl. 2. 20:52
 9/17 anonim ***** válasza:
100%
Azt hogy cigány vagy nem cigány családokról van szó anyakönyvekben végzett kútatásal kideríthető
2019. júl. 2. 21:15
 10/17 A kérdező kommentje:
Én nem hiszem, hogy egy cigány család eredetét eddig vissza lehetne vezetni...ők leghamarabb a 19. században kezdtek el vezetéknevet felvenni. Addig csak kóboroltak az országban.
2019. júl. 2. 21:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!