Tudnátok mondani vezetékneveket (családneveket), amik illenek a Dávid névhez?
Olyan családnevek keresek, amik illenek a keresztnevemhez.
Eddig amiket találtam: Jávor, Füst, Cukor
Legfőképp mássalhangzó val kezdődő nevek tetszenek de a magánhangzó sem probléma.
Szeretem az i-re vagy fi-re végződő neveket is.
Pl. Budai, Albertfi, Rajnavölgyi, Dunai stb..
Nincs bajom a Kovács névvel csak túl gyakori, mint az én mostani nevem.
A Nagy a leggyakoribb és engem is így hívnak. Ezért szeretnék valami ennél ritkábbat.
Tisztelt Kérdező!
Magyar családnév nem kezdődhet W-vel, ugyanis ez nem tagja a magyar ábécének.
A Magyar Tudományos Akadémia Helyesírási Szabályzata szerint:
„Az ábécé a betűk meghatározott állománya és felsorolási rendje. A magyar magánhangzókat és mássalhangzókat jelölő 40 kisbetű (a magyar ábécé): a, á, b, c, cs, d, dz, dzs, e, é, f, g, gy, h, i, í, j, k, l, ly, m, n, ny, o, ó, ö, ő, p, r, s, sz, t, ty, u, ú, ü, ű, v, z, zs.
A magyar nagybetűk sorrendje ugyanez, alakjuk a következő: A, Á, B, C, Cs, D, Dz, Dzs, E, É, F, G, Gy, H, I, Í, J, K, L, Ly, M, N, Ny, O, Ó, Ö, Ő, P, R, S, Sz, T, Ty, U, Ú, Ü, Ű, V, Z, Zs.”
Vagyis, a magyar betűket tartalmazó ábécé nem tartalmazza a „w”, illetve „W” betűt; bár megadják, hogy hova kell beilleszteni.
↑
Forrás: [link]
Nekem a Szentesi és Szirmai jutott eszembe.
De jó még a Lévai, Sallai, Szalai, Petróczy.
Amik még eszembe jutottak közben : Abonyi, Kőszegi, Karsai, Makai, Gyulai, Péterfy, Dobay. De ezek mind "i-y"-re végződők.
Illik még a Dávidhoz: Dallos (van egy Dallos Dávid nevű ismerősöm, szuper jó ember, ezért kedves a neve is )
Szekeres, Mihalik, Keresztes, Seress...nemtudom... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!