Magyarországon hány félvér magyar-román élhet (én is az vagyok)?
Anyukám román,apám magyar.
Örvendetes,amikor az okmányaimon lévő anyja neve résznél mindig tesznek valami pozitív megjegyzést(román-latin név,szép).
Tudom,hogy az erdélyi magyarság szeparáltan él. Egymással.
De mégis gyakoriak a román-magyar csemeték Magyarországon?
A románra vagyok kívàncsi kifejezetten
23/férfi
Kedves kérdező, én budapestiként még egy félig román félig magyar emberrel sem találkoztam, de Gyula környékén tutira elég gyakori, adatot sajnos nem tudok mondani.
Természetesen vannak olyanok Magyarországon, akik hivatalosan is románnak vallják magukat. Aki románnak vallja magát, azt nyilván én is románnak tartom, de aki magyarnak tartja magát, azt magyarnak. Minden kisebbségnek véleményem szerint járna az a jog, hogy megőrizhesse és ápolja az anyanyelvét, szokásait, anyanyelvén tanuljon és imádkozzon, ha vallásos, akár romániai magyar vagy magyarországi román, vagy bárki más. A magyarországi kisebbségek eléggé asszimilálódtak, de szerintem az integráció a helyes út, nem az asszimilálás. Szóval elég, ha beilleszkedik a társadalomba, de nem kéne senkinek más nemzetiségűvé válnia, mint aminek született, vagy vallja magát.
Elég sok primitív ember van sajnos, jó szar lehetett abba a középiskolába járni. Sosem értettem, honnan ered a szőröstalpú. :(
"Kedves utolsó
Véleményem szerint a gyerekednek semmi keresnivalója román földön,ha nem tud asszimilálódni. "
Akkor ha így vesszük, akkor neked sincs semmi keresnivalód Magyarországon románként, vagy így már nem érvényes a soviniszta kettős mércéd?
"Én budapesti vagyok,és amikor a középiskolában "szőröstalpúnak",meg "büdös románnak hívtak" a srácok,mert rólam tudták hogy román vagyok,a másikat mással piszkálták,mert cigány,az igazgatót pedig mert zsidó,az már eléggé árulkodó egy nemzet fiairól!"
Kérlek, ne keverd a szezont a fazonnal, a magyart a svábbal. A Dunántúl és Bp eléggé el van németesedve, sajnos. Ha szélsőséges nacionalistákról hallasz, azok általában "magyar bőrbe bújt" (magyar anyanyelvű) svábok közül kerül ki.
A kiinduló kérdésedre pedig: Békés megyében pl él román kisebbség, mégpedig Eleken és Méhkeréken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!