Melyik a legpontosabb DNS (DNA) teszt családfakutatásra?
Amelyekről tudok:
Ancestry,Familytree DNA,National Geographic,Myheritage,23&ME,
Melyik az a dna teszt amely a legpontosabban meg tudja mutatni,hogy Európa mely nemzetei közül származok?
Ezek a programok népcsoportokra képes lebontani a tesztet vagy inkább Európán belüli régiókra,úgy mint például Balkán,Kelet-Európa,stb??
Tehát nem népcsoportot ír a tesz,hanem csak régiókat?
Családfakutatásomból megtudtam,hogy az őseim közt a magyarokon kívül voltak még szlovákok,lengyelek,csehek,németek,ruszinok.
Kíváncsi vagyok,hogy ezeket a teszt vajon kimutatja-e.
Nekem a family tree dna ezt tudta:
49% Scandinavia
17% British Isles
13% Siberia
11% west and central europe
5% Finland
3% North and Central America
2% Oceania
Apai Haplocsoportom: I-M253
Anyai Haplocsoportom: H2a1
A 23andMe nekem ilyet ad ki:
52.5% Eastern European
13.6% Balkan
1.2% Italian
4.7% Broadly Southern European
5.1% French & German
0.3% British & Irish
6.5% Broadly Northwestern European
1.4% Ashkenazi Jewish
14.4% Broadly European
0.2% North African
0.1% Middle Eastern
Amit Európán belül tud még, de a 0% miatt nem írt ki: ibériai, szardíniai, skandináv, finn.
Az ilyen 0 és 1% os adatokat vajon komolyan lehet venni?
Lehet hogy pár év múlva már pontosabb adatokkal tudnak szolgálni ezek a cégek?
A 0-1%-okat még akkor sem érdemes komolyan venni, ha esetleg igaz. Teljesen jelentéktelen mennyiség.
Amúgy egyértelműen javulni fog a pontosság. A populációgenetika szűk keresztmetszete a rendelkezésre álló adatmennyiség, ami mostanság kezd igazán gyűlni, beindulni. Tehát pár év múlva újra lefuttatva kicsit pontosabb eredményeket kapunk majd. Nekem a 23andMe-n már egyszer változtak a százalékaim. Na nem sokat, de változtak. Főleg a "broadly" kezdetűeket sorolta át pontosabb, szűkebb kategóriákba, mert az új felhasználóknak köszönhetően be tudott azonosítani pár dél-európai szegmenst balkáninak, vagy egy általános európait k-európainak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!