Hol kereshető meg az, hogy egy adott faluba honnan telepítették be a később ott élő családokat a török hódoltság után?
A sulinet oldalain, ha nem is 3200, de jópár település története fenn van.
Általában levéltárban és templomokban érdemes nézelődni. Régen az egyháznak volt egyedül ilyen téren adminisztrációja. Nagyapám foglalkozott család- és településtörténettel, ő rendszeresen eljárt a megfelelő templomokba és böngészte az iratokat.
Az adatok részben digitalizáltak, de csak részben.
Ez engem is érdekelne, eddig nem találtam sehol.
A Sulinet nagyon érdekes. Eddig azt hittem, hogy pl. Kisbér az Eszterházy családhoz tartozott, és azt írja, nem.
Engem Kisbér -Ete-, Ácsteszér, Isztimér, Zámoly, Csákvár, Románd érdekelne.
Fehérvár is, de az biztos bonyolult.
Hát, ahogy nagyjából előttem elmondták:
-Az interneten az adott település weboldalán, ha van. Ha nincs, akkor is lehet keresgélni pdf formátumban helytörténetet.
-Elmész a helyi könyvtárba, vagy ha van helytörténeti múzeum, akkor oda, esetleg ha a településen foglalkozik valaki helytörténettel, akkor őt megkeresni - bizonyára tudnak mondani valami konkrétabbat a kérdésben, ill. akár könyve(ket) is kölcsönözni.
Érdemes még esetleg bemenni érdeklődni a megyei múzeumban (levéltár, néprajzi osztály), ahol jó eséllyel felvilágosítást tudnak nyújtani neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!