Hol lehet utána nézni a családfának?
Levéltárakban, plébániák irattáraiban.
Kb ennyi.
Megyei levéltárak (ha a családod vidéken él(t). Érdemesebb a nagy-dédszülők adataival nekikezdeni de készülj fel, ha elkezded, sok időt beleölhetsz..
Vagy ha van elég pénzed, bérelj fel egy családfakutatót:)
Hát egybe nem fogod megtalálni " a családfám" címszó alatt az biztos. Én is keresem, de még mindig csak a 19. század közepénél tartok. Elsőnek nekiültem, és kikérdeztem a családunk idősebb tagjait, lehetőleg dátummal, születési hellyel együtt. Ezt felraktam myheritage-re, ami azért jó, mert nemzetközi (mint azt mindenki tudja, senki sem tiszta magyar, szinte biztos, hogy a legősibb őseidnek külföldön tudsz utánanézni, és a myheritage jelzi, ha részben egyező családfát talál a tieddel, ergó újabb adatok). Aztán ott vannak a temetők, érdemes kimenni (oroklet.hu-n fent vannak a zsidó temető hátő... "tagjai" adatokkal, szal ha zsidót is keresel, akkor mákod van), főleg oda, ahol több rokon van egy sírban, mert lehet új embereket találni, max valahonnan meg kell szülni, hogy az ki lehet. A levéltár is jó dolog, csak ritkán veszem rá magamat, hogy elmenjek oda, mivel ha ugye Budapest egyesítése előttről keresel, akkor szenvedsz egy sort azzal, hogy a te adott helyed melyik városrészhez tartozhatott (lehet, hogy az egyesítés utáni már máshogy van, nem tudom). Aztán ugye ha nem tudod a pontos dátumot, csak az évet, akkor kereshetsz, és velem konkrétan megesett az is, hogy kerestem valakit (19 sz. közepe), de alig bírtam kiolvasni a neveket, amik ugye még latinul vannak beleírva az anyakönyvbe. Aztán megtaláltam a tárgymutatóban, majd kiderült, hogy az a része elveszett. De eszem ágában sincs azt állítani, hogy rossz dolog, vagy bármi negatív. Imádom keresni az őseimet.
Visszaolvasva látom, szűkszavú voltam :D, bocsi.
megyei levéltárak őrzik a felekezeti és az állami anyakönyveket is.
de igyekezz, mert aug. 1-től az államiakban (1895 utáni) nem kutathatsz.
és valóban, nem fogod egyben megtalálni, de az a szerencsétől függ, h nehéz dolgod lesz e vagy nem.
ha sokat költöztek az őseid akkor nehéz lesz.
nekems zerencsém volt, egy helyben laktak, 1720-ig vissza tudom vezetni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!