Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Hogyha mindkét nevemet meg...

Hogyha mindkét nevemet meg szeretném változtatni, akkor mind a kettöt indokolni kell hogy miért? Mennyi idö mire megcsinálják? Sürgetni nem lehet?

Figyelt kérdés

Pontosabban a vezetéknevemet szeretném visszavenni a magyarosítás elöttire és mivel 2 keresztnevem van, az elsöt töröltetni akarom. Terhes vagyok, 2 hónapom van szülésig és félek, hogy addig nem történik változás. Valahogy nem lehetne megsürgetni? Azért ilyen késön csináltatom mert eddig nem volt rá 10 ezer forintom. Az Apasági Nyilatkozatot sem tudjuk addig megcsinálni mivel a kicsi mindkettönk vezetéknevét kapja majd kötöjellel.

Aki jártas ebben légyszi írja meg! Köszönöm elöre is!

2010. júl. 2. 22:04
 1/6 anonim ***** válasza:
76%
Hát sajnos én nem tudom. De megtudnád nekem mondani, h ezt hol lehet elintézni? Mi kell hozzá, hova kell fordulni? Én is megszeretném változtatni :)
2010. júl. 2. 22:25
 2/6 anonim ***** válasza:
94%

Szervusz! Névváltoztatási kérelem illetéke valóban 10eft. Sajnos ennyi idő alatt nem fogják elintézni.

A névváltoztatási kérelem a te esetedben kettő dologról szól, így kettő db papírt kell kitöltened, s mindkét esetben indokolnod kell miért kívánsz ezzel a lehetőséggel élni. Mivel két kérelemmel élsz ezért 2X10eft ha jól tudom. Ismételt névváltoztatási kérelem illetéke 30eft. Ügyintézés határideje 60 nap, mivel miniszteri engedéllyel történik.

Remélem tudtam segíteni. Egy volt anyakönyvvezető.

2010. júl. 2. 23:34
 3/6 anonim ***** válasza:
Az illetékes anyakönyvvezetőnek kell benyújtani a kérelmeket a belügyminiszternek címezve.
2010. júl. 2. 23:50
 4/6 anonim ***** válasza:
92%
Nyugodtan add be a papírokat az anyakönyvi hivatalban, az apasági nyilatkozatot is csináljátok meg a gyámhivatalban és közben pedig megjöhet a baba is. Amikor a névváltozási okmányt megküldik, azzal lehet a baba nevét is véglegesen átíratni. Ha jól tudom, 1 éves korig illetékmentesen. Úgy tudom, hogy ha az anya neve megváltozik, a gyermek születési anyakönyvi kivonatában is átírják.
2010. júl. 2. 23:58
 5/6 anonim ***** válasza:
97%

Két hónap alatt nem fogják megcsinálni, ez a tapasztalat.

Idegen családnevet úgy lehet felvenni, ha egy ősöd születési anyakönyvi kivonatával, vagy bármilyen hivatalos okmányával bizonyítod azt, hogy mi volt az eredeti név. Legjobb, ha megvan a magyarosításról szóló határozat, de anélkül is megcsinálják.

Az első keresztnevedet elhagyhatod mindenfajta különösebb indoklás nélkül. Ha kukacoskodnak, mondd azt, hogy csak a másodikat használod, mindenki úgy ismer, és a hivatalban sokszor van belőle kavarodás. Ennyinek elégnek kell lennie indokként.

Való igaz, hogy korábban kellett volna ezen gondolkodni, de a baba miatt még mindig nem késő. Az ő nevét ugyanis 14 éves koráig bármikor meg lehet változtatni, illetéket sem kell rá fizetni, a pedig kötőjellel kapja meg a te nevedet is, akkor külön eljárás nélkül megváltozik az ő neve is akkor, amikor a tiéd.

Az apasági nyilatkozatot nyugodtan csináljátok meg most az eredeti neveden, az érvényes lesz majd a névváltozási határozattal együtt később is.

2010. júl. 3. 00:01
 6/6 A kérdező kommentje:

nagyon szépen köszönöm nagyon rendesek vagytok!:)

Elsönek: a lakhelyedhez tartozó önkormányzatba kell bemenned, ott is az anyakönyvvezetöhöz, ki kell tölteni egy kérvényt amit a belügyminiszternek küldenek. Ö bírálja el, hogy engedélyezi vagy sem. Illetékköteles, 10 ezer ft. És ezek szerint hónapokig tart.

Megvan nagyapám nevének magyarosításáról szóló eredeti okirat ezért az nem gond. Gondolom lefénymásolják majd.

2010. júl. 3. 10:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!