Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » "Vegyes" (jelen esetben...

"Vegyes" (jelen esetben magyar és roma) családoknál hogyan magyarázzátok a gyereknek a származását? Mit mondtok neki, ő "mi"?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Mi férjemmel egy tipikus romantikus szappanopera főszereplői is lehetnénk...én roma származású vagyok, ő pedig magyar. Mondhatnánk azt is, hogy a két véglet, hiszen nekem apai ágról tényleg majdnem hogy a cigánysorról vannak rokonaim, férjem pedig olyan faluban lakik, ahol egy cigány sincs és egyik távolabbi rokona jobbikos képviselő is...szóval hát beleválasztottunk egymásba. Nem mondom, hogy zökkenő mentes volt, míg eljutottunk a házasságig...tudnék mesélni, de a lényeg, hogy már most minden rendben van. Igazából teljesen én sem vagyok roma, nagymamám anyukája például magyar volt, utána jött a keveredés...

Na de a lényeg, hogy megszületett a kisfiúnk és néha el-elgondolkozom rajta, hogy ha majd oda kerül a sor, hogy ő megkérdezi tőlem, hogy mit jelent az, hogy valaki cigány/roma...és hogy ő az e? Vajon mit mondok majd neki...

Én speciel nem érzem magam egyiknek sem, mert mindkettő csak félig vagyok és nem tudom magamról azt mondani, hogy magyar vagyok (olyan értelemben) de azt sem tudom mondani, hogy cigány vagyok, mert nem viselkedem úgy, nincsenek szokásaim, nem ismerem a kultúrát...szóval annak sem érzem magam.

Aki hasonló cipőben jár tudna tanácsot adni, mit mondjak majd neki?

A segítő szándékú kommenteket köszönöm szépen előre is!

2017. jún. 18. 21:04
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
63%

Az lesz, amivel azonosul, aminek vallja magát.

Ennyi.

A neveléseden múlik.

2017. jún. 19. 13:44
 12/15 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát! Fogalmam sincs, hogy itt, hogy működik a pontozás, de én mindenkinek a válaszát hasznosnak találtam és örülök, hogy hozzá szóltatok. Azt hittem sok "osztást" fogok kapni, de örülök, hogy nem :) (bár priviben megtaláltak, de nem foglalkozom vele)

A lényeg, hogy a "romungro" kifejezést ismertem. Én is úgy tudom, hogy ilyen "keverék" emberekre használják és hogy ilyen tekintetben az vagyok.

A kisfiamat igyekszem majd úgy nevelni, hogy ő is mindenkiben az embert lássa meg és ne tegyen olyan dolgok miatt különbséget egyik, másik között, amiről az illető nem tehet. Én magam is úgy élek, hogy számomra nincs különbség ember ember között, sem anyagi, sem bőrszín, sem vallás, sem egyéb tényezők miatt. Úgy gondolom minden ember előítéletes és erről nem tehetünk, arról viszont igen, hogy túl lépünk-e rajta vagy sem. Befolyásol-e minket a későbbiekben egy ember megismerésében vagy sem. Volt már olyan "barátom" (és itt nem romantikus kapcsolatot értek, hanem barátit) aki miután megtudta, hogy mi a helyzet nem is barátkozott már velem.

Engem otthon mindig úgy neveltek, hogy kétszer annyit kell teljesítenem, mint egyébként. És emiatt valóban, ahogy írta is az egyik kedves hozzászóló kicsit olyan, mintha teljesítmény-kényszerem lenne és természetesen van önbizalomhiány is :)

Viszont mivel most állok úgy, hogy megtehetem visszaültem az iskolapadba és pár év múlva, ha minden jól megy gyógypedagógiából fogok diplomázni. Tanulni mindig is szerettem és akarok is...szóval nálam ez nem probléma.(érettségim, szakmáim már vannak)

Férjemmel való kapcsolat elején sokat bántott a dolog, hogy a szülei nem azt nézik, hogy értelmes, becsületes "kislány" vagyok, hanem, hogy milyen a származásom. De szerencsére mára rendeződtek a dolgok és nem mondom, hogy nem fáj, mert a hegek ott maradtak, de a tüskéket már kihúztam ;)

Köszönöm Nektek még egyszer! Minden jót a továbbiakban!

2017. jún. 19. 21:33
 13/15 anonim ***** válasza:
Nem lesz ezzel gond szerintem, nagyon értelmesen állsz hozzá. Úgysem egyetlen beszélgetésben fog ez kiderülni számára, hanem szépen, folyamatosan.
2017. jún. 28. 20:44
 14/15 anonim ***** válasza:
Hát ez lehet, hogy nem egy pc hozzászólás, de szerintem kevesebb problémátok lesz az életben, ha inkább a magyar identitást nyomatjátok családilag, hiszen te kulturálisan amúgy sem kötődsz annyira a cigánysághoz. Az ilyen kérdésekre pedig a legcélszerűbb természetességgel reagálni, az elhallgatást meg a kellemetlen feszengést nagyon ki tudja szúrni egy gyerek.
2017. szept. 13. 23:47
 15/15 anonim ***** válasza:

Apai ágról nagyapám szerb volt.

Nagybátyám szerb nevet kapott,fater magyart.

Nagybátyám olyan helyen él,ahol nem beszélnek magyarul,ezért töri alig beszéli a magyart.Mi beszélünk szerbül.

Ismerjük egymás szokásait.Soha senki nem csinált a családon belül ebből problémát.Totál közömbös,illetve megszokott dolog.

Szval egy magasabb szintre emeli az embert.Olyan értelemben,hogy az vagy,ami akarsz lenni,és másokat is hagysz,hogy azok legyenek,amik akarnak. Nincs kényszer,nincs semmi.Egyszerűen emberek vagyunk mind.

Hozzáteszem ez a kitétel csakis akkor működik,ha mindenki elfogadja a másikat,és nem okoz károkat a másiknak.

2020. máj. 18. 12:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!