Találtam egy nemesi felmenőt (valószínűleg kisnemes). Hol tudnék a családról több információt megtudni?
1835-ben született az említett ős. (FamilySearch-on kutatok.)
Ezt a két linket találtam:
Annyit tudtam meg még az anyakönyvekből, hogy nemes érdembéresek voltak. Egy felvidéki faluból származik a család, ahol az anyakönyveket böngészve, több y végű nevet találtam, ahova a nemes be volt írva. Amennyire tudom léteztek kisnemesi települések, talán ez a falu is olyan volt. Földművesek gyerekeivel házasodtak, ill. a család minden ága rajtuk kívül földműves/jobbágy, vagy esetleg kisiparos volt.
A férjem szépanyja (*1835) egyébként az első felmenő ezzel a névvel, az ő szülei (*1800) házassági és születési anyakönyvét is megtaláltam, de a nagyszüleinek már csak a neve van meg, a házassági anyakönyvüket már nem találtam meg abban a faluban, pedig több gyermekük is megvan.
Az anyakönyvekből tudtam meg, hogy nemesek, nemes érdembéresek voltak, be van írva az egyik mezőbe, nem csak az y utal erre.
Csak több bejegyzésnél is láttam ilyet, azért gondoltam, hogy kisnemesi település, mert már hallottam ilyenekről.
Amit még kinyomoztam az annyi, hogy 1712-ben kapták a nemességet (de ugye nem a királytól, mert érdembéres nemeseknél máshogy van), és ezt a típust általában katonai szolgálatért szokták adni, 1711-ben volt a Rákóczi szabadságharcot lezáró béke. Talán abban harcolt az illető, amiért kapta. De ez utóbbi csak feltételezés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!