Honnan származhat a vezetéknevem? Többi lent.
Parasztok vagytok.
Furák: Vö. szlovák Furák, ill. cseh Furák. A fúra ’fuvar, kocsirakomány; (nehéz) szekér; halom, rakás’ szó –ák képzős származéka. vagyis ’fuvaros’ értelmű foglalkozásnév.
Nekem a hasonló hangzású "furik" szó jutott eszembe a kérdésedről, amit én Szabolcsban hallottam sokszor "talicska" vagy inkább "kézikocsi" értelemben. A wikiszótár ezt írja róla:
"furik, furikok, furikja (főnév)
Népies: Egykerekű, ládaszerű kézi szállító eszköz, amelyet az ember két fogójánál fogva maga előtt tol föld vagy ömlesztett anyag szállításakor; kubik.
(...)
Eredet [furik < német: Fuhrwerk (szállítóeszköz) < fuhr (szállít) + werk (mű)]"
Van egy jó fórum a témában:
innen idézem:
"Furák: Vö. szlovák Furák, ill. cseh Furák. A fúra ’fuvar, kocsirakomány; (nehéz) szekér; halom, rakás’ szó –ák képzős származéka. Vagyis ’fuvaros’ értelmű foglalkozásnév."
(Az idézett hozzászólásban linkek is vannak az említett családnév szlovák és cseh előfordulási gyakoriságáról)
Érdekes egyébként, hogy az egyik családnév-gyakoriság kereső a Furák név összes előfordulását Magyarországra teszi. Itt lehet próbálgatni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!