Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Van olyan oldal ahol pontosan...

Van olyan oldal ahol pontosan utánanézhetünk a vezetéknevünk eredetének?

Figyelt kérdés
2010. máj. 15. 15:59
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Neten találhatsz alternatívákat, de készpénznek semmit nem szabad venni. (Túl összetett dolog ahhoz egy vezetéknév, minthogy annyival el lehessen intézni, hogy biztos azért Kovács, mert kovács mesterséggel foglalkoztak az ősei. - erre is több alternatív létezik) Melyik vezetéknévről van szó?!
2010. máj. 15. 17:27
 2/8 A kérdező kommentje:
Nos ez "Kreiner" ez a vezetéknevem.Nekem ez tetszik mert külföldi éd nem olyan kommersz mint a nagy,kovács,szabó stb.Az például lehet hogy zsidó eredetű? (Egyébként ez egyáltalán nem zavarna azért sem amit az előbb irtam)
2010. máj. 15. 21:51
 3/8 anonim ***** válasza:

Hát, sztem nem tipikus zsidó név, ettől függetlenül lehet az. A német eredet az ugye egyértelmű,

próbáltad már a [link] címen?

Van még a [link] de az előfizetős, és mellesleg sztem nem is túl jó, nekem apai és anyai nevemre sincs adata.

2010. máj. 15. 22:45
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

17:27-es vagyok.

Az 1715-ös összeírás szerint Sopron vármegyében már éltek Kreiner-ek, Harkán méghozzá! ebből az összeírásból kihagyták az izraelita vallásúakat, úgyhogy aki ebben szerepel biztos nem zsidó. rögtön az első: [link]

Sopron és Moson vármegyében rengeteg német származású élt már akkor is!

Pár link a Kreiner családnévhez:

[link]

[link]

[link]

Levéltárban könnyebben boldogulnál, én inkább azt a módszert ajánlom, ha tényleg érdekel és ennyire bizonytalanok a dolgok. Német, ukrán és zsidó származásúak is viselhetik ezt a nevet, de ez gyakorlatilag minden családnévre igaz lehet. Természetesen mind1, hogy ki milyen származású, ezzel nincs is probléma, de azért az ember kíváncsi rá, hogy honnan jöttek az ősei:) Remélem tudtam segíteni, sok sikert!

2010. máj. 15. 23:46
 5/8 A kérdező kommentje:
Hát segítettél is mert akkor lehet h német származású vagyok ami jó és erre büszke lehetek. Lehet h ez nem illik ide de pl az USA-ba vagy Kanadába nagyobb esllyel költözhetek ki így(mármint a nevem miatt mert nem magyar eredetű)? Mert ott biztos sok -er végződésű nevet viselő ember él,vagy német keresztneve van pl schmidt,friedlinghaus-ez például pont annak az autóépítőcsávónak van lol :D
2010. máj. 16. 08:46
 6/8 anonim ***** válasza:

A családnév nem garancia semmire:) nem ez alapján dől el a zöldkártya sem! Viszont az igaz, hogy észak-amerikában rengeteg német családnévvel rendelkező német származású ember él, az usa-ban mintegy 17 százaléka az összlakosságnak. viszont ugye elég sok zsidónak is német neve van, ők csak 1,7 százalékát teszik ki az összlakosságnak.

Találtam még egy ilyet:

[link]

2010. máj. 16. 11:00
 7/8 anonim ***** válasza:

Most arra vagy büszke, hogy nem magyar neved van? ...

Egyébként Kanadában szerinted tudják, hogy a Kreiner az német név, és nem magyar? Kötve hiszem. Egyébként Magyarország is tele van német nevűekkel, nemcsak a sok betelepítés miatt, de hát az osztrákok elvégre itt voltak a nyakunkon pár száz évig... és attól még, hogy német neved van, te magyar vagy. Nagyanyai ágon csak német rokonaim vannak, akik Ausztriában és Németországban élnek, mégsem tartom magam németnek.

Másfelől meg a zöldkártya szempontjából tök mindegy, mi a neved, nem fognak németnek hinni, ha az állampolgárságod magyar.

2010. máj. 21. 10:57
 8/8 anonim ***** válasza:
Előző vagyok. Kanadában pl. 500.000 magyar él.
2010. máj. 21. 10:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!