Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Honnan ered a Tischler név?

Honnan ered a Tischler név?

Figyelt kérdés

Múltkor meséltem valakinek, hogy szeretném felvenni édesanyám családnevét, erre megkérdezte, hogy mi az. Én válaszoltam, hogy Tischler. Kérdezte, hogy voltak-e német felmenőink, mondtam, hogy igen, egy német katona a megszállás alatt elvett feleségül titokban itthon egy zsidó nőt, ők a dédszüleim.

Erre közölte velem az a valaki, hogy mostmár érti, honnan ez a nagyon fehér bőröm, és szőkésbarna hajam, mivel a Tischler, az "fajtiszta árja" név, és hiába a zsidó, illetve a magyar paraszt (évtizedekkel, talán századokkal visszamenőleg apai ágon földművesek a felmenőim, és elég jellegzetes külső jegyekkel bírnak), a "fajtiszta" gén nagyon erős bennem :(.

Ez tényleg igaz? Mert ha igen, akkor mégsem venném fel ezt a nevet, nem szeretném, ha rólam is azt hinnék azért változtattam meg a nevem, mert egyetértek a nácikkal, mert tiszta szívemből elítélem őket!!:( (családi okok miatt szeretném anyám nevét felvenni, nem szeretném részletezni)

2010. jún. 11. 20:41
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A Tischler név asztalost jelent és nem csak németek, hanem zsidók is hordják, nem is kevesen. Alig van olyan német név, amit ne hordanának izraeliták, úgyhogy nagyon nehéz a te szavaiddal "fajtiszta árja" nevet találni. Egyébként nem egy ultra ortodox zsidó full szőke, kék szemű, meg rengeteg vörös hajú is van. szal ez csak ennyi.
2010. jún. 11. 20:58
 2/9 A kérdező kommentje:

Akkor megnyugodtam:):):) Felveszem a nevét.

Köszönöm a választ!:)

2010. jún. 11. 20:59
 3/9 anonim ***** válasza:
73%

neonáci marhákkal minek beszélgetsz?

a szó asztalost jelent...ennyi

2010. jún. 11. 21:00
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Igen, valóban német eredetü, jelentése: asztalos.

Másrészt, attól, hogy felveszed a nevedet nem értesz egyet a nácizmussal. Kis felvilágosításként írom Neked, a Német nép a mai napig és az idök végezetéig szégyenben úszik emiatt és szégyenben is fog úszni, a németek szégyenlik, hogy mit müveltek a felmenöik.

A lényeg, emiatt ne aggódj.

2010. jún. 11. 21:01
 5/9 anonim ***** válasza:

Fajtiszta gén?! Azt hiszem tacskónknak tényleg lehet, ha van ilyen, mert nagyon tacskó. Te pedig, nagyon EMBER vagy, jólesően olvastam soraidat.

Der Tisch = asztal. Der Tischler = asztalos, németül.

Egyszerű foglalkozásnév, semmi köze a nácizmushoz, a nácizmushoz a náciknak volt közük. Dédapádnak legkevésbé.

Foglalkozásnévből lett családnévről van szó. Magyarul is, németül is gyakori, mert rengeteg asztalos volt és van, mindenféle náció. A magyar Asztalosok sem a turulmadár tojásából keltek ki, egyszerűen csak asztalos volt valamikori felmenőjük. Teljesen politikamentes foglalkozásnév, mint a Molnár, vagyis Müller.

Ha úgy látod jónak, vedd csak fel dédanyád családnevét, felejtsd el az ostoba megjegyzést. Csinos lehetsz fehér bőröddel és szőkésbarna hajaddal. És okos is vagy, gondolkodó ember.

2010. jún. 11. 21:08
 6/9 anonim ***** válasza:

20:58-as vagyok.

Nekem is német eredetű nevem van, voltam már lenácizva, meg lezsidózva is. érdekes egy országban élünk, itt mindenki professzora ezeknek a dolgoknak... egyébként szerintem fontos az apai családnév, hiszen az öröklődik generációkon keresztül, olyan, mint a DNS. én nem változtatnám meg.

2010. jún. 11. 21:12
 7/9 anonim ***** válasza:
Az én felmenőim is a Tischler nevet viselik, Anyukám is. Úgy tudom ők is svábok voltak. Szerintem nyugodtan változtasd meg, nincs ebben semmi szégyen, ettől még nem leszel náci, vagy ilyesmi.
2010. jún. 11. 21:36
 8/9 anonim ***** válasza:
A magyarországi németek azért léteznek még a ma is ebben az országban, mert nem szimpatizáltak a náci eszmékkel, ennyi. akik meg beléptek a volksbundba, vagy az ss-be, azokkal meg tudjuk, hogy mi lett... úgyhogy ez csak ennyi.
2010. jún. 11. 21:46
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!:):)
2010. jún. 12. 16:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!