A Hernádi családnév milyen eredetű?
Hernádi eredetű.
Bocs, nem hagyhattam ki. Ez az életem.
Szóban és írásban is értem a szlovák nyelvet, ezért a kérdésedre elindult a fantáziám. Nyomatékosan hangsúlyozom, hogy az alábbi eszmefuttatásomnak semmi tudományos alapja nincs, csak fantáziálok. Szerintem a német "Horn"-nal semmi kapcsolat nincs, habár Kelet-Szlovákiában sok németajkú ember él. Szlovák eredetűnek inkább gondolom, mert:
- hor(a) = hegy, erdő
- nad = felett. Tehát "hegy fölötti", "hegy mögötti", "hegyen túli" (A "nad" mindhárom változatra használatos a szlovák nyelvben).
Hangsúlyozom, hogy következtetésemnek semmi tudományos alapja nincs. Ennyire fontos ez Neked? Nem ítélkezem feletted, de fölösleges ezt firtatnod. Elismerem - a Te dolgod.
Többségében magyarosított név lehet. Aztán hogy miről?
Egyet tudok: Herz.
Valószínűleg magyar. Hernád településről vagy a Hernád folyó környékéről származó.
De a magyarosított (pl. zsidó) neveknél is gyakori a random településnév + i forma. Szóval akár az is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!