Mindegy, melyik testvér csináltatja a DNS-tesztet (családfa)?
Hárman vagyunk, a kisebbik húgom csináltatott magának DNS-tesztet. Hihető eredmények jöttek ki. Azt viszont nem tudom, hogy az én DNS-tesztem mennyiben lenne más (férfiként), mint az övé.
Itt arra gondolok, hogy a felmenők vizsgálata szempontjából van-e jelentősége annak, h. milyen nemű testvér csináltat tesztet (és hogy a gyermekek nemétől függően az anyai vagy az apai ágról lehet többet megtudni).
Nem nagyon értek a témához, de gondolom, nagy eltérés (ugyanazzal a vizsgálati módszerrel, laboratóriummal, elvileg jó mintavétellel) nem lehet a testvérek között. Van, aki szerint akkora az eltérés testvérek között (pedig tényleg, garantáltan testvérek:-)), hogy a rangos helyen végzett vizsgálat sem megbízható. De ez utóbbi nem tudom, mennyire igaz.
Valamilyen szinten megbízhatóak a rangosabb helyen végzett vizsgálatok?
Nálunk az anyai ág (édesanyám felmenői) vizsgálata lenne érdekes, ezért is írok. Mert ha nincs testvér szerint nagy különbség, akkor inkább más rokonnal jöhetne a vizsgálat (a szülők messze élnek, és különböző okok miatt sajnos nem nagyon jönnek szóba).
Budapesti vagyok, nem tudom, itt milyen vizsgálati lehetőségek vannak.
Előre is köszi!
Gondolom, ez attól is függ, MIT akartok kivizsgálni, megtudni. (Ehhez a szakértők ott a laboratóriumban jobban értenek, mint mi.)
Nyilván van, amihez abszolút mindegy melyik testvér csinálja, de lehet, hogy van, amihez minél több testvér, annál jobb. Vannak dolgok, amit a felmenőktől az egyik gyerek megörököl, a másik viszont már nem. A szülőkben hordozott 4 tulajdonságból 2 megy tovább az utódba: egy érvényre jut, egy hordozódik, 2 elveszik. Mivel véletlenszerű, hogy melyek mennek tovább ezért a testvérek, hasonlítanak ugyan, de nem egyformák. Aztán van, ami csak Y-on tud öröklődni, ahhoz muszáj a fiúgyereket vizsgálni. Viszont van, ami csak anya-lány ágon halad. Ha anyai-nagyanyai-dédanyai... felmenő ezen tulajdonságára kíváncsiak, arra valóban a lánytestvér az alkalmas. De ha a nagyanyai dédapáról van szó az már megint más tészta. Szóval mit akartok megtudni, és az milyen módon öröklődik. A választ meg majd a genetika-professzor mondja meg, nem mi.
Köszi!
"Aztán van, ami csak Y-on tud öröklődni, ahhoz muszáj a fiúgyereket vizsgálni. Viszont van, ami csak anya-lány ágon halad.": itt a lényeg számomra, ezt lenne jó megtudni, hogy mi melyik ágon öröklődik a felmenőktől.
Tehát általános családfakutatás csak a cél, és ezen belül pedig minden érdekes lehet.
Szia, érdemes utánaolvasnod az alábbi fogalmaknak: Y-DNA; autosomal DNA, mtDNA (ha tudsz angolul), ha nem akkor Y-kromoszomális DNS, autoszomális DNS, és mitokondriális DNS.
Y férfiak Y kromoszómája a tiszta férfiági eredet; míg a mitokondrium pedig anyától öröklődik (hiszen a petesejt tartalmaz mitokondriumot, a spermium nem).
Az autoszomális meg ugye a többi 2 pár kromoszóma.
Emellet van a centimorgan egység, ami a gének távolságára/közelségére utal egy kromoszómán. Ahogy a apa+anya génjei rekombinálódnak, úgy sodródnak egyre távolabb: a cM érték csökken:
Szülők kicsit közelebb vannak, mint a tesók genetikailag, hiszen ami benned van, az a szülőkben is biztosan; de lehet hogy beléd teljesen máshogy rekombinálódtak, mint tesódban.
Én family tree DNA-ről rendeltem nem rég; még várom, hogy feldolgozzák az eredményt.
Emellett teljesen külön, lehet génvizsgálat mindenféle ilyen alapú betegségre/intoleranticára; pl Parkinson, Alzheimer, celiac betegség, laktór intolerancia lehetősége, trombofília hajlamosság, stb
Erre is lehet online keresni biztos cégeket, pl Centrumlab árlista utolsó 2 oldal:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!